آمريکا و چهار قدرت بزرگ اقتصادی آسيا برای حذف تدريجی سوبسيد های بنزين و سوخت های ديگر امروز، شنبه، به توافقی اصولی رسيدند، اما چين و هند ممکن است به زودی وارد عمل نشوند.
وزيران انرژی آمريکا، ژاپن، چين، هند و کره جنوبی در آستانه اجلاس گروه هشت، در ژاپن تشکيل جلسه داده بودند. اين پنج کشور مصرف کننده قريب نيمی از نفت جهان هستند.
هند و چين ميگويند برای حذف سوبسيدها که قيمت های سوخت را پائين نگاه ميدارد، اقدامی فوری نخواهند کرد.
ساموئل بادمن وزير انرژی آمريکا ميگويد سوبسيدها چاره ای موثر برای مقابله با ترقی قيمت های نفت نيست.
بادمن امروزدر ژاپن به خبرنگاران گفت در حاليکه تقاضای جهانی برای نفت سير صعودی دارد، توليد نفت در سه سال گذشته زير سقف هشتاد و پنج ميليون بشکه در روز باقی مانده است.
وی خواستار افزايش سرمايه گذاری در بخش انرژی شد.
يک روز پيش از ارائه اين نظرات، قيمت هر بشکه نفت در معاملات بورس نيويورک بيش از يازده دلار ترقی کرده بود، و با رسيدن به سطح بشکه ای صد و سی و نه دلار رسيد ، و رکوردی جديد بجا گذاشت.
بادمن سير صعودی قيمت های نفت را تکان دهنده توصيف کرد، اما افزود اگر کشورها از طريق سوبسيدها قيمت های سوخت را پائين نگاه دارند، مصرف کنندگان عادت خود را عوض نخواهند کرد.
دو هفته پيش وزيران محيط زيست هشت کشور عمده صنعتی در ملاقات با همتايانشان از کشورهائی که اقتصاد آنها به سرعت رو به رشد گذاشته است، در ژاپن، آثار ناشی از بالا رفتن قيمت های نفت را بررسی کردند.
دانشمندان به اين وزيران هشدار داده بودند که ترقی قيمت های نفت می تواند به استفاده بيشتر از سوخت هائی ارزانتر و آلوده کننده تر نظير ذغال سنگ منجر شود، که بنوبه خود موجب افزايش گازهای موسوم به گلخانه ای خواهد شد.
وزيران اعلاميه ای صادر کردند که ميگويد گشورهای ثروتمند بايد در تعيين هدفهائی برای کاستن از گازهای گلخانه ای پيشقدم شوند، اما حدود اين هدفها را مشخص نکرده اند.