لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۲ اردیبهشت ۱۴۰۳ ایران ۰۴:۴۳

توافق تهران و کابل برای تهاتر کالا؛ رئیس اتاق مشترک: نمی‌توانیم «توقع زیادی» از افغانستان داشته باشیم


مردی با پرچم افغانستان. آرشیو
مردی با پرچم افغانستان. آرشیو

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و افغانستان از سفر هفته گذشته هیاتی از افغانستان به ایران و توافق با اتاق بازرگانی برای تبادل کالا و محصولات بر اساس «تهاتر» کالا به جای تبادل پول خبر داد.

حسین سلیمی روز پنحشنبه در مورد تازه‌ترین وضعیت تجاری تهران و کابل به خبرگزاری ایلنا گفت: «وضعیت تجارت ایران و افغانستان از وضعیتی که تقریبا تعطیل شده بود، خارج شده اما هنوز به حد مطلوب نرسیده است.»

این مقام ارشد بخش خصوصی گفت: «بعد از قطع درآمد ۴ میلیارد دلاری از آمریکا، افغانستان با مشکل مواجه است. بنابراین نمی‌توانیم توقع زیادی داشته باشیم. خرید کالا پول می‌خواهد؛ درآمد دولت این کشور کم شده است، حتی صرافی‌ها هم تعطیل بودند که البته قرار شده فعالیت خود را از سر بگیرند.»

تا کنون چندین کشور اعلام کرده‌اند بدهی‌های نفتی خود به ایران یا بازپرداخت‌های مالی به تهران را از طریق «تبادل کالا در برابر پول» انجام خواهند داد که به این فرایند اقتصادی «تهاتر» نیز می‌گویند.

وزیر کشاورزی سریلانکا ابتدای دی‌ماه به رویترز گفته بود که این کشور قصد دارد هر ماه «چای» تولیدی خود به ارزش پنج میلیون دلار را برای بازپرداخت بدهی نفتی ایران که ۲۵۱ میلیون دلار و مربوط به چهار سال گذشته است، ارسال کند.

هر چند اندکی بعد و در چهاردهم دی‌ماه هاشم اشجع‌زاده، سفیر جمهوری اسلامی در سریلانکا، مدعی شد دریافت چای به جای بدهی از این کشور «تهاتر» با آنها نیست، بلکه «تفاهم» است و گفت: «تجار دو کشور با هم توافق می‌کنند و بعد به جای انتقال پول از ایران به سریلانکا، این مبلغ از محل بدهی سریلانکا به کشورمان به صادرکننده پرداخت می‌شود.»

بیستم آذرماه نیز دبیرخانه اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین از اعلام آمادگی مغولستان برای صادرات «پشم طبیعی» به ایران بر اساس مکانیزم «معامله تهاتری» خبر داده بود.

این دبیرخانه در اطلاعیه خود آورده بود: مغولستان سالانه ۳۰ هزار تن پشم طبیعی تولید می‌کند که ۷۰ درصد آن ظرفیت صادراتی دارد و مقامات این کشور پیش‌بینی کرده‌اند که «امکان صادرات سالانه هزار تن پشم گوسفندی شسته شده» به ایران در برابر «دریافت نفت» وجود دارد.

مشاور ارشد نخست‌وزیر پاکستان در امور بازرگانی و سرمایه‌گذاری هم شانزدهم آبان‌ماه طی دیداری با وزیر جهاد کشاورزی جمهوری اسلامی گفته بود «پاکستان دارای برنج و ایران دارای نفت و پتروشیمی است که می‌توانیم این کالاها را با هم تهاتر کنیم.»

XS
SM
MD
LG