لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۹ خرداد ۱۴۰۲ ایران ۱۹:۱۹

بررسی واکنش های آمريکا و ديگران بر شروع پژوهش هسته ای ايران


کاخ سفيد و وزارت امور خارجه آمريکا، در بيانيه های هم آهنگ شده ای، اقدامات اخير ايران را « شدت بخشيدن بر دامنه اختلافات و مناقشات موجود» در مورد برنامه هسته ای خود، توصيف کردند.

مقامات اعلام کردند که، برای تعيين نوع و کيفيت واکنش بعدی خود، دبا دولتهای ذينفع، در تماس هستند.

يکی از مواردی که ممکنست تحت بررسی قرار گرفته باشد، امکان دعوت به اجلاس هيئت مديره سازمان انرژی اتمی است.

شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجه آمريکا، در يک کنفرانس مطبوعاتی، به اعلام خطرهای مشابهی از سوی ساير کشورها، از جمله، اتحاديه اروپا، اشاره کرد.

اتحاديه اروپا سالهاست می کوشد، از طريق مذاکره با ايران، راهی بيابد که نگرانيهای موجود جامعه بين المللی، نسبت به خطر احتمالی برنامه اتمی ايران، کاهش يابد. آقای مک کورمک، گفت، ايران، با پشت کردن به اشارات و آمادگيهای ديپلماتيک۳ کشور اروپایی، يعنی بريتانيا، فرانسه، و آلمان، و نيز فعاليتهای موازی روسيه، خود را روز به روز منزوی تر می سازد و اينکه می گويد، در نظر دارد مقادير محدودی اورانيوم غنی شده برای پژوهشهای هسته ای بسازد بهيچوجه باور کردنی نيست.

سخنگو می گويد:« ايرانيها، اين عمل را " تحقيق و توسعه" مخوانند و ميگويند، برنامه آنها، طرح کوچکی بيش نيست. اما، بايد در نظر داشت که زمانی که مساله به تکنولوژی غنی سازی مربوط می شود، در مورد ايران، برنامه به اصطلاح "کوچک" مفهومی نمی تواند داشته باشد، چون، آنچه که ايرانيها می خواهند بدست آورند، دستيابی به قابليت و تخصص در تکنولوژی غنی سازی اورانيوم است. علت اين امر هم اينست که ايرانيها می خواهند قابليت توليد مواد شکافتنی را کسب کنند و کسب اين قابليت، به ايران امکان توليد سلاح اتمی را خواهد داد.» سخنگو می گويد، آنچه که در اصل، ايرانيها از جامعه جهانی ميخواهند، اينست که، وقتی اعلام می کنند برنامه غنی سازی آنها محدود است، جهان به آنها اعتماد کند. اما، به گفته سخنگو، "سابقه تزوير و فريبکاری ايران" در مورد اين مساله، و يک سلسله اعلام نظرهای نگران کننده بوسيله محمود احمدی نژاد، رييس جمهوری اسلامی، هرگونه اعتمادی را نسبت به ايران بکلی زائل کرده است.

سخنگو گفت، برای دولتهای ذينفع، خودداری از بررسيهای واکنشهای بعدی در برابر ايران، رويه ای "غير مسئولانه" خواهد بود. يکی از مقامات ارشد که با خبرنگاران در محل وزارت امور خارجه آمريکا صحبت می کرد، گفت، انعقاد اجلاس فوق العاده سازمان بين المللی انرژی اتمی در مورد اين مساله، يک گزينه مد نظر است. سازمان بين المللی انرژی اتمی، در جلسه اکتبر خود ايران را در موارد تعهدات خود"متخلف" شناخت، اما، اجراء اقدامات تنبيهی را به بعد موکول کرد. مقامات آمريکایی می گويند، اطمينان دارند که در هيئت مديره سازمان بين المللی انرژی اتمی، برای ارجاع ايران به شورای امنيت سازمان ملل متحد بمنظور تحريم احتمالی ايران، دارای آراء کافی هستند. مقامات آمريکايی می گويند، خشنودند می بينند که اجماع جهانی نسبت به نگرانيهای مربوط به قابليتهای توليد سلاح اتمی در ايران، روبه افزايش است. مقامات آمريکايی گفته اند که اعلام نظر صريح ايران برای کسب چرخه کامل سوخت هسته ای، بکلی غير قابل توجيه است، چون، ايران سرشار از نفت و مملو از گاز طبيعی است. مقامات آمريکايی از دير باز معتقد بوده اند که ايران در ظاهر تلاش می کند، برنامه اتمی خود را "غير نظامی و صلح جويانه" وانمود کند، اما برنامه ايران،"در باطن" برای توليد اسلحه اتمی است.

XS
SM
MD
LG