سناتور باراک اوباما، نامزد احتمالی حزب دموکرات برای ریاست جمهوری آمریکا روز پنجشنبه نوزدهم ژوئیه واشنگتن را به قصد سفر به خاورمیانه و اروپا ترک کرد. وی ابتدا از نیروهای آمریکائی مستقر در کویت دیدار کرد و سپس به کابل پایتخت افغانستان رفت. سناتور باراک اوباما قبل از ترک واشنگتن گفت پیش از برگزاری انتخابات سراسری در ماه نوامبر آینده، مجدداً از افغانستان و عراق بازدید خواهد کرد. این نخستین دیدار سناتور اوباما از افغانستان و دومین دیدار وی از عراق است.
سناتور جان مک کین، نامزد احتمالی حزب جمهوری خواه برای ریاست جمهوری آمریکا بارها از رقیب خود انتقاد کرده و گفته است که وی چگونه میتواند پیش از بازدید ازعراق و آگاهی از چگونگی حضور نیروهای آمریکا در آن کشور، از خروج این نیروها طی ۱۶ ماه سخن بگوید.
دو سناتور دیگر آمریکائی "چاک هگل" سناتور جمهوری خواه از ایالت نبراسکا و سناتور "جاک رد" سناتور دموکرات از ایالت " رُد آیلند" نیز نامزد دموکرات ریاست جمهوری آمریکا را در این سفر همراهی میکنند. گفته میشود نام سناتور جمهوری خواه آمریکائی سناتور چاک هگل در فهرست افرادی است که برای معاونت ریاست جمهوری آمریکا در برگه انتخاباتی سناتور اوباما مورد بررسی قرار گرفته است.
کمی پیش از این سفر، ستاد انتخاباتی سناتور اوباما اطلاعاتی را در باره سفر وی در اختیار رسانه ها قرار داد. سناتور اوباما روز دوشنبه به اردن سفر میکند، پس از آن در روزهای سه شنبه و چهارشنبه از اسرائیل و نوار غزه بازدید خواهد کرد و سپس راهی اروپا می شود تا از برلن، پاریس و سپس لندن دیدار کند.
هدف سناتور باراک اوباما از سفر به آلمان و دیدار از برلن آنست که به ایراد یک سخنرانی در دروازه "براندنبورگ" در برلن بپردازد چرا که " جان، اف، کندی" رئیس جمهوری فقید آمریکا نیز در همان محل به ایراد سخنرانی معروف خود برای پشتیبانی از آلمانی های برلن در سال ۱۹۶۱ میلادی پرداخته بود. سخنانی که با جمله مشهور "من خود را شهروند برلن می دانم" و آن هم به زبان آلمانی، جاودانه شد.
بنا بر نوشته روزنامه آلمانی " فرانکفورتر رُند شاو"، کاندیدای دموکرات ریاست جمهوری آمریکا سخنرانی خود را روز پنجشنبه بیست و چهارم ژوئیه در برابر "ستون پیروزی"، یا شهرداری برلن ایراد خواهد کرد.
بنا بر نوشته روزنامه " نیویورک تایمز" سناتور باراک اوباما در سفر خود به خاور میانه با ملک عبدالله دوم پادشاه اردن ملاقات میکند، با شیمون پرز رئیس جمهوری اسرائیل، اهود اُلمرت نخست وزیر آن کشور و همچنین بنجامین نتانیاهو رئیس حزب لیکود دیدار خواهد داشت و علاوه بر آن، قرار است که با محمود عباس رئیس حکومت خودگردان فلسطینی ها نیز در رام الله دیدار و مذاکره کند.
این دومین باری است که سناتور اوباما از عراق دیدن میکند و هر چند که وی میخواهد نشان دهد از توانائی لازم در سیاست خارجی برخوردار است؛ اما این احتمال وجود دارد که اجرای این طرح علیه خود وی بکار رود؛ به این معنا که گفته شود سفر سناتور اوباما به عراق ماه ها پس از آن صورت میگیرد که رقیب جمهوری خواه وی گفته است سناتور دموکرات مدتهاست که از عراق بازدید نکرده است. انتقادی که میتواند توجیه کننده سفر آقای اوباما به خاور میانه باشد.
بر اساس آخرین نظر سنجی مشترک روزنامه نیویورک تایمز و شبکه خبری CBS در روز شانزدهم ژوئیه، ۳۸ در صد آمریکائی ها اقتصاد را مسئله اصلی خود به حساب میآورند و تنها ۱۳ در صد در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا مسئله عراق را مورد توجه قرار میدهند.
از سوی دیگر سناتور جان مک کین نامزد جمهوری خواه ریاست جمهوری آمریکا، تمام هفته آینده خود را در ایالت های گوناگون به گفتگو در باره مسائل اقتصادی خواهد گذراند. هفته ای که سناتور باراک اوباما به مناسبت سفر، فرصت گفتگو با راًی دهندگان آمریکائی را از نزدیک نخواهد داشت.