مقامات رسمی در هانوي، پايتخت ويتنام، گفتند تصميم آمريکا مبنی بر حذف کشور ويتنام از فهرست کشورهای ناقض حق آزادی مذاهب را خوشامد ميگويند.
آقای لی دونگ، يک سخنگوی وزارت امورخارجه ويتنام روز سهشنبه، امروز، گفت اقدام آمريکا از يکسو، انعکاس واقعيت در ويتنام است و از سوی ديگر، نشانه بهبود روابط دو کشور.
وزارت امور خارجه آمريکا، کشور ويتنام را در سال ۲۰۰۴ در ستون «به ويژه نگران کننده» فهرست خود از نقضکنندگان حق آزادی مذهب قرار داده بود. بيانيهای که روز دوشنبه در توجيه حذف ويتنام از اين فهرست انتشار يافت حاکی است که ويتنام در زمينه آزادی اديان به پيشرفتهای قابل ملاحظهای دست يافته است. دولت کمونيست ويتنام از جمله اجازه داده است که صدها کليسائی که ساليان پيش به زور تعطيل شده بودند، بازگشائی شوند، و قوانين محدودکننده فعاليتهای مذهبی را لغو کرده است و مقامات هانوی همچنين دهها تن از زندانيائی که به خاطر فعاليت مذهبی حبس شده بودند، را از زندانها آزاد کردند.
جمعيت کنونی ويتنام ۸۵ ميليون نفر برآورد ميشود. سرشماری رسمی در سال ۱۹۹۹ نشان داد که اندکی کمتر از بيست درصد از جمعيت ويتنام خود را مومن مذهبی ميدانند. بزرگترين مذهب رايج در ويتنام بودائی است و شمار پيروان اسلام از مذاهب ديگر کمتر است. در ويتنام 9 درصد از جمعيت پيرو دين بودا هستند و يک دهم درصد پيرو اسلام.
پرزيدنت بوش، رئيس جمهوری آمريکا و خانم کاندوليزا رايس، وزير امورخارجه آمريکا، قرار است در پايان اين هفته – روز جمعه – برای شرکت در اجلاس سران سازمان همکاريهای اقتصادی آسيا و اقيانوس آرام Asia Pacific Economic Cooperation از ويتنام ديدن کنند. اما سفير آزاديهای مذهبی وزارت امورخارجه آمريکا، آقای جان هنفورد، گفت ارتباطی ميان سفر رئيس جمهوری به ويتنام و حذف ويتنام از فهرست آمريکا از کشورهای ناقض آزاديهای مذهبی وجود ندارد.
در عين حال، مقامات وزارت امورخارجه اعلام کردند که ازبکستان را به اين فهرست افزودهاند، زيرا مقامات آنجا به آزار پيروان مذاهب مختلف پرداختهاند و برخی از فعاليتهای مذهبی را ممنوع کردهاند. آمريکا معتقد است که مسلمانان ازبکستان تحت بدترين آزارها قرار گرفتهاند.
فهرست آمريکا از کشورهای ناقض آزاديهای مذهبی از جمله کشورهای چين، اريتره، ايران، برمه، کره شمالي، عربستان سعودی وسودان را در بر ميگيرد.