لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۶ مرداد ۱۴۰۳ ایران ۱۸:۱۰

گزارش خبرنگار صدای آمريکا از تهران در مورد انتخابات رياست جمهوری روز جمعه آينده


انتخابات رياست جمهوری روز جمعه آينده در ايران رئيس جمهور سابق ميانه رو را در مقابل شهردار تندرو تهران قرار ميدهد. علی اکبر هاشمی رفسنجانی رئيس جمهور سابق ايران در تلاش است که آراء دانشجويان را، که ستون فقرات جنبش اصلاحات هستند بخود جلب کند.

به گزارش گری توماس خبرنگار صدای آمريکا از تهران، روز سه شنبه در جلسه ای که با شتاب در دانشگاه تهران ترتيب داده شده بود علی اکبر هاشمی رفسنجانی به سالن سخنرانی مملو از جمعيت وارد شد و با غريو فريادهای شادی دانشجويان مورد استقبال قرار گرفت. اما اين فريادهای شادی به هنگام پرسش و پاسخ فروکش کرد؛ زيرا آقای رفسنجانی از دادن پاسخ روشن و صريح به پرسشهای مربوط به زندانيان سياسی و اصلاحات اجتماعی در ايران طفره ميرفت.

رفسنجانی گفت: " ...نَکُنه و تعقيب نکنه. حالا اين ميتونه سياسی جرم بکنه، يا جرم ديگه ای داشته باشه. صبر کنيد؛ اگر.. من ميگم اگر، اگر کسی جرم مرتکب بشه هيچکس نبايد از مجرم حمايت کنه؛ ولی... صبر کنيد... من بحث مصداق ندارم. " در يک جا شنيده شد که آقای رفسنجانی آهسته به مدير برنامه سخنرانی ميگفت" موضوع را عوض کنيد."

در رأی گيری روز جمعه آينده، آقای رفسنجانی بايد با محمود احمدی نژاد شهردار تهران مقابله کند. آقای احمدی نژاد، که تندروترين نامزد در ميان هفت نامزد انتخابات بود در رأی گيريهای روز جمعه بطرزی شگفت انگيز به مقام دوم رسيد.

مصطفی معين، نامزد مورد نظر اصلاح طلبان مقام پنجم را احراز کرد. حسن مرتضوی راد عضو کميته رهبری انجمن اسلامی دانشجويان دانشگاه تهران و يکی از برگزارکنندگان سخنرانی آقای رفسنجانی ميگويد بسياری از دانشجويان از روی اجبار از آقای رفسنجانی پشتيبانی ميکنند.

مرتضوی گفت: البته ما بايد به رفسنجانی رأی بدهيم؛ يعنی چاره ای نداريم.ما به او چندان علاقه ای نداريم ، ولی راه ديگری برای ما وجود ندارد." واقعيت اين است که آقای رفسنجانی بخوبی ميداند که يک روز پس از انتخابات همين دانشجويان زبان به انتقاد او خواهند گشود. آقای مرتضوی ميگويد که " نامزد ديگر" کابوس اصلاح طلبان خواهد بود. مرتضوی راد اضافه می کند: " در وهله نخست، موضوع بسيار وحشتناک بنظر ميرسد، چون، صرفنظر از خود احمدی نژاد، هواداران او بسيار افراطی هستند. و همين موضوع است که اميد به آينده را از ما ميگيرد."

اما برخی از دانشجويان، همانند اين دانشجو، ميگويند از رفسنجانی هيچ سخن دلگرم کننده ای نشنيده اند. اين دانشجو ميگويد: " او فقط حرفهايی ميزند که به آنها اعتقاد ندارم. من شخصاً فکر نميکنم در انتخابات شرکت کنم."

تحليلگران ميگويند سياستی که برای آقای احمدی نژاد محبوبيت در پی داشت وعده های اقتصادی و مالی بود؛ و بدين سان رأی کسانی را بدست آورد که نگران مسائل معيشتی، از قبيل بيکاری، بودند.

آقای مرتضوی ميگويد شايد اشتباه جنبش اصلاحات اين بوده باشد که طرح مسائلی از گونه زندانيان سياسی را بر سختی معيشت روزانه مردم ترجيح داده است. مرتضوی راد ميگويد: "بسياری از مردم بخود گفتند: پس وضع ما چه ميشود؟ ميليونها مردم در شرايط سختی بسر ميبرند. خيلی ، خيلی از مردم ميگويند بگذار اين را تمام کنيم؛ و انعکاس آن را در رأی گيری ديديم. "

در دور نخست انتخابات بخش اعظم حمايت از آقای احمدی نژاد از مناطق فقير نشين جنوب تهران برخاست. اصلاح طلبان نيروی بسيج را، که بازوی سپاه پاسداران است، متهم ميکنند که با اقدامات خود برای جلب آرا به نفع شهردار تهران مرتکب تخلف منع دخالت نظاميان در سياست شده اند.

متن انگيسی

XS
SM
MD
LG