لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۵۰

یک دقیقه به نیمه شب – روايت آگاه کننده ای از سیاه ترین روزِ جنگ سرد


مایکل دابز در اثرش با عنوان «یک دقیقه به نیمه شب» وقایعی را به تصویر می کشد که روز بیست و هفتم اکتبر ۱۹۶۲ را با عنوان «سیاه ترین روزِ جنگ سرد» در ذهن جهانیان به یادگار گذاشت.

ایالات متحده آمریکا، پس از آگاهی از استقرار موشکهای اتمی دوربرد در کوبا توسط اتحاد جماهیر شوروی، درخواست برچیدن موشکها را مطرح کرد.

روز شنبه بیست و هفتم اکتبر اتحاد جماهیر شوروی یکی از هواپیماهای آمریکایی را که از سکوهای پرتاب موشک ها عکس می گرفتند هدف قرار داد. در واکنش به اين اقدام، فرمانده کل ارتش آمریکا پاسخ نظامی به منظور تلافی فوری را عنوان کرد.

فیدل کاسترو رهبر کوبا در نامه ای به نیکیتا خروشچف رهبر شوروی از احتمال حمله آمریکا ابراز نگرانی کرد. تا اینکه در نیمه شب بیست و هفتم اکتبر کرملین با درخواست آمریکا موافقت کرد، و موشکها را تحت نظارت سازمان ملل متحد از کوبا خارج نمود و به وحشت جهانیان از آغاز جنگ اتمی پایان داد.

دابز در کتابش از سوء تفاهم ها، فعالیتهای غیر قانونی، و تصمیمات پیش بینی نشده ای می گوید که می توانست منجر به جنگی «اتفاقی» شود. او می نویسد سیا در عمق باتلاقهای کوبا نفوذ کرده بود تا در معادن مس آن کشور خرابکاری کنند. مقامها پیشتر مجوز این کار را به سیا داده بودند. پرواز هواپیمای U2 را که بدون برانگیختن واکنش شوروی صدها کیلومتر وارد مرز هوایی کوبا کشور شده بود را دنبال می کند و از فعالیت نظامیان شوروی در کوبا می گوید که قصد داشتند در صورت خطر بدون اطلاع مسکو ایالات متحده آمریکا را هدف قرار دهند.

نیویورک تایمز در نقد هفتگی اش کتاب «یک دقیقه به نیمه شب» را متفاوت با کتابهای مشابه که اغلب تکرار مکررات هستند خوانده است. منتقد نيويورک تايمز می گويد اين کتاب پلی است میان رویدادهای آن زمان و بحرانهای حاضر، و به همين خاطر بر آگاهی نسل امروز از وقایع آن دوران می افزاید.

«یک دقیقه به نیمه شب» از زوایای متفاوت بحران موشکی کوبا را مورد بررسی قرار می دهد و دیدگاه هر سه کشور شوروی، کوبا، و آمریکا را مد نظر قرار می دهد.

مایکل دابز، در گفتگو با واشنگتن پست در مورد انگیزه خروشچف برای استقرار موشکهای دوربرد در کوبا، می گوید او قصد داشت به تعادل استراتژیک دست یابد و این اقدام موقعیتی در اختیارش قرار می داد تا قادر باشد در صورت لزوم به آمریکا حمله کند. او همچنین می خواست از کاسترو و انقلاب سوسیالیستی در کوبا حمایت به عمل آورد.

دابز در کتابش می نویسد رهبران کشورهای شوروی و آمریکا با آگاهی از وضعیت بحرانی و احتمال وقوع جنگ اتمی خواستار پایان دادن به این مسأله از طریق غیر نظامی بودند و تنها سد راهشان پنهانکاری، فقدان صداقت در ارتباط با یکدیگر، و فعالیتهای پشت پرده بود.

XS
SM
MD
LG