محمود احمدی نژاد، رئيس جمهوری اسلامی ايران، روز پنجشنبه در قرقيزستان طرح آمريکا برای تعبيه نظام دفاع موشکی در اروپای شرقی را مورد نکوهش قرار داد و آن را تهديدی برای منطقه دانست. احمدی نژاد طی سخنان خود گفت «تبعات اين مقاصد از يک کشور هم فراتر و بر اکثر قاره اروپا، آسيا و اعضای سازمان همکاريهای شانگهای تاثير خواهد گذاشت.»
جمهوری اسلامی ايران در اين سازمان دارای کرسی نظارتی است. احمدی نژاد، که در نشست سازمان همکاريهای شانگهای صحبت می کرد، گفت آماده است جلسه ای از وزیران نفت کشورهای عضو اين سازمان برای بحث در باره همکاری انرژی تشکیل دهد.
ايالات متحده می گويد هدف از تعبيه نظام دفاع موشکی در لهستان و جمهوری چک خنثی کردن تهديدات ايران است. اما روسيه با اين طرح مخافت ورزيده و آنرا تهديدی برای امنيت خود و توازن قوا در اروپا می داند. روسیه رهبری مخالفت با طرح های آمریکا برای استقرار نظام دفاع موشکی در لهستان و جمهوری چک را بر عهده دارد. آمریکا گفته است این سیستم با تهدید حمله کشورهای یاغی، از جمله ایران، مقابله خواهد کرد.
رئيس جمهوری روسيه، ولاديمير پوتين، در اين نشست گفت «هر کوششی در جهت حل يکجانبه مسايل منطقه ای و جهانی نوميد کننده است.» وی خواستار «تقويت نظام بين المللی چند قطبی بمنظور تضمين فرصتها و امنيت برابر برای همه کشورها» شد. وی اگر چه که بطور مشخص نامی از آمريکا نبرد، ليکن روسيه همواره از غلبه آمريکا بر روابط جهانی شکايت کرده است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه کوشش برای حل یک جانبه مشکلات جهانی را بی فایده دانست، و پیشنهاد کرد بمنظور تضمین امنیت و فراهم آوردن فرصت برای تمام کشورها، آنچه آنرا یک سیستم بین المللی چند قطبی نامید تقویت شود.
رهبران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، که شامل روسيه، چين، و چهار کشور سابق شوروی در آسياسی مرکزی است، روز پنجشنبه با امضای «اعلامیه بیشکک» به جلسه پایان دادند، و تعهد خود را به فراهم آوردن یک رویکرد چند جانبه برای مشکلات جهانی، ابراز داشتند.
واشنگتن روند جلسات سازمان همکاری های شانگهای در بيشکک، پايتخت قرقيزستان، را از نزديک دنبال می کند. ايالات متحده دارای يک پايگاه هوايی در نزديکی بيشکک است، و سازمان همکاريهای شانگهای خواستار تدوين جدول خروج ارتش آمريکا از خاک همه اعضای شرکت کننده در اين سازمان شده است.
اين سازمان ۱۱ سال پيش در واکنش به افراط گرايی مذهبی و امنيت مرزها در آسيای مرکزی بوسيله شش کشور قرقيزستان، چين، روسيه، ازبکستان، قزاقستان، و تاجيکستان پايه گذاری شد. پس از حملات تروريستی ۱۱ سپتامبر و اقدام آمريکا مبنی بر گشايش يک پايگاه هوايی در ازبکستان برای حمايت از مبارزه ضد تروريستی در افغانستان، چين و روسيه در تقويت اين گروه کوشيدند. ازبکستان در سال ۲۰۰۵ ميلادی رای به برچيدن پايگاه هوايی آمريکا داد.