آژانس بين المللی انرژی اتمی مجدّدا در اظهاريه های اتمی ايران موارد ضد و نقيض پيدا کرده است و اين بار تضادها در باره جزئيات آزمايش های جداسازی پلوتونيوم است که می تواند نشانه ای از يک برنامه بمب اتمی باشد.
مارلين اسميت خبرنگار صدای آمريکا از وين، مقّر آژانس در اين باره چنين گزارش ميدهد:
هيات مديره آژانس بين المللی انرژی اتمی امروز، پنجشنبه، برای شنيدن گزارش پيير گلدشميت، معاون آژانس، جلسه ای غير علنی داشت. وی گفت تهران زودتر از تاريخی که قبلا گفته بود به تکنولوژی اتمی دست يافت و به آزمايش های پلوتونيوم تا اواخر دهه ۱۹۹۰ ادامه داد. ايران قبلا با تسليم اظهاريه ای که اصل بر صحيح بودن و کامل بودن آن است گفته بود که آزمايش هارا در سال۱۹۹۳ متوقف کرده است.
از نظر آمريکا اين مدرک ديگری دالّ بر فعاليت ايران در يک برنامه سرّی تسليحات اتمی است که تهران قويا آن را تکذيب ميکند.
نماينده ايران به هيات مديره آژانس گفت تهران در گزارش فعاليت های اتمی خود قصوری مرتکب نشده است.
جکی ساندرز سفير آمريکا در آژانس بين المللی انرژی اتمی از ايران خواست تمامی عمليات سوخت اتمی، ازجمله عمليات يک رآکتور آب سنگين را، که می تواند هم برای برنامه های غير نظامی و هم برای برنامه های نظامی مورد استفاده قرار گيرد، کنار بگذارد. اين بيشتر از تعليق غنی سازی اورانيوم است که ايران داوطلبانه در چارچوب توافقی با کشورهای اروپائی به اجرا گذاشته است.
ايران ميگويد آژانس بين المللی انرژی اتمی بازرسی های ممّيزی فراتر از الزامات قانونی را انجام داده است.
اين آژانس که چشم و گوش سازمان ملل متحد در امور اتمی است ميگويد گزارش ايران در مورد نخستين تماس با دلالان بازار سياه برای مذاکره در باره خريد تکنولوژی نيز ضد و نقيض است.
بخش عمده ای از برنامه اتمی ايران متکی به شبکه ای است که توسط يک دانشمند ارشد پاکستانی اداره ميشد که به برنامه سرّی اتمی ليبی نيز کمک ميکرده است.
ربکا جانسون سردبير ديپلوماسی خلع سلاح ميگويد بنظر ميرسد ايران گزينه تسليحات اتمی را دنبال ميکند. خانم جانسون گفت اگر ايران چنين راهی را برود از طريق غنی سازی اورانيوم در چارچوب تعبير جاری از پيمان منع گسترش تسليحات اتمی برای توليد کافی اورانيوم پائين است تا در صورتيکه تصميم بگيرد از پيمان خارج شود و به غنی سازی اورانيوم بالا و قابل مصرف در تسليحات بپردازد بتواند به سادگی عمل کند و اين بعقيده من يک خطر واقعی است.
خانم جانسون معتقد است اگر ايران زمانی تصميم به دنبال کردن برنامه تسليحاتی و خروج از تعهدات بين المللی بگيرد، ممکن است فرصت مقابله از دست رفته باشد.
آژانس بين المللی انرژی اتمی همچنين گفته است که تيمی از کارشناسان را روانه گرجستان، جمهوری سابق در شوروی پيشين، خواهد کرد تا در باره مواد مفقود شده ای که می تواند برای ساختن بمب اتمی مورد استفاده قرار گيرد تحقيق کند.