لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۰۶

گفتگوی نشريه نوول ابسرواتور با آقای متکی


در حاليکه برای اولين بار آقای محمد خاتمی رئيس جمهور سابق حکومت اسلامی ايران مسئله رسيدگی به وضعيت کارنامه سياسی آقای احمدی نژاد را در مجلس مطرح کرده ، در فرانسه نيز اين علاقه به درک خواسته و گفته های دولت جمهوری اسلامی ايران وجود دارد. در اين ايام هفته ای نيست که يک و يا دو نشريه معتبر به موضوع ايران نپردازند و در اين هفته مجله نوول ابسرواتور ضمن چاپ جداگانه يک تحليل، مبنی بر اختلاف سليقه های داخلی و يا احتمال ضعيف حمله نظامی، مصاحبه ای با آقای منوچهر متکی انجام داده که وی در مقام وزيرخارجه دولتش، پاسخگوئی را به عهده گرفته است.

ن ا: آيا در آستانه يک جنگ قرار داريم؟ آيا هنوز امکان گفتگو در مورد برنامه های اتمی شما وجود دارد ؟

م م : من يک ديپلمات با سابقه هستم و بر اين اساس بايد که بگويم نه، هنوز از گفتگو دلسرد نشده ايم ولی ما از اين بالا گرفتن موج جنگ خواهی نگرانيم. فراموش نکنيد که گزارش بيکر و هاميلتون فقط گوشه ای از مشکلات درعراق است. هر روز امريکائی ها ميخواهند با ايران در مورد عراق گفتگو کنند، آنها بقدری در آنجا ضعيف شده اند که در محل با تروريست ها از هر نوعش وحتی بعثی های سابق گفتگو ميکنند. پرزيدنت احمدی نژاد به اين نتيجه رسيده است که بايد به امريکا کمک کرد، او برای آنکه اشتباه عراق تکرار نشود به آقای بوش پيشنهاد انجام يک مباحثه تلويزيونی را داد. واقعيت گرائی ميتواند به خروج از بحران کنونی کمک کند.

ن ا : نطرتان در باره تحريم های امريکا و تهديد تحريم های اروپا چيست ؟

م م : همانطور که در گذشته هم شاهد بوده ايم تحريم ها با شکست روبرو هستند اولين شرکتی که بعد از تحريم با ما همکاری کرد شرکت فرانسوی توتال بود. شما فکر ميکنيد چنانچه چند دولت اروپائی به اين تحريم بپيوندند و برای مثال توتال کارش را قطع کند، آيا روس ها که در اين رويا به انتظار ايستاده اند، لحظه ای مجال را جايز خواهند شمارد؟ و يا فرانسه وارداتش را از روسيه قطع خواهد کرد؟ در جهان کنونی هر دولتی در فکر منافع خود است.

ن ا : ايران به دستيابی سه هزارسانترريفوژ رسيده، موقعيتی که ممکن است سوخت لازم برای بمب فراهم شده باشد و از طرف ديگر توقف غنی سازی اورانيوم يک پيش شرط است، آيا شما عواقب کار را ميپذيريد ؟

م م : شما اين موضوع را با همان نگاه وزير دفاع فرانسه در ابو ظبی می بينيد يعنی شک و ترديد در باره برنامه های هسته ای ايران، اگر او به مدارکی دسترسی دارد بايد در اختيار آژانس بين المللی انرژی اتمی قرار دهد.

ن ا : پس چرا ايران به سه هزار دستگاه سانترريفوژ مجهز شده است ؟

م م : بله اين حقيقت دارد ولی کار ما قانونی است، وزير دفاع فرانسه به سبک ژول ورن آينده نگری کرده است. در ژنو به هنگام مراسمی به يک ديپلمات گفتم آيا شما دستگاه توجه به آينده سنج داريد ؟ ما نيز به نوبه خودمان به غرب اطمينان کافی نداريم و برای آن هم دلائل کافی وجود دارد. در مسائل بين المللی نميتوان پايه را به حدس و گمان سپرد .

ن ا : پس فکر ميکنيد که امريکا با بهانه جوئی نظير کمک ايران به طالبان و يا تروريسم عراقی و يا پرونده هسته ای ميخواهد دست به عمليات نظامی بزند ؟

م م: بله درست است.

ن ا : با استعفای آقای لاريجانی و جانشينی اش با يکی از نزديکان احمدی نژاد، هواداران جنگ در ايران پيروز شده اند؟

م م :علی لاريجانی هميشه مدافع پرزيدنت احمدی نژاد و اصولا همه، مدافع حقوق اتمی ايران هستند ايران مثل زمان شاه نيست که توسط يک نفر اداره شود.

ن ا : آيا اختلافی بين آقای احمدی نژاد و رهبر وجود دارد و اصولا حرف آخر را در ايران چه شخصی ميزند؟

م م: هميشه مشورت صورت ميگيرد.

XS
SM
MD
LG