لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۵۱

برمر:ايران با پيشرفت دموکراسی درعراق با عواقب دخالت های خود روبرو خواهد شد


فرماندار سابق آمريکائی عراق، قانون اساسی جديد آن کشور را مهمترين دست آورد خود ميداند و ميگويد سهميه ای که برای زنان در پارلمان عراق درنظر گرفته شد حتی از نسبت رايج در کنگره آمريکا نيز بيشتر است .

Paul Bremer در مصاحبه ای اختصاصی با ستاره درخشش برای برنامه تلويزيونی خبرها و نظرهای صدای آمريکا، کوتاهی در سرکوبی غارتگران در نخستين روزهای پس از سرنگونی رژيم صدام حسين را بزرگترين اشتباه خود دانست که در شکل بخشيدن به شورش جاری بی تاثير نبوده است.

آقای برمر همچنين به جمهوری اسلامی ايران در مورد دخالت در عراق هشدار داد و گفت با پيشرفت دموکراسی در عراق، تهران بهای دخالت خود را خواهد پرداخت.

بالا

ترجمه مصاحبه از اين قرار است :

سوال: کتاب شما ، چه کمکی به روشن کردن حوادث جاری عراق می کند؟ ، و نيز ، چه سهمی در روشن کردن بحثی که هم اکنون در کشور در جريان است ، دارد ؟

پاسخ: بله ... من اين کتاب را نوشتم ، چون رشته تخصصی من تاريخ است و چون ، ما ، در ظرف پنجاه سال گذشته ، نخستين باری است که کشوری را اشغال می کنيم ... اينست که فکر کردم ، ثبت و ضبط وقايع ، تا زمانيکه در ذهن من و در ذهن همکاران من تازه است ... يعنی همکارانيکه در نگارش اين کتاب کمک کردند ... ، از اهميت فوق العاده ای برخوردار است علاوه بر اين ، فکر من اين بود که ثبت و ضبط وقايع ، يعنی هر چه را که انجام داديم ... چه خوب و چه بد ... و اشتباهاتی را که مرتکب شديم بايد ثبت کنيم ، چون ، کاری که ما در پيش گرفته بوديم ، الحق ، وظيفه بزرگی بود .

سوال : اگر به گذشته بنگريد ، ... با توجه به اينکه گفتيد اشتباهاتي صورت گرفته... آيا بازهم ، همان تصميم ها را در مورد نهادهاي مهم حکومت صدام از جمله انحلال ارتش اتخاذ مي کرديد؟

پاسخ: به نظر من ، تصميم ما در مورد ارتش ، تصميم بسيار مهم و صحيحی بود ، چون ، اين تصميم ، از وقوع يک جنگ داخلی در عراق در همان ابتدا جلوگيری به عمل آورد . اگر ما ارتش را فرا خوانده بوديم امکان آن وجود داشت که کردها از تعهد خود برای ايجاد يک عراق متحد دست بردارند .به نظر من ، يک چنين عملی ، مساله بسيار بزرگی می آفريد .

سئوال: به نظر شما ، چرا ، نتيجه ، با آنچه که شما انتظار داشتيد ،.... با نتيجه ای که قبل از جنگ انتظار آن می رفت ... متفاوت بود ؟

پاسخ: تشخيص اين مساله آسان نيست . به نظر من ، يکی از اشتباهاتی که من مرتکب شدم ، اين بود که از همان ابتدا اصرار نکردم که غارتگران را به شدت بر سر جای خود بنشانند ، چون ، وقتی اجازه داديم غارتگران از محلی به محل ديگر بروند ، مثل اين بود که نشان دهيم که به مساله نظم و قانون چندان اهميت نمی دهيم. شايد هم همين استنباط و برداشت ، مايه اميدواری برخی از شورشيان شد . البته ، نبايد فراموش کرد که تنها ، در ظرف همان چند ماه اول ، تروريستهای القاعده هم وارد ميدان شدند . به اين ترتيب ، ما ، مساله ديگری پيدا کرديم و آن مساله نيز اين بود که سر و کله عوامل القاعده در اوائل ماه اوت ، پيدا شد .

