منابع خبری به نقل از شاهدان عینی گزارش دادند که در پی انفجار ناگهانی پیجرها در لبنان نزدیک به ۳ هزار تن، از جمله صدها عضو حزب الله، زخمی شدند. وزیر بهداشت لبنان گفت که در انفجارهای روز سهشنبه دستکم ۹ تن، از جمله یک کودک کشته و حدود ۲۸۰۰ تن دیگر زخمی شدهاند.
به گزارش آسوشیتدپرس، فراس الابيض اشاره کرد که حال حدود ۲۰۰ تن از مجروحان «وخیم» است.
با این حال، به گزارش شبکه تلویزیونی «سیانان»، حزبالله اعلام کرد که دستکم سه تن کشته شدهاند و شمار زیادی نیز مجروح شدند.
در همین حال، دیدهبان حقوق بشر سوریه گزارش داد که ۱۴ تن از شبهنظامیان هوادار جمهوری اسلامی از جمله گروه حزبالله لبنان به دلیل جراحات ناشی از انفجار دستگاههای پیجر به بیمارستانهای استانهای دمشق و ریفدمشق منتقل شدند.
این سازمان مستقر در لندن اشاره کرد که ملیت این شبهنظامیان مشخص نیست.
در این میان، کانال تلگرامی «صابرین نیوز» عنوان کرد که ۷ تن در «زینبیه» سوریه بر اثر انفجار دستگاه پیجر زخمی شدهاند.
همچنین خبرگزاریهای حکومتی از زخمی شدن مجتبی امانی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در لبنان، بر اثر انفجار پیجر خبر دادند.
هنوز میزان جراحت مجتبی امانی مشخص نیست. با این همه، در صفحه او در شبکه اجتماعی «ایکس» به نقل از همسرش نوشته شده است که «کمی زخمی» شده اما حالش «خوب است و به خیر گذشته است...»
به گزارش «النشره» لبنان، حادثه انفجار دستگاههای پیجر بر اثر «نفوذهای اطلاعاتی» بوده است.
در همین حال، رویترز به نقل از یک مقام حزب الله که نخواست نامش فاش شود گزارش داد انفجار پیجرها «بزرگترین نقض امنیتی» بود که این گروه در نزدیک به یک سال جنگ با اسرائیل در معرض آن قرار گرفته است.
دستگاههای پیجر پس از هشدار حسن نصرالله خریداری شده بودند
بیمارستانهای جنوب لبنان، دره بقاع شرقی و حومه جنوبی بیروت؛ مناطقی که حزبالله در آنها حضور پر رنگی دارد، از ساکنان این مناطق خواستهاند تا خون خود را اهدا کنند.
این خبرگزاری همچنین به نقل از منابع امنیتی نوشت که پیجرهای منفجر شده از جدیدترین مدلی بودند که حزبالله لبنان در ماه های اخیر وارد کرده بود.
همچنین آسوشیتدپرس نوشت که دستگاههای پیجر منفجر شده در روز سهشنبه پس از دستور حسن نصرالله، رهبر حزبالله، به اعضای این گروه برای متوقف کردن استفاده از تلفن های همراهشان، به تازگی خریداری شده بود.
حسن نصرالله هشدار داده بود که تلفنهای همراه اعضاب حزبالله میتواند توسط اطلاعات اسرائیل ردیابی شود.
یکی از مقامات حزبالله به آسوشیتدپرس گفت که دستگاههای پیجر از مدل جدیدی هستند که این گروه پیشتر از آن استفاده نکرده بود.
رویترز به نقل از یک منبع حزبالله نوشت که حسن نصرالله آسیبی در این انفجارها ندیده است.
آسوشیتدپرس به نقل از عکاسان خود در بیمارستانها نوشت که بخش اورژانس در این مراکز درمانی مملو از اشخاصی است که در پی انفجار دستگاههای پیجر زخمی شدهاند و حال برخی از آنها وخیم است.
