لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۱۸

آمريکا ويزای سفر خاتمی را تائيد يا نزديک شدن به جمهوری اسلامی تلقی نميکند


يک مقام آمريکائی آگاه از صدور ويزای سفر برای محمد خاتمی رئيس جمهوری پيشين ايران ميگويد اين اقدام به معنای تائيد يا نزديک شدن آمريکا به رژيم اسلامی نيست. آلبرتو فرناندز، رئيس دفتر ديپلماس عمومی در بخش خاورميانه وزارت خارجه آمريکا، همچنين اقدام اخير ماموران اداره مهاجرت در بازگرداندن دهها ايرانی دارای ويزای سفر به آمريکا را نتيجه ای تاسف آور از تدابير امنيتی شديدی دانست که پس از حملات تروريستی يازدهم سپتامبر به آمريکا در مورد اتباع تمامی کشورها به اجرا گذاشته ميشود . جزئيات بيشتر را از مصاحبه اختصاصی آقای فرناندز با آوی داويدی خبرنگار بخش فارسی صدای آمريکا به آگاهيتان ميرسانيم:

آوی داويدی: ويزای سفر برای آقای خاتمی در آستانه فرا رسيدن ضرب الاجل شورای امنيت سازمان ملل متحد در مورد تعليق غنی سازی اورانيوم در ايران صادر شد. اين همزمانی را چگونه توجيه ميکنيد؟

آلبرتو فرناندز: ما اين نوع رواديد ها را ، هر کدام جداگانه و مورد به مورد ، و نه به صورتی کلی مورد بررسي قرار ميِدهيم. آقا خاتمی قبلا نيز به آمريکا آمده است. آمريکا، جامعه ای باز است، و ما در مجموع از تمامی ايرانيان استقبال کنيم و مي خواهيم مهمانان ايرانی بيشتري داشته باشيم. ما اعتقاد داريم که مردم بايد قادر باشند آزادانه صحبت کنند. متاسفانه مردم در داخل ايران نمی توانند آزادانه ابراز نظر کنند. ولي ايرانيانی که به آمريکا می آيند از اين آزادي بهره مند هستند. من آرزو دارم که مردم ايران همان آزادی را داشتند که رئيس جمهور خاتمی در آمريکا از آن بهره مند خواهد بود. جای تعجب است که آنها وقتی به آمريکا می آيند ، از اين آزادی بنفع خود استفاده می کنند، حال آنکه آزادي بيان را از مردم خود سلب کرده اند. مثلا رئيس جمهور احمدی نژاد حرف از تبادل فرهنگي می زند ولی پژوهشگرانی که را که از دانشگاه های آمريکا و کانادا ديدار مي کنند در بازگشت به ايران دستگير ميکند. اين خود يک تضاد است.

آوی داويدی: ولی ما اينجا صحبت از آمدن يک رئيس جمهور پيشين ايران مي کنيم، و نه يک زندانی سياسی. شما اين تضاد را چگونه توجيه ميکنيد ؟

آلبرتو فرناندز: بله. درست است که يک او رئيس جمهور پيشين است و نه يک نماينده رسمی رژيم، ولي در عين حال انتظار می رود که پيامی که او در آمريکا مطرح ميکند مورد تائيد رژيم هم باشد. من با او آشنائی شخصی ندارم، ولی او تا کنون سعی کرده است که چهره ای انسانی از رژيمی غير انسانی از خود ارائه دهد. او از تحمل پذيری و گفتگوی تمدن ها سخن می گويد در حاليکه رژيم خواهان نابودی يکی از کشور هاي عضو سازمان ملل است. اين چگونه مي تواند بخشی از گفتگوی تمدن ها باشد؟ رژيمی که هالوکاست را تکذيب مي کند، چگونه مي تواند سخن از گفتگويی تمدن ها داشته باشد ؟ ما ميدانيم که برنامه اتمی ايران در دوران رياست جمهوری خاتمی پيگيری ميشد.در آن دوران دهها روزنامه را بستند . بنابراين من فکر ميکنم او زيرکانه سعی خواهد کرد از رژيم به مردم آمريکا چهره ای را ارائه دهد که خود رژيم خواستار آن است.

آوی داويدی: در شرايطی که آمريکا درگير مسئله حساس اتمی با ايران است، و ايران را حامی تروريسم و مخالف مذاکرات صلح خاورميانه می شناسد، صدور رواديد سفر برای آقای خاتمی چه پيامی را برای مردم ايران می فرستد؟

آلبرتو فرناندز: اهميت قضيه در آن است که ما خواهان برخوردی باز با مردم ايران هستيم، و اين بدان معنی است که ما ميخواهيم صداها و عقايد مختلف را از داخل ايران بشنويم ، چه آنهائی که با ما موافق هستند و سرکوب ميشوند، و چه آنها که با ما مخالف اند. ولی صدور اين ويزا به هيچ وجه معرف تصويب يا تائيد رژيم جمهوری اسلامي نيست. اين بيانگر آن نيست که به رژيم نزديک ميشويم. اين ناشی از ارزش های مورد احترام در آمريکاست، نه ارزش های مورد علاقه رژيم در تهران. ارزش های آمريکائی می گويد که ما بايد به حق ديگران در ابراز عقايد شان احترام بگذاريم . حال آنکه رژيم اسلامی فقط به مجريان خود اجازه صحبت مي دهد.

آوی داويدی: ماموران اداره مهاجرت آمريکا اخيرا جلوی ورود دهها ايرانی را گرفتند که با داشتن ويزا، برای شرکت در يک گردهم آئی دانشگاهی به آمريکا سفر کرده بودند؟ اين تناقض را چگونه توجيه ميکنيد؟.

آلبرتو فرناندز: همانطوريکه در ابتدا گفتم، هر درخواستی جداگانه و مستقلانه مورد بررسي قرار می گيرد. بعد از حملات تروريستي يازدهم سپتامبر، تدابير امنيتی شديدی در آمريکا بر قرارشد . بازگرداندن ايرانيانی که شما به آن ها اشاره کرديد واقعا يک مورد بسيار تاسف آور بود. اما به ياد داشته باشيد ماموران امنيتی تصميم گير در امور مرزي آمريکا نمی توانند از چنين حساسيت هائی با خبر باشند. از ديدگاه آنهااين يک گرد هم آئی از يک گروه بزرگ از افرادی بود که از کشوری می آمدند که دولت آن حامی تروريزم شناخته ميشود . متاسفانه اين ايرانيان مورد اشاره شما قربانی حساسيت ماموران امنيتي آمريکا شدند. اين رويدادی است که نمي بايست رخ می داد.

آوی داويدی: آيا برنامه ای برای ملاقات های رسمی هم تدوين شده است؟

آلبرتو فرناندز: من از هيچ برنامه ای که برای ملاقات اقای خاتمي با مقامات رسمی تدوين شده باشد خبری ندارم و حتی قرار نيست هيچ مقام ارشد دولتی در سخنرانی های او شرکت کند. او قرار است با مقامات سازمان ها و افراد غير دولتی ملاقات کند اما اميدوارم آقای خاتمي اين بار از تناقضی هم که در چهره ارائه شده از انقلاب اسلامی وجود دارد، و بخصوص در باره رفتار بی رحمانه و سرکوبگرانه ای که به رژيم نسبت داده ميشود ، سخن بگويد و بتواند به عنوان فردی بی طرف و مستقل ابراز نظر کند. موضعی که اميدوار بوديم وی بتواند در دوران رياست جمهوری خود اتخاذ و به اجرا بگذارد.

XS
SM
MD
LG