پاپ بنديکت شانزدهم، در پی انجام مراسم دعا در يک کليسای تاريخی در استانبول به همراه رهبر کليسای ارتودوکس جهان، برای اتحاد ميان پيروان شاخههای کاتوليک و ارتودوکس مسييحت فراخوان داد.
در جريان مراسم دعای مشترک که روز پنجشنبه امروز در کليسای سنت جرج استانبول انجام شد، پاپ گفت که اختلاف ميان مسيحيان رسوائی جهانی است. شاخههای اورتودوکس و کاتوليک مسيحيت در سال ۱۰۵۴ بر سر اختلاف عقيدتی و قدرت پاپ، از هم جدا شدند.
پاپ بنديکت و اسقف بارتولوميو، رهبر جهانی کليسای اورتودوکس يونانی، در بيانيه مشترکی گفتند که اروپا بايد در عين تحمل پذيری نسبت به اديان ديگر، ريشههای مسيحی خود را حفظ کند.
در اين بيانيه همچنين آمده است که در پيامد گسترش اتحاديه اروپا، حقوق اقليتهای مذهبی بايد محترم شناخته شود. ترکيه، که اکثريت جمعيت آن مسلمان هستند، با اتحاديه اروپا در حال مذاکره است که به اين اتحاديه ملحق شود. اتحاديه اروپا از دولت ترکيه خواسته است که حقوق غيرمسلمانان را در خاک خود محترم بدارد.
پاپ بندیکت شانزدهم از موزه "اَیا صوفیه" در استانبول دیدن کرد. ساختمان اين موزه در کليسائی قرار دارد که مسيحيان آن را در قرن ششم ميلادی به وجود آوردند، اما در قرن پانزدهم به مسجد تبديل شد.
پاپ بنديکت همچنين قرار است از مسجد آبی استانبول ديدار کند. وی دومين پاپی است که وارد يک عبادتگاه مسلمانان ميشود. پاپ اعلام کرده است که سازش با پيروان اسلام يکی از اهداف سفر او به ترکيه است.
مقامات ترکيه اقدامات امنيتی برای حفظ جان پاپ را به طرز بيسابقهای افزايش دادند به طوريکه بخشهای عظيمی از شهر استانبول را فلج کرده است. در حدود يکصد مليگرای ترک و اسلامگرا در استانبول جمع شدند تا به ديدار پاپ از اياصوفيه اعتراض کنند.
ساختمان ايا صوفيه در سال ۱۹۳۵ به عنوان بخشی از کوشش دولت اتاتورک برای غيرمذهبی کردن جامعه ترکيه، به موزه تبديل شد.
اسلامگرايان ميخواهند اين موزه مجددا به مسجد تبديل شود، و از اين ميهراسند که حضور پاپ در اين کليسای سابق جلوی طرح آنها را بگيرد.