لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱۸ خرداد ۱۴۰۵ ایران ۱۷:۱۵

اسرائیل: آغاز مرحله دوم غرش شیران؛ هرگونه تهدید جدید جمهوری اسلامی با واکنش قاطع مواجه می‌شود

کمال پنحاسی، سخنگوی فارسی‌زبان ارتش اسرائیل
کمال پنحاسی، سخنگوی فارسی‌زبان ارتش اسرائیل

به دنبال تبادل آتش بین جمهوری اسلامی و اسرائیل طی روز یکشنبه و با افزایش تنش‌ها در منطقه، کمال پنحاسی سخنگوی ارتش اسرائیل، در گفت‌وگوی اختصاصی با صدای آمریکا گفت شاهد آغاز مرحله دوم عملیات «غرش شیران» علیه جمهوری اسلامی هستیم.

این در حالی است که دونالد ترامپ رئیس جمهور ایالات متحده قاطعانه خواهان توقف درگیری میان جمهوری اسلامی و اسرائیل شده است. کمال پنحاسی در این زمینه گفت که ارتش اسرائیل تابع تصمیماتی است که در سطوح سیاسی گرفته می‌شود.

نقض آتش‌بس

کمال پنحاسی سخنگوی ارتش اسرائیل با اشاره به رویدادهای ۲۴ ساعت گذشته، گفت: «واقعه‌ای که با آن درگیر شده‌ایم، مرحله دوم عملیات غرش شیران است. همان‌طور که می‌دانید، آن عملیات وارد یک آتش‌بس شده بود که دیروز جمهوری اسلامی با شلیک آن موشک‌ها به طرف اسرائیل، این آتش‌بس را به طور کلی نقض کرد.»

او در ادامه گفت که حملات اسرائیل به ضاحیه بیروت واکنشی مستقیم به اقدامات مستمر علیه شهروندان اسرائیلی بوده است و موضع ارتش این کشور را چنین تشریح کرد: «حزب‌الله مدت مدیدی است که شهروندان اسرائیل را با شلیک‌های پهپادی و کوادکوپتری خود به خطر انداخته و جان آنان را گرفته است. این در نهایت باعث شد که ارتش اسرائیل برای دفاع از شهروندان و خاک کشورش، دست به اقداماتی بزند که سرانجامِ آن، حمله به ناحیه ضاحیه در بیروت بود؛ یعنی جایی که مقرهای حزب‌الله در آنجا قرار دارد، چه در آن خط زرد و چه در بخش ضاحیه بیروت. البته، حزب‌الله مثل همیشه پایگاه‌ها و استحکامات خود را در میان اماکن غیرنظامی مستقر می‌کند.»

«حملات به حزب‌الله، ارتباطی به ایران ندارد»

پنحاسی همچنین با واهی خواندن مواضع تهران در قبال این درگیری‌ها، مشروعیت دخالت جمهوری اسلامی را زیر سوال برد و گفت: «بهانه جمهوری اسلامی برای حمله به خاک اسرائیل به طور کلی یک بهانه واهی بود؛ چرا که آن‌چه در این منطقه و در مقابل تهدیدی که علیه خاک اسرائیل رخ می‌دهد، هیچ ربطی به تمامیت ارضی جمهوری اسلامی ندارد که بخواهند بگویند این مسئله، نقض آتش‌بس از سوی اسرائیل است.»

سخنگوی فارسی‌زبان ارتش اسرائیل در همین رابطه افزود: «در اینجا اسرائیل با یک تهدید جدی در مرز و در خط مرزی خود مواجه است و این موضوع به جمهوری اسلامی که صدها و هزاران کیلومتر آن‌طرف‌تر نشسته است، هیچ ارتباطی ندارد؛ چه از لحاظ اصولی و چه از هر لحاظ دیگری که بتوان این موضوع را به جمهوری اسلامی مرتبط دانست؛ جز این حقیقت که حزب‌الله صرفاً یک شاخه نیابتی برای آن‌ها به شمار می‌رود.»

جزئیات تقابل موشکی و هدف قرار گرفتن پتروشیمی ماهشهر

کمال پنحاسی در ادامه این گفت‌وگو به تشریح آمار پرتابه‌ها و حملات موشکی پرداخت و تایید کرد که پدافند هوایی اسرائیل موفق به دفع این حملات شده است: «جمهوری اسلامی با همکاری نیروهای حوثی در یمن، در حدود ۲۲ فروند موشک بالستیک به سوی اسرائیل شلیک کرد. دو فروند از این موشک‌ها از یمن شلیک شده بود که یکی از آن‌ها در میانه راه سقوط کرد و دیگری رهگیری و شکار شد؛ کلیه موشک‌های جمهوری اسلامی نیز به همین صورت، پیش از اصابت، رهگیری و منهدم شدند.»

سخنگوی ارتش اسرائیل درباره پاسخ تلافی‌جویانه اسرائیل و هدف قرار دادن تاسیسات پتروشیمی گفت: «در مقابل و در پاسخ به این حملات هوایی، ما تاکنون اهدافی را مورد حمله قرار داده‌ایم که یکی از آن‌ها مجتمع پتروشیمی ماهشهر بود. علاوه بر این، ۹ سامانه پدافندی نیز مورد حمله قرار گرفته و منهدم شده است.»