بر اساس این گزارش، خبرگزاری لبنان اعلام کرد که بیمارستانهای جنوب لبنان، دره بقاع شرقی و حومه جنوبی بیروت؛ مناطقی که حزبالله در آنها حضور پر رنگی دارد، از ساکنان این مناطق خواستهاند تا خون خود را اهدا کنند.
پیشتر یک منبع امنیتی به خبرگزاری رویترز گفته بود که انفجار دستگاههای پیجر در جنوب لبنان نیز گزارش شده است.
بنا بر گزارشها، وزارت بهداشت لبنان از بیمارستانها خواسته که «در حال آمادهباش کامل» برای موارد اورژانسی باشند و «خواستار دور شدن مردم از دستگاههای بیسیم» شده است.
ویدیوهایی نیز در فضای مجازی در رابطه با این انفجارها منتشر شده است. صدای آمریکا در حال حاضر نمیتواند صحت این ویدیوها را به طور مستقل تایید کند.
ویدیوهایی نیز از وضعیت بیمارستانها در بیروت منتشر شده است.
در همین حال، خبرگزاری فرانسه با اشاره به اینکه صدها عضو حزبالله در پی انفجار دستگاههای پیجر زخمی شدند، گزارش داد که دختر ده ساله یک عضو این گروه در پی انفجار دستگاه پیجر پدرش کشته شده است.
این خبرگزاری بدون اشاره به نام این عضو حزبالله افزود که از طریق خانواده این دختر و نیز منابع نزدیک به حزبالله این خبر را به دست آورده است.
انگشت اتهام جمهوری اسلامی، حزبالله، دولت لبنان و حماس به سوی اسرائیل
حزبالله لبنان و همچنین زیاد مکاری، وزیر اطلاعات این کشور، اسرائیل را مسئول این انفجارها دانستهاند. این در شرایطی است که ارتش اسرائیل تاکنون از اظهارنظر درباره تحقیقات رویترز در مورد انفجارها خودداری کرده است.
با این وجود، حزبالله تهدید به پاسخگویی کرده است. همچنین وزارت خارجه لبنان اعلام کرد که در حال تهیه شکایتنامه به شورای امنیت سازمان ملل متحد در مورد آنچه «حمله سایبری» اسرائیل نامید، است.
در این حال، خبرگزار ی حکومتی ایرنا خبر داد که عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در گفتگوی تلفنی با همتای لبنانی خود، عبدالله بوحبیب، مدعی شد که اسرائیل به ادعای او، «شهروندان لبنانی» را هدف قرا ر داده است.
این در شرایطی است که به اعتراف حزبالله لبنان، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، مقامهای لبنان و نیز خبرگزاریها در جهان، انفجار دستگاههای پیجر اعضای حزبالله لبنان را هدف قرار داده است.
عباس عراقچی در این گفتگوی تلفنی برای ارائه هر گونه «کمک و مساعدت» جمهوری اسلامی برای «درمان مجروحان یا انتقال آنها به تهران» اعلام آمادگی کرد.
همچنین حماس، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، که حملاتش به اسرائیل در مهر سال گذشته آغازگر جنگ در غزه شد، انفجار دستگاههای پیجر در لبنان را به اسرائیل نسبت داد و این کشور را محکوم کرد.
نشست اضطراری کابینه امنیتی اسرائیل
از سوی دیگر، روزنامه هاآرتص اسرائیل خبر داد که مقامهای بلندپایه امنیتی این کشور برای شرکت در نشست اضطراری کابینه امنیتی اسرائیل در تلآویو فرا خوانده شدهاند.
قرار است که در این نشست اضطراری در مورد طرحهای احتمالی امنیتی در صورت تنش در منطقه شمال اسرائیل گفتگو شود.
در همین ارتباط، ارتش اسرائیل سهشنبه شب اعلام کرد که هرتزی هالوی، رئیس ستاد کل ارتش این کشور، در دیدار با فرماندهان ارشد نظامی بر آمادگی اسرائیل برای حمله و دفاع در همه عرصهها تاکید کرد.
