لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۱

گزارشی از برگزاری هفتمين جشنواره بين المللی سينمايی تيبران


تیبران شهرکوچکی است در نزدیکی سانفرانسیسکو که جمعیتی در حدود ۹ هزار نفردر آن زندگی می کنند. پیدایش تیبران و گسترش شهرنشینی در این منطقه به اواخرقرن ۱۷ میلادی و ورود مهاجرین تازه به ایالت کالیفرنیا بازمی گردد. نام این شهر از کلمه اسپانیایی تیبران به معنای کوسه گرفته شده و اشاره ای است به حضور کوسه ها در آبهای اطراف خلیج این منطقه.

هرچند که این شهر در گذشته از نظر تجاری و بازرگانی اهمیت بسیاری داشته، اما امروزه منطقه ای تفریحی و توریستی است که گردشگران بسیاری را برای تماشای طبیعت زیبای خود به تیبران می کشاند. هرسال درهوای دلچسب بهاری و آفتاب دل انگیز سانفراسیسکو، دهها نفر جهت دیدار از این شهر کوچک، به تیبران سفر می کنند و به گشت و گذار در کوچه و خیابانهای با صفا و تماشایی آن می پردازند.

رستورانها و کافی شاپهای خیابان اصلی شهر هر هفته پذیرای مسافرینی است که برای تفریح به تیبران می آیند تا اوقات خوب و خوشی را دور از شلوغی و هیاهوی زندگی ماشینی بگذرانند. این منطقه به سبب سکونت چهره هایی چون جورج لوکاس و فرانسیس فورد کاپولا به هالیوود شمال شهرت دارد و یکی از جاذبه های هنری اش، جشنواره بین المللی سینمایی تیبران است که هر سال با اکران دهها اثر سینمایی از سراسر جهان در سالن نمایش کوچک شهر برگزار می شود.

این جشنواره که با همت و پشتکار سعید شفا از سال ۲۰۰۱ میلادی تأسیس شده، ظرف سالهای اخیر با استقبال گسترده فیلمسازان جوان مواجه شده و از اعتبار و جایگاه ویژه ای در میان اهالی سینما برخوردار است. سعید شفا بنیانگذار و سرپرست جشنواره در گفتگویی اختصاصی با صدای آمریکا ، به تشریح نظرات و دیدگاههای خود پرداخت و به پرسشهای بهنود مکری در این زمینه پاسخ گفت.

او ضمن انتقاد از سیاستهای تجاری جشنواره های بزرگ سینمایی جهان، آنها را به ویترین تبلیغاتی محصولات استودیوهای بزرگ فیلمسازی توصیف کرد که در آن فرصت و مجالی برای حضور فیلمسازان مستقل وجود ندارد. او هدفش از برگزاری این جشنواره را گسترش سینمای آزاد و حمایت از هنرمندان مستقل دانست و تیبران را سکوی پرتابی برای فیلمسازان جوان و آینده ساز توصیف کرد. سعید شفا با اشاره به افزایش سالیانه تعداد فیلمهای حاضر در تیبران ، استقبال دست اندرکاران و منتقدین سینمایی از سطح کیفی جشنواره را دلگرم کننده خواند .

او با اشاره به دشواریهای بسیاری که در راه برگزاری جشنواره تیبران وجود دارد ، درباره تامین مخارج و هزینه های مربوطه گفت: تیبران به هیچ سازمان و نهادی وابسته نیست و جشنواره ای کاملأ مستقل است که هزینه خود را از طریق جذب آگهی و تبلیغات بازرگانی تأمین می کند و با حمایت مردم محلی و بلیط فروشی به حیات خود ادامه می دهد. هفتمین جشنواره سینمایی تیبران با حضور ۲۲۵ فیلم از ۹۲ کشور جهان برگزار شد، این در حالیست که بیش از ۳۰۰۰ هزار فیلم درخواست حضور در جشنواره امسال را داشتند.

سعید شفا با اشاره به حضور فیلمهایی از کشورهایی چون برزیل، روسیه، فرانسه، چین و ژاپن، درباره حضور سینمای ایران در جشنواره تیبران گفت: یکی از اهداف من در برگزاری این جشنواره، نمایش فیلمهای سینمای ایران و آثار هنرمندان ایرانی خارج از کشور است و همواره سعی کردم تا در برنامه های جشنواره، تعدادی از فیلمهای ایرانی هم حضور داشته باشند. در جشنواره امسال هم چند فیلم از سینمای ایران و هنرمندان خارج از کشور حاضر بودند و تازه ترین اثر امیر نادری فیلمساز برجسته ایرانی مقیم آمریکا را هم نمایش دادیم.

روایتهای ناتمام از جمله فیلمهای ایرانی بود که در جشنواره امسال به نمایش در آمد و با استقبال حاضرین مواجه شد. این فیلم که اثر پوریا آذربایجانی است، به بیان مشکلات زنان ایران می پردازد و گوشه هایی اززندگی آنها را به تصویر می کشد.

سعید شفا شعار جشنواره تیبران را درک بهتر جهان از طریق فیلم خواند و ابراز امیداوری کرد تا سینما بتواند گام مثبتی جهت آشنایی مردم جهان با فرهنگهای گوناگون بردارد. هفتمین جشنواره بین المللی تیبران با حضور جمعی از دوستداران هنر و اهالی سینما با برگزاری مراسم ویژه ای به کار خود پایان داد و هیأت داوران حلقه طلایی را در ۲۰ رشته به برگزیدگان امسال اهداء کرد.

مراسم اختتامیه با حضور جمعی از برندگان حاضر ادامه یافت و علاقمندان به تشویق چهره های برگزیده هفتمین جشنواره بین المللی تیبران پرداختند.

جایزه بهترین فیلم سال به خانه زرد از الجزایر رسید و زولتان کاموندی از الجزایر جایزه بهترین کارگردان را تصاحب کرد. هنرمندانی از بلژیک و آمریکا جوایز بهترین هنرپیشه زن و مرد را کسب کردند و اسپاین تینگلر بعنوان فیلم منتخب تماشاگران برگزیده شد.

XS
SM
MD
LG