سئوال: عقيده شما ، درباره توانايي کنوني ارتش در عراق چيست ؟

پاسخ: به نظر من ارتش ، وضع بسيار بهتری پيدا کرده است . ابتدا ، من از اين بابت خيلی نگران بودم و در کتاب خودم هم ، در اين خصوص ، وارد جزئيات شده ام ، يعنی اينکه ، در اوائل سال ۲۰۰۳ ، ما فکر می کرديم قابليت اين نيروهای تازه ، خيلی بيش از اينها است . منظور من ، نيروهای تازه کار ارتش ، گارد ملی ، و پليس است . گرچه اين نيروها ، در برابر شورشهای ماه آوريل سال ۲۰۰۴ ، کم و بيش از پای افتادند اما از آن موقع تا حالا ، اين نيروها را ما به کلی بازسازی کرده ايم . در حال حاضر ، کانون توجه ما ، متوجه رهبری ... و مشارکت واحدهای آمريکايی و عراقی است . عراقيها ، از قبل ، خيلی بهتر شده اند. اما اگر سوال کنيد که آيا نيروهای عراقی آمادگی آنرا دارند که به تنهايی ، از عراق دفاع کنند بايد پاسخ داد ، خير !

سئوال: نظر شما در مورد دخالتهای ايران در عراق چيست ؟ آيا نگران آن نيستيد که از هم اکنون ، ايران ، تا اين اندازه ، متحد نزديک عراق است ؟

پاسخ: البته که من نگران دخالتهای ايران هستم . در آن موقع هم که در عراق بودم ، نگران همين مساله بودم .افراد سپاهيان انقلاب ، عملا در آن زمان ، در نقاط مختلف عراق مستقر بودند . ايرانيها ، روابط مالی و سياسی ديرينه ای با برخی از احزاب اسلامی دارند و اين روابط و پيوند ها ، پنهان نيست . ما هم از وجود اين روابط خبر داريم .اگر من يک مامور ايرانی بودم ... ترديدی نيست که در عراق با وضع پيچيده ای مواجه می شدم ، چون ، آينده ، برای ايرانيها ، آنقدرها خوشايند نيست ... مردم عراق بمرور يک دموکراسی واقعی می سازند ، يعنی پديده ای که در ايران اتفاق نيفتاده است ...البته در ايران ، انتخابات بوده است ، اما فرق است ميان انتخابات و دموکراسی واقعی ... برای ايرانيان ، جای تامل است که همسايه آنها ، يک کشور عرب بزرگ توليد کننده نفت ، به يک دموکراسی واقعی و عملی و جاندار دست يابد که عراقيها در راه دستيابی به آن هستند . خوب طبعا يک چنين پديده ای برای ايران خبر خوشی نيست و طبيعی است که ايرانيها در اين مورد نگران شوند .

سئوال: آقای سفير ، می خواهم از شما در مورد اين مساله اتمی هم سوال بکنم .

پاسخ:اول اجازه بدهيد بگويم که من در مورد اين مساله بخصوص ، هيچ تخصصی ندارم ، گر چه که به تناوب در هر دو طرف ايران زندگی کرده ام ، چون مدتی نيز در افغانستان خدمت می کردم . به نظر من ، رئيس جمهور جديد ايران ، با آتش بازی می کند . اين حرفهايی که در مورد محو اسرائيل از نقشه جهان زده است ... اين حرفها ، اينها ، فرموله کردن دوباره تز انقلاب اسلامی ايران است . اما ، واقعيت ديگر اين است که اينها ، به مدت 8هجده سال ، در مورد برنامه هسته ای خود دروغ گفته اند . بيشتر اطلاعاتی که به دست ما رسيده است ، از برخی از دگر انديشان و تبعيديهای ايرانی است که توجه ما را به اين موضوع جلب کردند .حقيقت اين است که ايرانيها ، هم اکنون ، برنامه خود را مجددا راه اندازی کرده اند و به نظر من ، دير يا زود ، اين مساله ، به صورت بحران بزرگی در خواهد آمد.

