پس از پايان جنگ دوم و تخيله بخش اشغالی چين از سوی نيروهای ژاپنی تنش ميان دو کشور پايان نيافت. اختلاف بر سر بهره برداری از آبهای مشترک، غرامت خسارات ناشی از اشغال چين، و موضوع تايوان از جمله موانع دوستی دوباره دو کشور بوده است. اما همکاريهای رو به رشد اقتصادی ميان دو کشور کمک کرده تا پيوندهای سياسی و فرهنگی خود را گسترش دهند.
در همين حال، چين که همواره ادای احترام نخست وزيران ژاپنی به گورهای سربازان ژاپنی را توهين به خود تلقی کرده است از ۱۹۹۸ تاکنون از ديدارهای رسمی مقامات بلندپايه دو کشور جلوگيری کرده است و اين سفر از اين رو اهميت شايانی در روابط دو کشور يافته است. اما ياسائو فوکودا، نخست وزير ژاپن، قول داده است در دوران نخست وزيری خود هرگز از معبد و بنای يادبود سربازان ژاپنی در توکيو بازديد نکند.
از اين رو وين جيابائو، نخست وزير چين، از فوکودا برای يک ديدار رسمی از چين دعوت کرده است. اين ديدار ۴ روزه از پنجشنبه آغاز خواهد شد.
قرار است در ديدار روز جمعه آقای فوکودا با هو جيانتائو، رئيس جمهوری چين، افزون بر بهبود محيط زيست چين راهکارهای مهار توفانهای معروف به «شن های زرد» گفتگو شود.
دامنه آسيب توفان شن های زرد که از بيابانهای «گُبی» مغولستان برخاسته و همه ساله در مناطق شرقی چين آسيبهای بزرگی بر جای می گذارد تا ژاپن نيز گسترش يافته است.
آقای فوکودا همچنين می خواهد تا با سفر به منطقه «شاندونگ» در شرق چين و زادگاه کنفوسيوس ديدار کند. اين ديدار تاثير مثبتی بر روابط دو جانبه چين و ژاپن خواهد داشت.
اما سه کشور قدرتمند آسيايی چين، ژاپن، و هندوستان در پی ايجاد يک بازار مشترک با بهره گيری از نمونه اتحاديه اروپا در آسيا هستند. هم از اين روست که چين و هندوستان با پشت سر گذاشتن اختلافات چهل ساله مرزهای خود را سال پيش بر روی جاده کهنسال ابريشم گشودند تا پيوندهای بازرگانی ميان خود را گسترش دهند. بالاتر از آن دست به رزمايشهای مشترک ۵ روزه ای زده اند که می تواند به ثبات و امنيت منطقه منجر شود.