لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۳ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۵۵

رهبر کودتای نظامی تايلند گفت مسئول دولت موقت ظرف دو هفته معرفی خواهد شد


رهبر کودتاچيان تايلند که نخست وزير تکسين شيناواترا Thaksin Shinawatra را برکنار کرد، گفت ظرف دو هفته مسئول دولت موقت معرفی خواهد شد.

ژنرال سوندی بونياراتگلين Sondhi Boonyaratglin فرمانده ارتش تايلند و رهبر کودتا روز چهارشنبه در يک کنفرانس مطبوعاتی اظهار داشت که ظرف دو هفته آينده يک قانون اساسی موقت تدوين خواهد شد و اعضای يک کابينه موقت تعيين مي‌شوند.

وی گفت احتمالا اکتبر ۲۰۰۷ يا نزديک به ۱۳ ماه ديگر، انتخابات سراسری جديد در تايلند برگزار خواهد شد. وی ساعاتی پس از آنکه تانکها در خيابان‌های اصلی بانکوک مستقر شدند، گفته بود نخست وزير و کابينه او به علت پايان بخشيدن به ماه‌ها هرج و مرج سياسی با کودتای نظامی برکنار شدند.

فرمانده کودتاچيان تايلند گفت ارتش قصد ندارد قدرت را به مدتی طولانی در دست گيرد و از مردم تايلند خواست آرامش خود را حفظ کنند. وی گفت تحت حکومت نظامی و به منظور حفظ نظم و آرامش، اجتماعات بيشتر از ۵ نفر در شهرها ممنوع است.

نيروهای مسلح تايلند اواخر روز سه شنبه بدون شليک حتی يک گلوله نخستين کودتای نظامی تايلند بعد از پانزده سال را با موفقيت برگزار کردند. صبح چهارشنبه مردم شهر بانکوک با منظره ناآشنای تانک‌ها و وسائط نقليه نظامی در خيابان‌های پايتخت تايلند روبرو شدند که دسترسی به بسياری از ساختمان‌های دولتی را غيرممکن ساختند.

کودتاچيان گفتند به پادشاه تايلند بوميبول ادوليادج Bhumibol Adulyadej وفادار هستند ولی کابينه را منحل، و قانون اساسی را لغو کردند. رهبران کودتا همچنين دستور دادند به بانکها، بورس سهام و مدارس دستور دادند روز چهارشنبه تعطيل بمانند.

نخست وزير برکنار شده تايلند، که دو بار به اين مقام انتخاب شده است، هنگام کودتا در نيويورک به سر مي‌برد و قرار بود در شصت ويکمين اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل سخنرانی کند. وزارت امورخارجه بريتانيا اعلام کرد که قرار است آقای تکسين روز چهارشنبه به لندن برود، ولی جزئيات ديگری در باره برنامه وی انتشار نيافت.

آمريکا مردم تايلند را به آرامش دعوت کرد. اتحاديه اروپا با محکوم ساختن کودتای نظامي، بازگشت حکومت دمکراتيک به تايلند را خواستار شد.

الکساندر دانر، نخست وزير استراليا، کودتای نظامی در تايلند را محکوم کرد و خواهان بازگشت سريع حکومت دمکراتيک به تايلند شد. خانم هلن کلارک، نخست وزير نيوزيلند نيز کودتا را محکوم کرد و گفت هر نوع تلاش برای پائين کشيدن دولت از طريق راه‌های غيردمکراتيک و غيرمنطبق با قانون اساسی را محکوم مي‌کند.

مقامات ساير کشورها ضمن ابراز نگراني، موضعی کمتر انتقادی نسبت به کودتای نظامی در تايلند اتخاذ کردند. از جمله، تارو آسو، وزيرامورخارجه ژاپن گفت کودتای تايلند تاسف آور است و افزود که مقامات توکيو اميدوارند نظام دمکراتيک به سرعت به تايلند مراجعت کند. آقای عبدالله بدوي، نخست وزير مالزی گفت از شنيدن خبر کوتاه «يکه» خورد. وزارت امورخارجه اندونزی حل و فصل بحران سياسی در تايلند از طريق دمکراتيک را خواستار شد.

آمريکا، بريتانيا و چندين کشور آسيائی از شهروندان خود خواستند پيش از سفر به تايلند، احتياط کنند. مقامات تايلندی که برای شرکت در اجلاس مشترک بانک جهانی و صندوق بين‌المللی پول در سنگاپور به سر مي‌برند، گفتند اوضاع را دنبال مي‌کنند، ولی تصور نمي‌کنند که کودتای نظامی عواقب اقتصادی خاصی در پی داشته باشد.

آقای تکسين ماه آوريل گذشته مجلس تايلند را منحل کرد و بعد از هفته‌ها تظاهرات مخالفانی که خواهان استعفای او بودند، اعلام کرد که انتخابات برگزار خواهد شد. جناح مخالف دولت در تايلند انتخابات را بايکوت کرد، و قوه قضائيه نيز رای به ابطال انتخابات داد.

تايلند در زمانی که در سال ۱۹۳۲ به يک مشروطه سلطنتی تبديل شد، شاهد هجده کودتای نظامی بوده است.

XS
SM
MD
LG