سئوال: آقای سفير ، در مورد عراق و کتاب شما ...به نظر شما ، مهمترين و بزرگترين دستاورد شما ، گذشته از قانون اساسی ، در عراق چيست ؟

پاسخ: به نظر من ، قانون اساسی ، مهمترين دستاورد است .در درجه دوم ، فراهم آوردن وسائل و عواملی است که موجبات يک اقتصاد مدرن را در عراق فراهم آورد . عراق ، باالقوه ، کشور بسيار بسيار ثروتمندی است ، چون ، دارای ذخائر فراوان نفت است ... آب خوب دارد و زمين حاصلخيز است . اما ، پس از چهل سال ديکتاتوری صدام حسين ، طبعا ، عراق ، به ويرانی گرائيده است . به هر جا که می رفتيم می ديديم کارخانه ها پنجاه سال است ماشين آلات تازه نداشته اند ... تعمير و تعويض نشده اند. . هر جا می رفتيم اقتصاد آنجا از هم پاشيده بود. ما بايد هم اينها را بازسازی می کرديم و هم به عراقيها کمک می کرديم با نوسازی اقتصاد خود وارد عرصه رقابت شوند . به نظر من ، اين کارها ، اهميت فوق العاده ای دارند و اين دستاوردها هم به رسميت شناخته شده است . در ظرف دو سال گذشته درآمد سرانه دو برابر شده است و صندوق بين المللی پول پيش بينی می کند که اقتصاد در سال جاری هفده درصد رشد خواهد کرد . به اين ترتيب ، اين کمک بزرگی است که ما به عراقيها داده ايم که در اطراف آن خبرهای قابلی در مطبوعات متاسفانه درج نشده است . ما ، اقتصاد عراق را دوباره سازی کرده ايم .

سئوال: آينده عراق را در صورت تداوم شورشها ، چگونه می بينيد ؟

پاسخ: به نظر من ، شورشها ، به مرور زمان ، مهار خواهد شد . سال جاری ، سال پر اهميتی است ، چون ، جريان سياسی عراق، اکنون تلاش دارد دولتی را سر هم کند ... مذاکره و گفتگو ... بسيار است .اين جريان ، برای هر کس که با دموکراسی پارلمانی آشنا است ، امری بسيار طبيعی است . هر کسی که دموکراسی پارلمانی را مطالعه می کند ، می بيند ، همين وقايع پيش می آيند . اين پارلمان ، موجوديت خواهد يافت و احتمالا ، سی درصد نمايندگان را زنان تشکيل خواهند داد... کاری که ما در قانون اساسی عراق کرديم ، تعيين سهميه بزرگی برای زنان عراق بود . من به دوستانم در آمريکا ياد آوری می کنم که اين نسبت ، دو برابر نسبت کنگره آمريکا است. حالا بايد پارلمان تشکيل جلسه بدهد و برای نگرانيهای مشروع سنی ها و ديگران راه حلی بيابد . اين کار ، در سال جاری به انجام خواهد رسيد . علاوه بر اين ، در سال جاری ، ما ، شاهد افزايش روز افزون نيروهای عراقی خواهيم بود ، به حدی که مسئوليت آنها در جنگ ، روز به روز بيشتر خواهد شد .

سئوال: از شما خواهش کنم مطلبی به زبان فارسی بگوئيد ، يا پيامی برای مردم ايران بفرستيد ؟

پاسخ: می دانيد ، يکوقتی بود که من فارسی افغانی صحبت می کردم ، اما ، اين واقعيت ، متعلق به چهل سال پيش است . به اين ترتيب تنها چيزی که می توانم به شنوندگان فارسی زبان شما بگويم اين است : « خداحافظ ... به اميد خدا »

XS
SM
MD
LG