دولت کره شمالی به گروهی از خبرگزاریهای جهانی اجازه داد تا از پایگاه هسته ای فرسوده «یونگ بیون» بازید کنند. در این بازدید کارشناسان هسته ای آن کشور گفتند:«کندی روند برچیدن پایگاه اتمی «یونگ بیون» ناشی از دیرکرد ایالات متحده در فرستادن مواد سوختی و کمکهای اقتصادی وعده داده شده اش به کره شمالی است.»
یو سون چول، مدیر تاسیسات هسته ای یونگ بیون افزود: «با این همه ۱۰ راکتور از ۱۲ راکتور این پایگاه بر اساس توافقهای پیشین برچیده شده اند. همچنین ۱۵۰۰ میله سوخت هسته ای نیز از کار افتاده و ۶۵۰۰ میله باقیمانده نیز پس از دریافت کمکهای اقتصادی گروه شش از کار خواهند افتاد.»
برای نخستین بار در سال ۱۹۹۴ کره شمالی موافقت کرد در ازای دریافت مواد سوختی از سوی ایالات متحده آمریکا این نیروگاه را تعطیل کند؛ اما با توقف کمکها در سال ۲۰۰۳ دوباره راه اندازی شد. پس از آن با تشکیل گروه ششگانه و تعهد ارسال کمکهای اقتصادی، کره شمالی دوباره با بستن این پایگاه موافقت کرد.
این نیروگاه فرسوده در سال ۱۹۸۵ ساخته شده که به دلیل بهره گیری از تکنولوژی ناکارآمد و عدم رعایت مقررات ایمنی، درجه آلودگی محیط زیستی آن بسیار خطرناک است. تاکنون اما کره شمالی نسبت به قوانین بهبود محیط زیست در این نیروگاه هسته ای بی توجه بوده است.
از آنسو کریستوفر هیل نماینده ایالات متحده در مذاکرات خلع سلاح اتمی کره شمالی که هم اینک در ژاپن بسر می برد با انتقاد از عملکرد گروه ششگانه ناظر بر خلع سلاح اتمی گفت: «با برگذاری نشست گروه شش به نتیجه دلخواه نخواهیم رسید چرا که حل مشکل در گرو برچیدن کامل پایگاههای اتمی کره شمالی است.» او افزود: «هرچند کره شمالی می گوید پس از تعطیلی نیروگاه هسته ای یونگ بیون هیچگونه برنامه غنی سازی اورانیوم نداشته است. با این حال باید فرصت بیشتری به آن کشور داده شود تا تاسیسات غنی سازی اورانیوم را برچیند.»
اما دولت چین با انتقاد از دیدگاههای نماینده ایالات متحده گفت روند خلع سلاح اتمی کره شمالی در چارچوب سیاستهای گروه شش باقی خواهد ماند. لیو ژیان چائو سخنگوی وزرات امور خارجه چین می گوید: «ما معتقدیم گفتگوهای گروه شش و برچیدن پایگاههای اتمی کره شمالی روند خوبی را طی کرده که مورد تایید هردو سوی مذاکرات قرار گرفته است. چین خواهان همکاری جهانی و ادامه کار گروه شش در این زمینه است و چین در این زمینه نقش مهمی برعهده خواهد گرفت.»
خانم کاندولیزا رایس وزیر امورخارجه ایالات متحده هفته آینده به منطقه سفر خواهد کرد تا موضوع اتمی کره شمالی را با طرفهای درگیر از جمله کره جنوبی ژاپن و چین در میان بگذارد.
در این حال ارکستر سمفونیک نیویورک به هدف دوستی و نزدیکی میان ملتها به اجرای برنامه های موسیقی کلاسیک در پیونگ یانگ خواهد پرداخت که کیم جونگ ایل حاکم کره شمالی نیز تماشاگر آن خواهد بود.