رقابت میان دو کاندیدای دموکرات برای تصاحب نامزدی ریاست جمهوری آمریکا در ماه نوامبر ۲۰۰۸، همچنان با هیجان ادامه دارد . سناتور باراک اوباما و سناتور هیلاری کلینتون، با طرح دیدگاه ها و مواضع خود در مورد مسائل بحث برانگیز آمریکا همچون اقتصاد، وضعیت عراق و مسأله نژاد پرستی سعی می کنند نظر رأی دهندگان بیشتری را به خود جلب کنند.
آقای اوباما در شهر فیلادلفیا واقع در ایالت پنسیلوانیا که از آن به عنوان مهد دموکراسی آمریکا یاد می شود به تاریخ دیرین تبعیض نژادی در آمریکا اشاره کرد و از آمریکائیان خواست از زخمهای کهنه به جا مانده از نژاد پرستی بگذرند. سناتور اوباما گفت: آزادی، عدالت و یکپارچگی ریشه در قانون اساسی آمریکا دارد و با گذشت زمان می توان آن را به کمال رساند. آقای اوباما با اشاره به اینکه از پدری سیاه پوست و مادری سفید پوست متولد شده، گفت آمریکا سرزمینی آمیخته با فرهنگهای گوناگون است ولی در واقع همه در یک جهت حرکت کرده و یک هدف را دنبال می کنند و آن فراهم کردن آینده ای بهتر برای فرزندان و نسلهای آینده است.
از دید بسیاری، پس از سخنرانی معروف مارتین لوتر کینگ رهبر جنبش حقوق مدنی آمریکا در سال ۱۹۶۳، سخنان سناتور اوباما تأثیر انگیزترین گفتار در مورد تبعیض نژادی به شمار می آید. شاید این برگ برنده ای برای سناتور اوباما باشد ولی سخنان جنجالی کشيش رایت و واکنش اوباما به آن تبدیل به یکی از موضوعات بحث برانگیز در میان کارشناسان سیاسی و رسانه های آمریکا شده و سناتور اوباما را در معرض انتقاد قرار داده است.
آقای رایت کشیش کلیسایی است که اوباما برای شرکت در مراسم نیایش روزهای یکشنبه به آنجا می رود. رایت در مراسم مذهبی کلیسا گفته بود آمریکا از تروریسم دولتی علیه فلسطینیان و سیاه پوستان آفریقای جنوبی حمایت کرده و واقعه یازدهم سپتامبر بهایی است که برای آن می پردازد. سناتور اوباما این اظهارات را غیر قابل توجیه، نابخشودنی و نشانه ای از پیچیدگی مسأله نژادی در این کشور که هنوز حل نشده است خواند و گفت هنگامی که کشیش رایت این سخنان را ایراد می کرده، او در مراسم حضور نداشت.
وضعیت عراق پنج سال پس از حمله آمریکا، یکی دیگر از موضوعات مورد بحث داوطلبان نامزدی ریاست جمهوری است. سناتور مک کین، هفته گذشته به عراق و چند کشور دیگر در منطقه خاور میانه سفر کرد . در این دیدار او از رقبای دموکرات خود که می خواهند نیروهای آمریکایی را از عراق خارج کنند، انتقاد کرد و گفت القاعده هنوز تهدید بزرگی برای امنیت است و برقراری دموکراسی در عراق نیاز به تلاش بیشتری دارد.
آقای مک کین ایران را متهم به تجهیز و آموزش نظامی اعضای القاعده درون کشور کرد و گفت ایران پس از آموزش این افراد آنها را به عراق باز می گرداند. ولی پس از گوشزد جو لیبرمن، سناتور مستقل که در سفر به خاورمیانه او را همراهی می کرد، سخنان خود را پس گرفت و تأکید کرد ایران از اسلام گرایان افراطی حمایت می کند نه از القاعده.
سناتور اوباما در واکنش گفت؛ گویی سناتور مک کین فرق شیعه و سنی، و ایران و القاعده را نمی داند و شاید به همین سبب به جنگ عراق رأی مثبت داده است. جنگ با کشوری که رابطه ای با القاعده نداشت. سناتور اوباما تأکید کرد جنگ عراق دشمنان آمریکا را جسورتر کرده است .
سناتور هیلاری کلینتون، در پنجمین سالگرد جنگ عراق گفت در حال برنامه ریزی برای بازگرداندن سربازان به کشور است و معتقد است بین ۶۰ روز می توان به صورت مسئولانه و با دقت، نیروها را از عراق خارج کرد.
میدان رقابت بزرگ بعدی برای سناتور کلینتون و سناتور اوباما ایالت پنسیلوانیا خواهد بود. بنا به یک نظر سنجی عمومی محبوبیت خانم کلینتون در این ایالت بیش از سناتور اوباماست. در صورت پیروزی در این ایالت بخت خانم کلینتون برای تصاحب نامزدی ریاست جمهوری آمریکا از حزب دموکرات بیشتر خواهد شد. انتخابات مقدماتی ایالت پنسیلوانیا روز ۲۲ آوریل برگزار خواهد شد.