ارتش اسرائیل همچنین گفت که در این مرحله هیچ تغییری در دستورالعملها مربوط به غیرنظامیان وجود ندارد ولی از مردم خواست تا هوشیار باشند.
ارتش اسرائیل اشاره کرد که در صورت تغییر شرایط، فوراً دستورالعملهای فرماندهی جبهه داخلی به روز خواهد شد.
ایالات متحده: در انفجار دستگاههای پیجر مشارکت نداشتهایم
متیو میلر، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، روز سهشنبه اعلام کرد که واشنگتن در انفجار دستگاههای پیجر مشارکت نداشته و از آن مطلع نبوده است.
او با اشاره به اینکه آمریکا در حال جمع آوری اطلاعات در این مورد است، اضافه کرد «ما در حال جمع آوری اطلاعات به همان شیوه ای هستیم که روزنامه نگاران در سراسر جهان هستند تا حقایق را در مورد آنچه ممکن است اتفاق افتاده باشد، جمع آوری کنند.
از سویی، استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل متحد، گفت که تحولات در لبنان با توجه به آنچه «شرایط بسیار ناپایدار» نامید، بسیار نگران کننده است.
سازمان اطلاعات و امنیت داخلی اسرائیل (شینبت) روز سهشنبه ۲۷ شهریور اعلام کرد «توطئه حزبالله لبنان» برای ترور یک مقام ارشد نظامی سابق این کشور را که برای روزهای آینده برنامهریزی شده بود، خنثی کرده است.
«شینبت» بدون اشاره به نام این مقام گفت: یک دستگاه متصل به سیستم انفجار از راه دور که از تلفن همراه و دوربین استفاده میکرد و حزبالله قصد داشت با آن از لبنان عملیات را انجام دهد، کشف و ضبط کرده است.
سازمان اطلاعات و امنیت داخلی اسرائیل بدون اشاره به جزئیات بیشتر گفت که این اقدام، مشابه با طرح یک سال پیش حزبالله در تل آویو است که خنثی شد.
گروه حزبالله توسط شماری از کشورهای غربی بهعنوان یک گروه تروریستی معرفی شده است، هرچند برخی از کشورها تمایلی به تحریم شاخه سیاسی این گروه ندارند و نمیخواهند چنین اقدامی سبب بیثباتی بیشتر لبنان شود و تماس با مقامات دولتی را مختل کند.
حزبالله لبنان در سال ۱۳۶۱ توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاسیس شد. تاکنون چندین کشور، از جمله ایالات متحده، اسرائیل، آلمان، صربستان، لیتوانی، استونی، لتونی، و استرالیا کلیت این گروه را به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شدهاند.
شناسایی کلیت حزبالله لبنان به عنوان یک سازمان تروریستی به مفهوم تفاوت قائل نشدن میان شاخه سیاسی با شاخه نظامی آن حزب و تروریست شناختن هر دو شاخه حزبالله است.
اسرائیل و حزبالله، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی از مهرماه گذشته در مرز لبنان مشغول تبادل آتش بودهاند که شدیدترین از نوع خود طی دو دهه اخیر محسوب میشود. این درگیری مرزی در حمایت از حماس، گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی، انجام شد که در مهر سال گذشته به اسرائیل حمله کرد.
در نتیجه درگیری حزبالله و اسرائیل، دهها هزار تن از شهرها و روستاهای دو طرف مرز خانهها و محل سکونت خود را ترک کردند.
همزمان، اسرائیل از افزودن «بازگشت امن» شهروندان خود به خانههایشان در نزدیکی مرز با لبنان به اهداف رسمی جنگ خبر داد.
حزبالله لبنان میگوید تنها پایان جنگ در غزه میتواند باعث توقف درگیریها شود و این در شرایطی است که تلاشها برای برقراری آتشبس در غزه پس از ماهها گفتگو با میانجیگری قطر، مصر و آمریکا هنوز به نتیجه نرسیده است.