لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۲۹ تیر ۱۴۰۵ ایران ۱۰:۴۵

دو بازداشتی اعتراضات دی‌ماه در اصفهان اعدام شدند

خلاصه خبر:

  • قوهٔ قضائیهٔ اعلام کرد حکم اعدام دو تن از متهمان پروندهٔ موسوم به «میدان علیخانی» اصفهان بامداد یکشنبه اجرا شده است.
  • بر پایهٔ اعلام این نهاد، عرفان اسفندیاری و گل‌محمد محمدی اعدام شده‌اند. بر پایهٔ فهرست منتشرشده از سوی کمیتهٔ پیگیری وضعیت بازداشت‌شدگان این افراد، عرفان اسفندیاری ۱۸ ساله و گل‌محمد محمدی شهروند ۲۳ سالهٔ افغانستان بودند.
  • قوهٔ قضائیه آنان را از عوامل کشته‌شدن چهار مأمور انتظامی در جریان اعتراضات ۱۸ دی ۱۴۰۴ در اصفهان معرفی کرد.
  • پروندهٔ میدان علیخانی به اعتراضات ۱۸ دی ۱۴۰۴ در محدودهٔ میان ملک‌شهر و کاوهٔ اصفهان بازمی‌گردد؛ جایی که ادعا شده چهار نیروی بسیج و یگان ویژه کشته شده‌اند.

قوهٔ قضائیهٔ جمهوری اسلامی اعلام کرد حکم اعدام دو تن از متهمان پروندهٔ موسوم به «میدان علیخانی» اصفهان بامداد یکشنبه اجرا شده است.

بر پایهٔ اعلام این نهاد، عرفان اسفندیاری و گل‌محمد محمدی اعدام شده‌اند. بر پایهٔ فهرست منتشرشده از سوی کمیتهٔ پیگیری وضعیت بازداشت‌شدگان این افراد، عرفان اسفندیاری ۱۸ ساله و گل‌محمد محمدی شهروند ۲۳ سالهٔ افغانستان بودند.

قوهٔ قضائیه آنان را از عوامل کشته‌شدن چهار مأمور انتظامی در جریان اعتراضات ۱۸ دی ۱۴۰۴ در اصفهان معرفی کرد.

پروندهٔ میدان علیخانی به اعتراضات ۱۸ دی ۱۴۰۴ در محدودهٔ میان ملک‌شهر و کاوهٔ اصفهان بازمی‌گردد؛ جایی که مقام‌های جمهوری اسلامی اعلام کردند چهار نیروی بسیج و یگان ویژه کشته شده‌اند. نیروهای امنیتی در مرحلهٔ نخست دست‌کم ۵۹ نفر را بازداشت کردند. از این شمار، ۲۳ نفر با وجود تبرئه از برخی اتهامات، به پنج تا ده سال زندان محکوم شدند.

در ۱۴ تیر امسال، دیوان عالی کشور احکام اعدام ۱۲ نفر از متهمان این پرونده را تأیید کرد و پرونده برای اجرا به دادگاه انقلاب اصفهان فرستاده شد. بر پایهٔ فهرست کمیتهٔ پیگیری، در میان این ۱۲ نفر چند نوجوان ۱۸ و ۱۹ ساله دیده می‌شوند و برخی به دو، سه و حتی چهار بار اعدام محکوم شده‌اند. ده نفر از آنان همچنان با حکم اعدام روبه‌رو هستند.

نهادهای حقوق بشری از آغاز به روند رسیدگی به این پرونده انتقاد کرده‌اند. محرومیت متهمان از انتخاب وکیل مستقل، محدودیت دسترسی وکلا به پرونده، و برگزاری دادگاه‌های کوتاه و در مواردی آنلاین از جمله موارد اعتراض بوده است.

اعدام مخالفان و بازداشت‌شدگان اعتراضات از فوریهٔ امسال شتاب گرفته است.

پیش از این، عرفان کیانی به‌عنوان نهمین معترض بازداشت‌شده در اعتراضات دی‌ماه اعدام شد. مرکز حقوق بشر در ایران در پایان آوریل گزارش داد در شش هفته دست‌کم ۲۲ زندانی سیاسی، از جمله ده نفر بازداشت‌شده در اعتراضات دی‌ماه، اعدام شده‌اند؛ به‌طور متوسط هر دو روز یک اعدام.

در پروندهٔ مشابه «خانه اصفهان» که به اعتراضات ۱۴۰۱ بازمی‌گشت، سه معترض در اردیبهشت ۱۴۰۲ در سکوت خبری اعدام شدند و قوهٔ قضائیه از تحویل پیکرشان به خانواده‌ها خودداری کرد.

همچنبن ببینید:
XS
SM
MD
LG