لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۱۹

مروری بر مواضع باراک اوباما در سيآست خارجی و بازتاب آن


خارج کردن نيروهای آمريکايی از عراق، جلوگيری از دسترسی ايران به سلاح هسته ای و بستن زندان گوانتانامو از جمله مسائل عمده ای هستند که باراک اوباما، نامزد حزب دموکرات برای رياست جمهوری سال جاری در آمريکا، در دستور کار خود قرار داده است. او می گويد خواستار تغييرات بنيادی و آغاز فصلی تازه در سياستهای آمريکاست.

ديدگاه های باراک اوباما بازتابی از مواضع رؤسای جمهور پيشين دموکراتِ آمريکا در مورد سياست خارجی اين کشور است.

هری ترومن، جان کندی و ديگر رؤسای جمهوری دموکرات نيز تأکيد داشتند ترويج دموکراسی و حقوق بشر با تلاش برای مبارزه با فقر و نوميدی در کشور رابطه مستقيم دارد.

پيتر بينارت، کارشناس ارشد سياست خارجی ايالات متحده در شورای روابط خارجی، می گويد وودرو ويلسون بيست و هشتمين رئيس جمهور آمريکا نيز عقيده داشت با همکاری و مذاکره می توان با چالش ها مواجه شد و اين نکته در عصر امروز و در زمان اوباما مفهوم پيدا می کند چرا که مشکلاتی چون گرمايش زمين، بی ثباتی اقتصادی، و عدم خدمات درمانی آمريکا را بيش از هر کشور ديگری تهديد می کنند.

در مورد حضور نيروهای آمريکايی در عراق، اوباما خواستارخروج نيروها ظرف ۱۶ ماه شده است.

باراک اوباما همچنين طی سخنرانی در کميته امورعمومی اسرائيل در آمريکا (ای پک) گفت که اگر به رياست جمهوری برگزيده شود، هر آنچه از دستش برآيد انجام خواهد داد تا ايران به سلاح اتمی دست نيابد.

سخنان قوی و کوبنده سناتور اوباما در واقع پاسخی به رقيب جمهوريخواهش سناتور جان مک کين بود که همواره او را در زمينه سياست خارجی فردی ساده انديش و بی تجربه خوانده است.

اوباما که در آغاز مبارزات انتخابات مقدماتی از تمايل خود به ملاقات با رهبران کشورهای مخالف آمريکا همچون ايران سخن گفته بود، مکرراً از سوی جان مک کين مورد تمسخر قرار گرفت. آقای مک کين به هنگام انتخابات مقدماتی گفت شهروندان آمريکايی بايد قدرت تشخيص کانديدايی را که خواستار مذاکره بدون پيش شرط با دشمنان آمريکا از هاوانا گرفته تا پيونگ يانگ است زير سؤال ببرند.

ولی سناتور باراک اوباما، در رد انتقادات آقای مک کين، رونالد ريگان را مثال زد که با اينکه رئيس جمهوری جمهوريخواه بود حاضر شد با دشمنان آمريکا ملاقات کند.

با اين وجود، هل ديل (Helle Dale) کارشناس امور سياست خارجی در بنياد پژوهشی هريتج، بی تجربگی باراک اوباما را عامل اصلی آسيب پذيری او می داند و می گويد سخنان اوباما نشان می دهد درک او ازمسائل سياست بين الملل کامل نيست؛ وی اگرتجربه اش بيشتر بود، چالشهای سياست خارجی را بهتر درک می کرد.

از سوی ديگر، سناتور اوباما می گويد در خانواده ای با ريشه های فرهنگی و نژادی متفاوت بزرگ شده است و دورانی از جوانيش را در اندونزی سپری کرده و به همين سبب نسبت به سياست خارجی، ديدگاهی منحصر بفرد دارد.

لری ساباتو، تحليل گر سياسی دانشگاه ايالتی ويرجينيا، پيروزی تاريخی باراک اوباما در کسب نامزدی حزب دموکرات را برای آمريکا افتخار آفرين می داند و می گويد در اين کشور می توان با استعداد، توانايی و تلاش به هر هدفی دست يافت. او می افزايد پيروزی اوباما به بهبود وجهه آمريکا در داخل و خارج کمک کرده است و شهروندان آمريکايی بايد از اينکه يک سياه پوست به عنوان نامزد رياست جمهوری کشورشان برگزيده شده احساس خوبی کنند.

پيتر بينارت اين مسأله را به نفع سناتور اوباما می داند و می گويد اينکه اوباما سالها در کشوری مسلمان زندگی کرده و ريشه های نژاديش به خارج از آمريکا به ويژه جهان سوم باز می گردد، می تواند تأثير مثبتی بر مردم جهان و رهبرانشان بگذارد. آمريکا نيز همواره منافعش را در برقراری ارتباط با کشورهای جهان می بيند.

کارشناسان سياسی بخشی از محبوبيت سناتور اوباما در خارج از آمريکا را در تعهدش به گشودن فصلی تازه در سياست خارجی اين کشور می دانند.

XS
SM
MD
LG