لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۳:۵۰

بوريس تاديچ خود را برنده انتخابات زودرس پارلمانی و شوراهای محلی در صربستان اعلام کرد


بوريس تاديچ رئيس جمهوری صربستان که ائتلاف هواداران پيوستن به اتحاديه اروپا را نمايندگی ميکرد ميگويد با پشتيبانی دو حزب کوچکتر در انتخابات پارلمانی روز يکشنبه در صربستان پيروز شده است ولی ملی گرايان ميگويند وی ممکن است قادر به شکل دادن دولت نباشد.

مردم صربستان روز يکشنبه به پای صندوقهای رای رفتند تا نمايندگان پارلمان و شوراهای محلی را، انتخاب کنند. انتخاباتِ زودهنگام پارلمان صربستان، به دليل عدم توافق سياسی ميان نخست وزير و رئيس جمهوری بر سر نحوه برخورد با استقلال کوزوو، برگزار می شود.

ويسلاو کوشتونيتسا، نخست وزير صربستان، با برپايی صندوقهای رای گيری در منطقه شمالی کوزوو، خشم مقامات سازمان ملل و دولت کوزوو را، برانگيخت. نماينده سازمان ملل در اين باره گفت، «حوزه های رای گيری در ميترويتسا، نقض حاکميت کوزوو بشمار می آيد؛ هرچند برای جلوگيری از آن به زور متوسل نخواهيم شد.»

روسيه يا اتحاديه اروپا؟ اين پرسش، دغدغه کسانی ست که روز يکشنبه به پای صندوقهای رای رفته اند تا ميان دو گزينه پيش رو يکی را برگزينند: پيوستن به اتحاديه اروپا، که مبشر رشد اقتصادی و ثبات در کشورشان است، آنگونه که ديگر کشورهای اروپايی از آن برخوردارند، يا بازگشت به سياستهای پيشين و اتحاد با روسيه که سايه نظامی گری منطقه بالکان را فراگرفته بود.

هرچند در دوران حاضر، ملی گرايان افراطی نيز سخن از بازگشت به سياستهای گذشته نمی کنند و به لفظ خواهان پيوستن به اتحاديه اروپا هستند. با اين همه، اتحاديه اروپا که حاکميت مستقل کوزوو را به رسميت شناخته، پيوستن صربستان به آن اتحاديه را منوط به همزيستی دو حاکميت کوزوو و صربستان کرده است. اما حزب بنيادگرای ميهنی به رهبری توميسلاو نيکوليچ و پيرو سياستهای اسلوودان ميلوسويچ، ديکتاتور پيشين و يکی از عوامل اصلی جنگهای خونين بالکانِ، با تحريک احساسات ملی گرايانه صربها که براثر شکستهای پياپی حکومتهايشان در جنگهای ويرانگر بشدت جريحه دار شده، بوريس تاديچ، رئيس جمهوری هوادار اتحاديه اروپا را متهم به بی عملی در برابر جدايی کوزوو کرده است.

در اين ميان، ويسلاو کوشتونيتسا، نخست وزير ملی گرا، که حزبی همنام با حزب رئيس جمهوری را رهبری می کند، نيز بااين موج ملی گرايی همراه شده، در جدال با رئيس جمهوری قرار گرفته، خواهان برگزاری انتخابات زودهنگام پارلمانی شد تا دولت قدرتمند آينده بتواند کوزوو را به صربستان بازگرداند.

تومسيلاو نيکوليچ که رای خود را در بلگراد به صندوق ريخت، خطاب به اتحاديه اروپا گفت، «امروز پايان همگرايی صربستان با اتحاديه اروپاست، مگر آن که آن اتحاديه از کوزوو دست بکشد. ما با اروپاييان بر سر هيچ چيزی مذاکره نخواهيم کرد.» او همچنين ابراز اميدواری کرد هفته آينده دولت ائتلافی را با شرکت نخست وزير کنونی تشکيل دهد.

پيش بينی می شد حزب دمکراتيک برای صربستان به رهبری نخست وزيرکنونی با 13 درصد آرا در ائتلاف با حزب بنيادگرای ميهنی صربستان به رهبری تومسيلاو کوشتونيتسا با ۳۵ درصد آرا خواهند توانست اکثريت کرسی های پارلمان و شورای محلی را از آن خود سازند.

در چنين هنگامه ای که موج ملی گرايی بر صربستان غلبه کرده، دولت به عنوان مسول برگزاری انتخابات اقدام به برپايی صندوقهای رای گيری در منطقه ميترويتسا، در شمال کوزوو، کرده تا صرب تبارهای مقيم کوزوو که ۱۰ درصد جمعيت آن را شامل می شوند در اين رای گيری شرکت کردند.

صرب تبارهای کوزوويی که پشتيبان احزاب ملی گرا هستند، از سراسر کوزوو به منطقه ميترويتسا رفته اند تا رای خود را به صندوقهای رای بريزند. اين خود خشم آلبانی تبارهای افراطی کوزوو را برانگيخته بود. جوانان و افراطيون آلبانيايی خشمگين از نقض حاکميت کوزوو، در پريشتينا پايتخت کوزوو گردآمدند تا اعتراض خود را عليه نيروهای سازمان ملل مستقر در کوزوو به دليل همسويی با اين اقدام صربستان اعلام دارند.

صلحبانان سازمان ملل برپايی حوزه های رای گيری از سوی دولت صربستان در ميترويتسا را تجاوز آشکار به خاک کوزوو ارزيابی کرده و اعتراض رسمی خود را به دولت صربستان اعلام داشته اند. اما از آنجا که بيم از برپايی شورشی دوباره از سوی اکثريت صربها وجود داشت، صلحبانان سازمان ملل اقدام به برچيدن حوزه های رای گيری نکردند.

دولت کوزوو نيز از شهروندان خود خواسته است برای جلوگيری از خشونت و درگيريهای تازه در منطقه، حوزه های رای گيری صربها را ناديده بگيرند. هرچند اين دولت نگران آن است برپايی اين حوزه ها گشاينده جای پايی برای دولت صربستان و بهانه ای برای اشغال کوزوو از سوی دولت ملی گرای آينده باشد.

XS
SM
MD
LG