لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۳۹

بازتاب حضور برنز در ژنو در کنگره آمريکا


هاوارد برمن، رئیس کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا، می گوید شرکت ویلیام برنز، معاون امور سیاسی وزارت خارجه آمریکا، در مذاکرات هسته ای با جمهوری اسلامی ایران در ژنو باید سرآغاز یک رویکرد جدید در برابر ایران باشد.

برمن طی بیانیه ای اعلام کرد توقف تلاش های جمهوری اسلامی برای دستیابی به جنگ افزار هسته ای ضروری ترین چالش استراتژیک آمریکاست و تصمیم دولت بوش برای اعزام یک فرستاده بلندپایه به مذاکرات پنج عضو دائم شورای امنیت و آلمان با ایران در روز شنبه دلگرم کننده است. برمن ابراز امیدواری کرد این مهم به رویکردی جدید منتهی شود؛ رویکردی که تاکید آن بر تماس مستقیم و بدون پیش شرط با ایران بر سر تمام مسائل مورد اختلاف فیمابین باشد؛ و البته تعهد راسخ روسیه، چین، و اعضای اتحادیه اروپا و دیگر کشورهای کلیدی را به وضع تحریم های شدید چندجانبه در صورت عدم همکاری ایران و توقف غنی سازی اورانیوم در دوره زمانی مشخصی در پی داشته باشد.

سناتور جمهوریخواه جان مک کین، نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، از تماس های در سطح عالی با ایران تا زمان فراهم شدن پیش شرط هایی از جمله توقف ارسال سلاح و مهمات برای شورشیان در عراق که برای کشتن نیروهای آمریکایی استفاده می شود مخالفت می کند. اما، مک کین هم در پايان هفته گذشته گفت با حضور برنز در ژنو مشکلی ندارد و در عین حال تاکید کرد مذاکره بدون هیچ گونه پیش شرط با رهبر کشور حامی تروریسم یک اشتباه است.

به باور بعضی کارشناسان حرکت دولت بوش می تواند پیامی را به اسرائیل در برداشته باشد که از اقدام نظامی یکجانبه علیه ایران منصرف شود.

کاخ سفید این ایده را که حضور برنز به معنای مذاکره مورد نظر باراک اوباما با ایران است رد کرده است و آن را تنها تاکتیکی جدید برای نمایش جدیت دولت در حل دیپلماتیک مساله ایران می داند. اما، سناتور دموکرات باراک اوباما، نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، دیروز به دولت بوش توصیه کرد حال که درگیر تماس با ایران شده باید با تمام قدرت دیپلماسی آمریکا در تماس بماند.

گراهم الیسن، عضو پیشین دولت رونالد ریگن و بیل کلینتون، معتقد است حضور برنز تغییری در موضع دولت بوش است و نتیجه این تفکر حاکم در سیاست خارجی است که اگر صبر کنید تا ایران به بمب اتم دست یابد جو حاکم بر مذاکرات با ایرن با مذاکرات با کره شمالی بسیار متفاوت خواهد بود.

تحلیگران معتقدند این نرمش دولت بوش که به پیشنهاد کاندولیزا رایس، وزیر امور خارجه آمریکا، در نشستی با پرزیدنت بوش، دیک چینی و مشاوران ارشدش مطرح شد و مورد موافقت قرار گرفت، ناشی از اعتماد به نفسی است که دولت در پی همراهی دیگر کشورها در تحریم ایران و تاثیرات این تحریم ها بدست آورده است.

کنگره بر همین مبنا تحریم های شدیدتری را مدنظر دارد و معتقد است عقب نشینی ایران نتیجه فشارهای داخلی و خارجی است.

در حالی که گاردین بار دیگر خبر احتمال بازگشایی دفتر حفاظت منافع آمریکا در ایران را به سطح اخبار آورد؛ سناتور جهوریخواه ریچارد لوگر، عضو ارشد کمیته امور خارجی سنای آمریکا، می گوید هر چند حکومت ایران سیاست های تحریک آمیزی را دنبال می کند که به بی ثباتی در منطقه دامن می زند و پیمان منع گسترش جنگ افزار هسته ای را با تهدید روبرو کرده است جمعیت جوان و تحصیلکرده ایران از جمله حامیان عمده آمریکا در خاورمیانه اند. لوگر گفت حکومت با جلوگیری از رسیدن اطلاعات و اخبار مربوط به عملکردش و تلاش های جامعه بین المللی برای حل بحران به مردم تا حد وسیعی مانع تغییرات مثبت در ایران می شود و دسترسی هر چه بیشتر مردم به اطلاعات چالشی است که آمریکا و جامعه بین المللی با روبروست.

XS
SM
MD
LG