لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۲۳

گزارش خبرنگار صدای آمريکا از تهران در باره  دور دوم انتخابات رياست جمهوری در ايران


تنور مبارزات انتخابات رياست جمهوری ايران که دمادم با اتهام پراکنی های بين دو رقيب انتخاباتی داغ تر می شد، سرانجام در نيمه شب چهارشنبه به وقت ايران خاموش شد.

گزارش گری توماس، خبرنگار صدای آمريکا حاکی است که شهردار تهران، رقيب انتخاباتی آقای رفسنجانی، هنوز می کوشد تا خود را از شر برچسب "افراط گرايی" که از طرف طرفداران آقای رفسنجانی و ديگران بر وی زده شده است، رها سازد.

محمود احمدی نژاد، رقيب انتخاباتی هاشمی رفسنجانی در انتخابات رياست جمهوری ايران در آخرين مرحله از رقابتهای خود سعی کرد تا تمامی شگردهای يک رقابت انتخاباتی سياسی مدرن را بکار گيرد.

يکی از آن شگردها، تهيه فيلمی بود که با مهارت، تمامی خدمات آقای احمدی نژاد را در دوران جنگ ايران و عراق و نيز در مقام شهردار ايران با "برجستگی" به تصوير می کشيد. در فيلم پسری نشان داده می شد که در مدح آقای احمدی نژاد ترانه سرايی می کرد، و نيز سخنرانی سياستمداران را به طرفداری و حمايت از آقای احمدی نژاد به نمايش گذاشته می شد.

در طول فيلم آنچه که کم بود، حضور شخص آقای احمدی نژاد بود، با آنکه قرار بود در فيلم نشان داده شود، اما بعداً معلوم شد تا لحظه آخر برای مبارزات انتخاباتی، در مشهد بسر می برده است.

جالب است که در اين رقابتها، محمود احمدی نژاد، برای راه يافتن به جايگاه رياست جمهوری ايران، با پيشينه نسبتاً گمنام سياسی، رو در روی رقيب خود، علی اکبر هاشمی رفسنجانی، رئيس جمهوری سابق ايران و يک چهره برجسته و سرشناس، قرار گرفته است. اما آنچه مسلم است اين دو نفر، هم از لحاظ ماهيت و هم از جهت روش مبارزه، با هم تفاوتهای بزرگی دارند.

آقای رفسنجانی، يک روحانی ۷۰ ساله و يک کهنه کار سياسی است و شايد بتوان او را در طيف سياسی ايران، در زمره سياستمداران متعادل و تا حدودی مترقی طبقه بندی کرد.

از طرف ديگر،آقای احمدی نژاد،در حاليکه بمراتب جوانتر از آقای رفسنجانی است، در گذشته جزو پاسداران انقلاب بوده، و در جايگاه سياسی ايران، هنوز مبتدی و تازه کار است. او محافظه کاری تندرو است که عقايد و آراء او اصلاح طلبان را به شدت متوحش می سازد.

کريم سجادیپور، تحليلگر سياسی صدای آمريکا در تهران، در گفتگو با گروه بحران بين المللی که تحولات جهانی را پيگيری می کند می گويد، دو رقيب انتخاباتی، نظرگاههايی کاملاً متفاوت دارند. آقای سجادی پور می گويد:" رفسنجانی دم از اصلاحات اقتصادی، خصوصی کردن سرمايه ها، و سرمايه گذاری مستقيم خارجی می زند، در حاليکه احمدی نژاد از عامه گرايی و سرمايه های متمرکز در دست دولت، اقتصاد سوبسيدگرا و چيزهايی مانند توزيع غذا در ميان فقرا سخن می گويد."

مبارزات انتخاباتی اين هفته، کوتاه، ولی برای هر دو طرف کوبنده بود، طرفين به يکديگر تهمت می زدند، که البته اين وجه قضيه در عرصه سياسی ايران، امری غير معمول است.

رفسنجانی در مبارزات انتخاباتی خود سعی می کرد به احمدی نژاد برچسب "افراط گرايی" را بزند که مترصد است در مقابل اصلاحات بايستد. اصلاح طلبان، آقای احمدی نژاد، اين پاسدار سابق را متهم می کنند که با رأی نيروهای بسيجی ، از قانون منع دخالت نيروی نظامی در سياست کشور، عدول کرده است.

در همين حال حاميان شهردار تهران نيز از آقای رفسنجانی به عنوان يک مهره سياسی ابن الوقت نام برده اند. کار تا آنجا بالا گرفته است که قوه قضائيه ايران با صدور بيانيه ای فرستادن پيامهای سل فونی را در جهت کوبيدن و بدنام کردن چهره رقبای انتخابی، اکيداً ممنوع کرده است. يکی از طرفداران آقای احمدی نژاد آشکارا و در مورد شهردار تهران گفت، آقای احمدی نژاد مردی بی آلايش است در واقع اين پيام طعنه ای است به آقای رفسنجانی و کنايه ای است که رئيس جمهوری سابق، ثروت شخصی بزرگی انباشته است. با همه اين اوصاف، نتيجه نهايی انتخابات بستگی به اين خواهد داشت که چه کسی اکثريت آراء مردمی را از آن خود سازد که در دور اول انتخابات از پنج کانديدای شکست خورده حمايت می کردند.

متن انگليسی

XS
SM
MD
LG