جو بایدن رئیس جمهوری آمریکا روز یکشنبه ۳۱ تیر از نامزدی حزب دموکرات برای انتخابات آتی کنارهگیری کرد. تصمیمی که در پی درخواستهای فزاینده دموکراتها اتخاذ شد و واکنشهای گستردهای به همراه داشت.
شماری از رهبران کشورهای جهان به انصراف جو بایدن از ادامه حضور در رقابتهای انتخابات ریاست جمهوری پنجم نوامبر ۲۰۲۴ ایالات متحده واکنش نشان داده و این تصمیم را ناشی از «وطندوستی» او دانستند.
بریتانیا
کییر استارمر، نخست وزیر بریتانیا، در بیانیهای اقدامات جو بایدن در طول حیات حرفهایاش را به نفع مردم آمریکا دانست و در واکنش به تصمیم او برای کنارهگیری از نامزدی انتخابات گفت تصمیم بایدن «محترم» است، چرا که او به منافع آمریکا و مردمش فکر میکند.
کانادا
جاستین ترودو نخست وزیر کانادا با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «من سالها رئیس جمهوری بایدن را میشناسم. او مرد بزرگی است و هر کاری که انجام میدهد با عشق به کشورش و برای کشورش انجام میدهد.»
استرالیا
آنتونی آلبانیز نخست وزیر استرالیا نیز در ایکس خطاب به جو بایدن نوشت: «از شما برای رهبری و خدمات مداومتان متشکرم. اتحاد استرالیا و ایالات متحده در دوره شما با تعهد مشترک ما به ارزشهای دموکراتیک، امنیت بینالمللی، رفاه اقتصادی و اقدامات آب و هوایی، قویتر از همیشه بوده است.»
آلمان
اولاف شولتز، صدراعظم آلمان، دستاوردهای بایدن برای آمریکا، اروپا و جهان را تحسین کرد و در ایکس نوشت: «به لطف بایدن، همکاریهای ما نزدیک است، ناتو قوی است و ایالات متحده یک شریک خوب و قابل اعتماد است. تصمیم او برای کاندید نشدن مجدد شایسته تقدیر است.»
ایرلند
سیمون هریس، نخست وزیر ایرلند، در بیانیهای از «رهبری جهانی» بایدن قدردانی کرد و نوشت: «جو بایدن، در تمام سمتهایی که بر عهده داشته، همیشه صدایی تزلزلناپذیر و مدافع پرشور صلح در جزیره ایرلند بوده است و کشور ما از این بابت به او بدهی بزرگی دارد.»
اسرائیل
اسحاق هرتزوگ، رئیس جمهوری اسرائیل از بایدن بهخاطر «حمایت بیوقفه از مردم اسرائیل» در طول زندگی حرفهای چند دههاش قدردانی کرد و نوشت: «جو بایدن به عنوان نخستین رئیس جمهوری ایالات متحده که در زمان جنگ از اسرائیل بازدید کرد، به عنوان دریافتکننده مدال افتخار ریاست جمهوری اسرائیل، و به عنوان متحد واقعی مردم یهود، نمادی از پیوند ناگسستنی بین دو ملت است.»
اسپانیا
پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا، تصمیم جو بایدن را «شجاعانه و باوقار» دانست و در ایکس نوشت: «عزم و رهبری او، در حمایت از اوکراین در مواجهه با تجاوزات روسیه مثال زدنی بوده است. اقدام به کنارهگیری، کاری بزرگ از سوی یک رئیس جمهور بزرگ است که پیوسته برای دموکراسی و آزادی مبارزه کرده است.»
در آن سو اما واکنشها از سوی روسیه متفاوت بود.
دمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، به یک خبرگزاری روسی گفت مسکو از نزدیک تحولات پس از تصمیم جو بایدن برای پایان دادن به رقابتهای انتخاباتی خود را زیر نظر دارد، اما هنوز چهار ماه تا انتخابات باقی مانده و این یک دوره زمانی طولانی است که در آن خیلی چیزها میتواند تغییر کند. ما باید صبور باشیم و آنچه را که اتفاق میافتد به دقت رصد کنیم.»
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، نیز در واکنش به کنارهگیری جو بایدن مدعی شد «باید در مورد تبانی رسانهها و محافل سیاسی آمریکا تحقیق شود که چرا حقیقت را در مورد وضعیت روحی بایدن پنهان و با افکار عمومی بازی کردهاند.»
ویاچسلاو ولودین، رئیس مجلس عوام روسیه هم گفت رئیس جمهوری ایالات متحده باید در قبال «درگیری در اوکراین و آسیبهایی که به اقتصاد اروپا و روسیه وارد کرده»، پاسخگو باشد. بایدن مشکلاتی را در سراسر جهان و در کشور خودش ایجاد کرده و حالا که میبیند انتخاب نمیشود بدون اینکه منتظر انتخابات بماند فرار میکند.»
رقابت نهایی برای انتخاب چهل و هفتمین رئیس جمهوری ایالات متحده، ۵ نوامبر یا ۱۵ آبان امسال بین دونالد ترامپ از حزب جمهوریخواه، و نامزد نهایی حزب دموکرات که اواسط مرداد ماه قرار است در جریان برگزاری مجمع ملی دموکراتها در شیکاگو انتخاب و رسما معرفی شود، برگزار خواهد شد.