لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۲

بحران قدرت در زيمبابوه به سازمان ملل کشيده شد


حزب حاکم زانو، به رهبری رابرت موگابه، با تاخير در اعلام نتايج انتخاباتی که ناظران جهانی بر آن نظارت نداشتند، اين ذهنيت را برای مخالفان داخلی و افکار عمومی جهان پديد آورده است که رابرت موگابه بازنده انتخابات شده و بايد قدرت را به مورگان جانگرای نامزد جنبش تغييرات دمکراتيک بسپارد.

ميانجيگری اتحاديه عمران جنوب آفريقا و شخص تائو امبکی، رئيس جمهوری آفريقای جنوبی، نيز کارگشا نبوده است. از اين رو، جنبش تغييرات دمکراتيک از دبيرکل سازمان ملل درخواست رسيدگی شورای امنيت در اين زمينه را داد.

نشست شورای امنيت ديروز (سه شنبه) با سخنان غيرعلنی رئيس دوره ای آغاز شد. تنها نتيجه ای که اين نشست دربرداشت پرهيز از دخالت مستقيم در اين باره بود. اما اين شورا از اتحاديه عمران جنوب آفريقا خواست به تلاشهای خود در زمينه گفتگو با رژيم موگابه ادامه دهد.

آلخاندرو وولف، دستيار نماينده ايالات متحده در سازمان ملل، در اين باره گفت، «همانگونه که شنيديد گزارش خوبی در اين باره داشتيم. ما بويژه نسبت به تحليل موقعيت ناگوار انسانی پس از استقلال زيمبابوه، موقعيت افزايش خطرات ناشی ازتاخير در اعلام نتايج انتخابات و نگرانی های نمايندگان کشورهای توسعه جنوب آفريقا که در گزارش آمده بود متاثر شديم.»

او افزود، «بسياری از نمايندگان براين باورند باوجود تلاشهای سازمان وحدت آفريقا، و اتحاديه کشورهای توسعه جنوب آفريقا، سازمان ملل هم بايد به منظور برقراری آرامش و ثبات در زيمبابوه دخالت کند.»

دمی سانی کومالو، نماينده دائمی آفريقای جنوبی در سازمان ملل که رئيس دوره ای شورای امنيت در ماه آوريل خواهد شد، در اين زمينه گفت، «شورای امنيت تنها به اين توافق دست يافت که اتحاديه توسعه کشورهای جنوب آفريقا در همکاری با حکومت زيمبابوه، بويژه با ناظران مستقل انتخاباتی، به راه حلی در زمينه درستی فرآيند انتخابات دست يابد. اين تنها توافق صورت گرفته در شورای امنيت بود. اما اين نشست درباره اينکه آيا سازمان ملل بايد نماينده ای ويژه به منطقه اعزام کند تا به حقيقتی دست يابد به توافق نرسيد.»

کارن پيرس، دستيار نماينده دائمی بريتانيا در سازمان ملل، نيز در اين باره گفته است، «ما مصرانه از بسياری کشورها داوطبانه درخواست می کنيم بر ارسال اسلحه به زيمبابوه نظارت داشته باشند. موقعيت ناگواری ست که شاهد ارسال سلاح به آن کشور باشيم و کاری از دستمان برنيايد. وزيران اتحاديه اروپا نيز امروز دراين باره هشدار دادند. ما بايد پشتيبان وظايف سازمان ملل در مسائل انسانی باشيم.»

تندايی بتی، نماينده جنبش تغييرات دمکراتيک زيمبابوه، مايوس از پاسخ مثبت شورای امنيت به درخواست گسيل نماينده ويژه سازمان ملل به کشورش به لحنی تلخ و گزنده گفت، «اين نشستی نوميدکننده بود. ما در اين نشست متوجه ملتها و کشورهايی شديم که می خواهند با مردم زيمبابوه بازی کنند. اما آنها تنها با مردم زيمبابوه بازی نمی کنند. سال ۱۹۹۴ نيز در برابر کشتار مردم رواندا نيز اينان غيرمسئولانه عمل کردند.»

تندايی بتی افزود، «بايد راه حلی قاطع عليه رژيم حراره وجود داشته باشد. و مهم است که بی درنگ اقدام کنيم. منشور سازمان ملل آشکارا می گويد سازمان ملل منتطر دريافت دعوتنامه برای حل بحرانهای انسانی نمی ماند.

XS
SM
MD
LG