بحث در باره درخواست ترکيه برای الحاق به اتحاديه اروپا به احتمال بسيار بر اجلاس امروز، دوشنبه، وزرای امورخارجه ۲۵ کشور عضو اتحاديه اروپا غلبه خواهد کرد.
اين ديدار که در بروکسل انجام ميشود، مقدمه ديدار سران اتحادثه اروپا است که قرار است در پايان هفته برگزار شود و گزارشهای رسيده حاکی است که اعضای اتحاديه اروپا برسر قبول تقاضای ترکيه اختلاف نظر دارند.
وزرای امورخارجه اتحاديه اروپا امروز پيشنهاد کميسيون اروپا برای معوق گذاشتن مذاکره برای الحاق ترکيه به اتحاديه را مورد بررسی قرار ميدهند. اين پيشنهاد که کميسيون اروپا، که بلندپايهترين مرجع اجرائی در اتحاديه است، آن را هفته پيش مطرح ساخت، واکنشی بود به امتناع دولت ترکيه از بازکردن بنادر و فرودگاهها به روی کشتيها و هواپيماهای قبرسي.
سال گذشته ترکيه موافقت کرده بود که مقررات گمرکی اتحاديه اروپا را در باره 10 کشوری که در سال 2004 به اتحاديه پيوستند به مورد اجرا بگذارد اما از عاديسازی روابط خود با دولت قبرس امتناع کرده است.
هفته گذشته، در آنچه تلاش برای سازش با اتحاديه اروپا تعبير شد، دولت ترکيه موافقت کرد که يک بندر و يک فرودگاه را برای استفاده قبرس باز کند اما اين پيشنهاد از سوی رياست ادواری اتحاديه اروپا که در حال حاضر با فنلاند است، رد شد.
ترکيه اصرار دارد که ارتباطی بين عضويت آن در اتحاديه اروپا و حل و فصل مشکل قبرس وجود ندارد. ترکيه وعده داده است در صورتی که مقامات اتحاديه اروپا به انزوای بخش ترک نشين قبرس خاتمه بخشند، حاضر است تمام بنادر و فرودگاههای خود را به روی قبرس بگشايد. دولت ناحيه ترکنشين شمال قبرس را فقط ترکيه به رسميت ميشناسد.
قبرس از سال 1974 هنگامی که سربازان ترکيه در واکنش به کودتائی به حمايت ارتش لبنان در نيکوزيا اين جزيره را اشغال کردند، به دو پاره تقسيم شد.
هفته گذشته آقای پيتر مندلسن، کميسيونر بازرگانی اتحاديه ارپا گفت که بن بست بر سر قبرس نبايد مذاکرات برای پيوستن ترکيه به اتحاديه اروپا را از دور خارج سازد. وی گفت پيوستن ترکيه همچنان يکی از اهداف استراتژيک اتحاديه اروپا است.