لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۱۷

اختصاصی؛ نگهداری زندانیان اچ‌آی‌وی مثبت در بندهای عمومی قزل‌‌حصار


زندان قزل‌حصار در استان البرز
زندان قزل‌حصار در استان البرز

یک منبع آگاه از زندان قزل‌حصار به صدای آمریکا گفت که شماری از زندانیان محبوس در این زندان به ویروس اچ‌آی‌وی مبتلا هستند، اما مقامات این مسئله را محرمانه نگه می‌دارند و بدون رسیدگی خاصی این افراد را در میان سایر زندانیان نگهداری می‌کنند.

بخش فارسی صدای آمریکا نمونه‌ای از نتیجه آزمایش گرفته شده از یک زندانی را در اختیار دارد که نشان می‌دهد آزمایش اچ‌آی‌وی او مثبت شده است.

به گفته این منبع آگاه، مقامات زندان قزل‌حصار از این بیماران «به صورت محرمانه آزمایش می‌گیرند» و این زندانیان «بدون رسیدگی و امکانات ویژه، در میان زندانی‌های عادی و عمومی دیگر در سالن‌های مختلف نگهداری می‌شوند.»

این شاهد عینی همچنین به صدای آمریکا گفت که مقامات زندان محل نگهداری «زندانیان بیمار را از دیگران تفکیک نمی‌کنند» و نهایت رسیدگی به آنها این است که «نهایتا خانه بهداشت، ۱۰ روزی یک بار به آنها یک قرص می‌دهد.»

بنا بر اطلاعات موجود، «تنها در واحد چهار» زندان قزل‌حصار، «۱۲ نفر زندانی اچ‌آی‌وی مثبت در سالن‌های مختلف حضور دارند» و مقامات زندان «به جای این که محل نگهداری آنها را از سایر زندانیان جدا کنند و به آنها بیشتر رسیدگی کنند، آزمایش محرمانه می‌گیرند.»

این منبع همچنین تأکید کرد که در واحدهای دیگر زندان قزل‌حصار نیز افراد مبتلا به ویروس اچ‌آی‌وی حضور دارند و «تعدادشان خیلی زیاد است» اما آمار دقیقی از شمار آنها در دست نیست.

اچ‌آی‌وی همچنان یک مسئله مهم بهداشت عمومی جهانی محسوب می‌شود و تاکنون در دنیا جان بیش از ۴۰ میلیون نفر را گرفته است.

آرش علایی که پژوهش‌های گسترده‌ای در رابطه با ایدز انجام دا‌ده و سال‌های طولانی در این عرصه فعال بوده است، پیشتر در گفت‌و‌گو با صدای آمریکا توضیح داده که مطالعات متعددی نشان می‌دهند شمار مبتلایان به اچ‌آی‌وی در ایران، بین ۹۵ هزار تا ۱۲۰ هزار نفر است، اما آمار رسمی تنها نیمی از این ارقام را بازتاب می‌دهد.

لادن عباسیان، رئیس مرکز تحقیقات ایدز ایران، به‌تازگی ادعا کرده که در ایران «تست اچ‌آی‌وی ۲۴ هزار و ۷۶۰ نفر مثبت» شده، اما تخمین زده که ۴۴ هزار نفر «اچ‌آی‌وی» مثبت داشته باشند.

نقض حق درمان زندانیان توسط مقامات جمهوری اسلامی در ایران بارها گزارش شده و شماری از آنها بر اثر اهمال در رسیدگی درمانی جان خود را از دست داده‌اند.

معین خزائلی، حقوقدان، پیشتر به صدای آمریکا گفته که جمهوری اسلامی از نقض حق درمان به عنوان ابزار شکنجه علیه زندانیان استفاده می‌کند.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG