بانک مرکزی جمهوری اسلامی اعلام کرد افزایش چهار و نیم میلیارد دلاری ذخایر ارزی، حاصل خرید ارز از بازار داخلی بوده و به معنای ورود منابع تازه از محل فروش نفت، منابع خارجی یا آزادسازی داراییهای مسدودشده نیست.
در اطلاعیه این بانک آمده است تفاهم اسلامآباد برای آزادسازی تدریجی ۱۲ میلیارد دلار از منابع جمهوری اسلامی متوقف مانده و اتفاق اقتصادی خاصی در این زمینه رخ نداده است. این بانک شایعات بازگشت طلا و اموال بلوکهشده را نیز رد کرد.
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی، شامگاه چهارشنبه در گفتوگوی تلویزیونی گفت: «درآمد ما از فروش نفت صفر شده؛ یک واقعیتی است که نفت صادر نمیکنیم.»
او افزود: «تفاوت ما با دولتهایی مانند قطر و عراق این است که آنها به ذخایر خود دسترسی دارند، اما ذخایر ما توسط آمریکاییها مسدود شده و اجازه برداشت از آنها را به ما نمیدهند.»
همتی گفت افزون بر درآمدهای نفتی، درآمدهای مالیاتی و حق بیمه تأمین اجتماعی نیز کاهش یافته و تمام بخشهای اقتصاد را تحت تأثیر قرار داده است.
اطلاعیه بانک مرکزی چند روز پس از سفر همتی به بغداد منتشر شد؛ سفری که هدفش دسترسی به منابع ارزی مسدودشده جمهوری اسلامی در عراق بود.
او ماه گذشته گفته بود جمهوری اسلامی میان ۱۰ تا ۱۱ میلیارد دلار منابع و مطالبات انرژی در عراق دارد. پس از بازگشت از بغداد نیز گفت بسته بودن تنگه هرمز، توان صادرات نفت عراق و در نتیجه پرداخت تعهدات آن کشور به تهران را نیز تحت تأثیر قرار داده است.
مسعود پزشکیان نیز تاکید کرد درآمدهای نفتی جمهوری اسلامی قطع شده است.
پزشکیان گفت برای افزایش اعتبار کالابرگ، رفع تعهدات مالی گندمکاران، بیمهها، معیشت کارگران، بازنشستگان و کارمندان با محدودیت مالی مواجه هستیم.
همزمان با این اظهارات مقامات جمهوری اسلامی، دلار در بازار آزاد به ۱۹۸ هزار تومان و سکه امامی به ۲۱۷ میلیون تومان رسیده است.
بر پایه برآورد وزارت دفاع آمریکا، جمهوری اسلامی تنها در دو هفته نخست محاصره دریایی از چهار میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار درآمد نفتی محروم شد.