لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۲۲

فوتبال زنان و مبارزه برای آزادی


نمایش فیلم ایرانی – آلمانی «فوتبال زیر چادر» از آیت نجفی و دیوید آسمن، در جشنواره ی ترایبکای نیویورک، توجه مطبوعات آمریکا را به موضوع حجاب اجباری در ایران جلب کرد.

الیشا سایمون Alissa Simon، منتقد برجسته نیویورکی در نقدی در هفته نامه تخصصی ورایتی Variety می نویسد در مستند نفس گیر «فوتبال زیر چادر» پل فرهنگی ای زده می شود میان تهران و برلین.

فیلم «فوتبال زیرچادر» که ترجمه دقیق تر نام آن «فوتبال محرمانه» است، تصویرگر مسابقه ای دوستانه است بین تیم فوتبال زنان ایران و تیمی متشکل از فوتبالیست های زن باشگاههای آلمان، که آن را یک فوتبالیست حرفه ای آلمانی به نام مارلین آسمن Marlene Assmann ترتیب داده است، که خودش در برلین هم دانشجواست هم در یک باشگاه چند فرهنگی، که فوتبالیست هائی از ترکیه و دیگر کشورها در آن هستند، توپ می زند.

داستان فیلم خیلی ساده است: فوتبالیست آلمانی می بیند تیم فوتبال زنان ایران، دائم مشغول تمرین و آماده سازی است، ولی به خاطر محدودیت حجاب، نمی تواند رقبای بین المللی را به بازی های دوستانه در تهران جلب کند.

فیلم را برادر خانم آسمن، دیوید آسمن همراه با آیت نجفی، به طور مشترک ساخته اند. اما سرمایه آن را یک شرکت آلمانی تامین کرده است.

آلیشا سایمون می نویسد برای حکومت ایران، فوتبال زنان نماینده نبرد برای آزادی است، از چند جهت. یکی، همانطور که تماشاگران فیلم «آفساید» جعفر پناهی می دانند، فقط مردها حق دارند به تماشای مسابقه فوتبال بروند. از سوی دیگر، فوتبالیست های آلمانی که بعضی هاشان هم مسلمان هستند، در سفر به ایران متوجه مقررات پیچیده ای می شوند که بر فوتبال زنان حاکم است، و در خلال مسابقه، رعایت حجاب اسلامی و پرهیز از رقصیدن و حرکات دیگر، مدام از طریق بلندگو به زنان در جایگاه تماشاگران یادآوری می شود.

فیلم در حالیکه با دقت و به طرزی باورپذیر، مشکلات و موانع بر سر این مسابقه فوتبال استثنائی را نشان می دهد، و عواقب سیاسی آن را بررسی می کند، در نمایش زندگی شخصیت های اصلی در تهران و آلمان هم موفق است و جالب است که زندگی دخترهای فوتبالیست در تهران و برلین، فرق چندانی با هم ندارد، و برای هر دو گروه، هم زنهای فوتبالیست در ایران و هم همتاهای آلمانی آنها، فوتبال از یک سو نمودار استقلال و اتکاء به نفس است و از سوی دیگر، وسیله ای برای ابراز برابری با مردان.

از دید منتقد «ورایتی» فیلم «فوتبال زیر چادر» فیلمبرداری شفاف و حتی گاه شاعرانه ای دارد و مونتاژ سریع و موسیقی و صداگذاری هنرمندانه، از جذابیت های برجسته آن است. این فیلم جایزه «تدی» جشنواره فیلم برلین برای بهترین مستند را دریافت کرده است و همچنین در آن جشنواره، فیلم محبوب تماشاگران بود.

جالب است که فیلمسازان قصد داشتند از مسابقه برگشت که قرار بود در برلین برپا شود، فیلم بگیرند اما جمهوری اسلامی آن مسابقه را کنسل کرد.

XS
SM
MD
LG