او در پاسخ به پرسش صدای آمریکا مبنی بر این‌که چرا مجتمع پتروشیمی ماهشهر، هدف نظامی تلقی شده، گفت: «از این جهت یک هدف نظامی به شمار می‌رود که مواد شیمیایی تولیدشده در آن‌جا، جزو مواد اولیه و پایه سوخت موشک‌های بالستیک محسوب می‌شد. انهدام این مجتمع باعث می‌شود که اولاً به توانایی‌های اقتصادی رژیم ضربات سنگینی وارد شود و ثانیاً توانمندی آن در تولید سوخت موشکی به طور کلی دچار خسارت و آسیب گردد.»

هشدار به تهران: در صورت ادامه تهدیدات، اسرائیل قطعاً حملات را تکرار خواهد کرد

کمال پنحاسی در بخش دیگری از این مصاحبه اعلام کرد که ارتش اسرائیل آماده است تا به هرگونه اقدام جدید از سوی جمهوری اسلامی پاسخ دهد. او درباره احتمال ادامه حملات اسرائیل در صورت قطع حملات از سوی جمهوری اسلامی گفت: «این سؤالی جالب و در عین حال کلی است که مطمئنم اکنون نمی‌توان پاسخ قاطعی به آن داد. این موضوع به عکس‌العمل طرف مقابل بستگی دارد و اینکه آن لیست اهدافی که در ادامه روز منتشر خواهیم کرد، چه تأثیری بر عکس‌العمل یا توانایی رژیم خواهد داشت. به طور کلی، هرگونه تهدیدی که علیه اسرائیل دوباره ادامه یابد، ما قطعاً به آن عکس‌العمل نشان خواهیم داد.»

او تصمیم نهایی در این زمینه را فراتر از اختیارات ارتش دانست و گفت: «مطمئناً تصمیم‌گیری در مرحله اول، بر عهده رده سیاسی خواهد بود. مسائلی وجود دارد که خارج از چارچوب تصمیمات ارتش خواهد بود. درباره این موضوع در رده سیاسی تصمیم‌گیری می‌شود و ما تابع تصمیمات آن‌ها خواهیم بود.»

با این حال، او تفکیک رویکرد ارتش اسرائیل در قبال جبهه لبنان و ایران را الزامی دانست و تاکید کرد: «ارتش اسرائیل اقدام علیه حزب‌الله یا آنچه را که در جنوب لبنان در حال رخ دادن است را، صددرصد و بدون هیچ‌گونه ارتباطی به مسأله جمهوری اسلامی ادامه خواهد داد. یعنی اگر امروز، فردا یا در هر ساعت و زمانی، این عملیات علیه جمهوری اسلامی دوباره متوقف شود یا مجدداً وارد آتش‌بس گردد، ما مسئله حزب‌الله را از مسأله تهدیدات جمهوری اسلامی مجزا می‌دانیم و به عملیات علیه حزب‌الله ادامه خواهیم داد.»

واکنش واشنگتن

این مقام نظامی اسرائیل درباره میزان و اساساً وجود ارتباط احتمالی با واشنگتن در این‌باره گفت: «نمی‌توانم بگویم هماهنگی انجام شده، اما اطلاعی پیش از این عملیات به ایالات متحده داده شد تا آن‌ها آگاه باشند که اسرائیل قصد انجام چنین عملیاتی را دارد.»

دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده پیش از حملات اسرائیل گفته بود از این کشور خواسته در برابر موشک‌پرانی جمهوری اسلامی خویشتن‌داری کند. او همچنین روز دوشنبه در شبکه اجتماعی تروت‌سوشال نوشت: «اسرائیل و ایران باید فوراً "تیراندازی" را متوقف کنند.»

شامگاه یکشنبه و پس از آغاز حملات موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل که در واکنش به حمله این کشور به ضاحیه بیروت صورت گرفته بود، دونالد ترامپ گفت: «همین الان با نتانیاهو تماس می‌گیرم و به او می‌گویم که حمله متقابل نکند.»

همچنین خبرگزاری کان اسرائيل گزارش داد که رئیس جمهوری آمریکا، به این رسانه گفت: «به نظر من اسرائیل به اندازه کافی پاسخ داده است، دیگر نیازی به پاسخ ندارند. ما می‌توانیم پس از ۳۰۰۰ سال به صلح دست یابیم.»

دونالد ترامپ در گفت‌وگویی تلفنی با فایننشال تایمز نیز گفت که بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، چاره‌ای جز پذیرش هر توافقی که آمریکا در مورد آن با رژیم ایران مذاکره و نهایی کند نخواهد داشت.

کمال پنحاسی در پاسخ به این‌ پرسش که آیا اسرائیل پس از حملات روز یکشنبه واکنش مستقیمی از سوی ایالات متحده دریافت کرده، گفت: «من نمی‌توانم درباره آنچه ممکن است در پشت پرده اتفاق افتاده باشد یا سخنانی که در مراجع سیاسی مطرح شده است، واکنشی نشان دهم، چراکه اطلاعاتی در این خصوص ندارم.»

او ارائه آمار دقیق از میزان تلفات احتمالی عملیات اخیر در ایران را به ساعت‌های آینده موکول کرد و گفت: «هنوز زود است که بتوانیم اطلاعاتی را در این سطح جمع‌آوری و منتشر کنیم. برای دسترسی به اسامی اهداف یا جمع‌بندی کلی این موضوع، باید منتظر بمانیم.»

همچنبن ببینید:
XS
SM
MD
LG