جیمز جفری، معاون اول مدیر کل وزارت امور خارجه آمریکا در امور خاور نزدیک، ساعت ۱۱ بامداد روز دوشنبه با حضور در مرکز مطبوعات خارجی باشگاه ملی مطبوعات آمریکا، به پرسشهای خبرنگاران در رابطه با سیاست آمریکا در برابر ایران و مسائل منطقه پاسخ داد.
آقای جفری گفت بر سر پاره ای موضوعات با ایران اختلاف نظر داریم که در راس آنها برنامه اتمی ایران است. او همچنین به حمایت ایران از تروریسم و حمایت از گروههایی چون حزب الله، عدم شناسایی اسرائیل از سوی ایران، سیاست کلی ارعاب دولتهای منطقه، و مسائل داخلی ایران چون نقض حقوق بشر اشاره داشت.
معاون اول مدیر کل وزارت امور خارجه در امور خاورنزدیک همچنین گفت که آمریکا قصد تغییر رژیم ایران را ندارد، بلکه در صدد ایجاد تغییر در رفتار رژیم تهران است. آمریکا با کاربرد روشهای چند جانبه در پی استقرار صلح در منطقه است، و میخواهد از این طریق حمایت بینالمللی کسب کند تا مانع توسعه برنامه های هستهای و نظامی ایران شود.
این دیپلمات آمریکایی افزود ما در این مسیر به موفقیتهایی رسیده ایم، هر چند روندی کند بوده است. او به قطعنامه ماه ژوئیه شورای امنیت سازمان ملل متحد اشاره کرد و افزود در حال حاضر در مسیری پیش میرویم که شورای امنیت قطعنامه دیگری در ارتباط با ایران صادر کند. اگر ایران به این قطعنامه توجه نکند، منجر به اقدامات شدیدتری از سوی سازمان ملل متحد خواهد شد.
ما در راهی پیش میرویم که به مشارکت بیشتر جامعه بینالمللی در رویارویی با ایران خواهد انجامید. ما با چین و روسیه از نزدیک در رابطه با ایران کار میکنیم، امری که خلاف انتظار رژیم ایران بود و این خود بر رژیم فشار وارد میآورد.
آمریکا به رژیم ايران تضمینی نمیدهد. دلیل و منطق این سیاست بسیار روشن است. اگر رژیمی، مثل دولت سوئیس، خوب باشد نیازی به تضمین ندارد، اما اگر رژیمی بد باشد، البته ما هم تضمینی نمیدهیم.
در جواب خبرنگار بخش فارسی صدای آمريکا که از آقای جفری پرسید: علیرغم سیاست رسمی آمریکا بر عدم تغییر رژیم ایران، اگر مردم ایران خود بخواهند به تغییر نظام سیاسی دست بزنند، آمریکا چه کمکهایی میتواند بکند که متهم به دخالت در امور داخلی ایران نشود؟ آقای جفری در جواب گفت: ما از حرکتهای دمکراتیک و روشهای کثرت گرا در هر جایی حمایت میکنیم. ما میتوانیم بر انتخابات نظارت کنیم، از طریق رسانه ها آگاهی دهیم و همچنین به مبادلات آموزشی و فرهنگی بپردازیم.