لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۳۰

گفتار روز: سالگرد حمله حلبچه


صدام حسين و ۷ تن از ياران او بعّلت قتل ۱۴۸ تن شيعه عراقی ، در شهر دُوَجيلَ در سال ۱۹۸۲ ، تحت محاکمه قرار دارند .

ديکتاتور سابق عراق و برخی از همکاران پيشين او با اتهام انجام حملات شيميائی به شهر کرد نشين عراقی حلبچه در ۱۸ سال قبل روبرو هستند. در اين حمله هزاران کرد غير نظامی عراقی کشته شدند.

در روز شانزدهم ماه مارس سال ۱۱۹۸۸ نيروهای عراقی تحت فرماندهی علی حسن المجيد ، پسر عموی صدام که بعدها به علی شيميائی شهرت يافت ، به شهر حلبچه حمله کردند. نيروهای عراقی ، ابتدا با سلاحهای معمولی و گلوله های توپ حمله خود را آغاز کردند و حدود ۵۰ هزار سکنه شهر را بداخل زيرزمنيها و سرداب ها راندند. پس از آن نيروهای عراقی ، انواع و اقسام سلاحهای شيميايئ را بر سر اهالی فلک زده و بلا دفاع حلبچه ، ريختند.

نوری حما علی ، که يکی از بازماندگان ان حملات معروف است تعريف می کند که حملات شيميائی آنروز رژيم عراق ، بسياری را به مرگ تدريجی در کوچه ها و معابر مجکوم کرد... بسياری از کودکان معصوم و بی پناه ، در سرهرکوی و برزنی جان می باختند ، بدون اينکه خانواده های مجروح يا مرده آنان بتوانند دست کمکی بسوی اطفال بينوا دراز کنند.

تنها در ظرف چند ساعت پس از حملات شيميائی ۵ هزار زن و مرد و کودک حلبچه جان سپردند ... حدود ۱۰ هزار نفر بينائی خود را از دست دادند ... و بسياری نيز ناقص العضو شدند و جراحات عميق سوختگی برداشتند ، در سالهائی که از تاريخ اين حمله ميگذرد تعدادی نيز که در اثر حمله به بيماريهای گوناگون و عوارض لاعلاج ديگر مبتلا شده بودند ، با شکنجه ، جان سپردند.

پرزيدنت جورج دبليو بوش ، رئيس جمهوری ايالات متحده آمريکا میگويد : پس از سقوط صدام حسين مردم عراق تلاش بسياری کرده اند ، تا راه و روش و شيوه مشئوم و يادگار ستمگری را از جامعه عراق براندازند؛ پرزيدنت بوش می گويد : « در ظرف کمتر از سه سال ، مردم عراق از وضعيّت زندگی در زير چکمه يک ديکتاتور بيرحم ، تا انتخابات آزاد ، رفراندوم قانون اساسی ، و در ماه دسامبر گذشته نيز انجام انتخابات برای تشکيل دولتی مشروط تغيير وضعيّت داده اند.»

يکی از مهمترين وظايف دولت عراق اينست که کسانی را که مسئول حملات شيميائی به حلبچه و ساير جنايات عليه بشريت بوده اند بلافاصله بدست عدالت بسپارد.

XS
SM
MD
LG