یک روز پس از حمله موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی به اسرائیل و همزمان آغاز اجرای «طرح نور» برای اعمال حجاب اجباری بر زنان، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی در اطلاعیه جدیدی مدعی شد که زنان به «رعایت قوانین عفاف و حجاب تمکین دارند».
در این حال محسن برهانی حقوقدان، تأکید دارد که در این زمینه قانونی وجود ندارد و رفتار نیروی انتظامی «غیرقانونی» است.
به گزارش خبرگزاریهای حکومتی در ایران در روز یکشنبه ۲۶ فروردین، فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی در اطلاعیهای با ادعای «تمکین زنان» به حجاب اجباری و «همکاری» در اجرای طرح موسوم به «نور»، مدعی شد که اجرای این طرح برای «امنیت و آرامش» زنان است و از کسانی که «به قوانین جامعه اسلامی تمکین دارند، تقدیر و تشکر» کرد.
بر اساس گزارشهای رسیده به صدای آمریکا و منتشر شده در شبکههای اجتماعی، مأموران فرماندهی انتظامی از روز شنبه برای مقابله با زنانی که به حجاب اجباری تن نمیدهند و بر حق انتخاب پوشش تأکید دارند، به طور گسترده در شهرهای ایران مستقر شدهاند.
از جمله، یک فعال مدنی در اراک به صدای آمریکا گفت که از روز شنبه «مأموران زن و مرد به طور وحشتناک برای اعمال حجاب اجباری در سطح شهر مستقر شدهاند.»
به گفته او، «از صبح روز شنبه تمامی چهارراهها و میادین نیروی لباس شخصی خانم و آقایان موتوری» مستقر شدهاند و به زنان و دختران برای رعایت حجاب اجباری تذکر میدهند.
یک فعال حقوق زنان در رشت نیز به صدای آمریکا گفت که مأموران انتظامی و لباس شخصی روز شنبه با ایجاد مزاحمت برای شهروندان و بهویژه دخالت در پوشش انتخابی آنها، در نقاطی از شهر با مردم درگیر شدند.
برخی ویدئوهای منتشر شده در رسانههای اجتماعی، این برخوردها را تأیید میکنند.
همچنین، انتشار روایتهای برخی شهروندان در رسانههای اجتماعی نیز از تکرار این رویه نیروی انتظامی در سایر شهرها حکایت دارد.
از جمله، سودابه قیصری، مترجم، درباره تجربه خود از راه رفتن بدون روسری «از ونک تا سر مطهری» در تهران، گفت که در طول مسیر «کسی کاری نداشت» تا این که «سر مطهری آقایی با لباس نیروی انتظامی جلویم را گرفت که این چه وضع حجاب است؟ حجاب قانون است و شما باید از قانون پیروی کنی وگرنه مجبورم بازداشتت کنم.»
او با بیان این که در حین بحث یک جوان از آنها فیلم میگرفته، اضافه کرده که «در پی اعتراض مکرر
من به فیلمبرداری این آقا، مأمور گفت این آقا ابوابجمعی من است و دارد وظیفهاش را انجام میدهد.»
سودابه قیصری همچنین تأکید کرده است که مقامات جمهوری اسلامی «در نهایت با تمام قدرت تلاش میکنند ما را مجبور کنند دوباره روسریها را از توی کیف دربیاریم.»
همچنین، زینب زمان، فعال حقوق زنان، با بیان این که «شجاعت به معنی نترسیدن نیست»، گفت: «شجاعت یعنی با وجود ترس از تهدیدها باز هم به مبارزه ادامه میدهیم.»
او با تأکید بر این که «زنی که بی حجاب میرود بیرون، با خیال آسوده و راحت بیرون نمیرود» بلکه «تپش قلب می گیرد» و «دائم منتظر است تا اتفاقی براش بیافتد»، افزود: «ولی حاضر نیست با حجاب برود بیرون و این عین شجاعت است.»
با وجود تداوم تلاش فرماندهی انتظامی برای مجبور کردن زنان رعایت حجاب اجباری با عنوان «قانون»، محسن برهانی حقوقدان، به روزنامه اعتماد گفت که «شورای امنیت کشور، ستاد امر به معروف و نهی از منکر، ستاد حجاب و عفاف، و شخص وزیر کشور قانونگذار نیستند و نمیتوانند برای افراد و نهادها و مغازهها حق و تکلیف قانونی ایجاد کنند.»
به تأکید او، «هیچ فرد مسئولی نمیتواند بگوید بر اساس ابلاغیه وزارت کشور، ابلاغیه ستاد حجاب و عفاف، ابلاغیه ستاد امر به معروف اقدامی را صورت داده یا قرار است صورت دهد» و «این ستادها اجازه اعطای حق قانونی و صلاحیت قانونی را ندارند.»
برهانی با بیان این که «تمامی اقداماتی که در خصوص موضوع حجاب صورت میگیرد، غیرقانونی بوده و پیگرد قانونی باید داشته باشد»، تأکید کرد: «فراجا (فرماندهی انتظامی جمهوری اسلامی) نمیتواند با رفتار غیرقانونی و اقدامات غیرقانونی بهزعم خود با یک امر غیرقانونی برخورد کند.»
این حقوقدان همچنین «اقدامات نیروی انتظامی» را «در برخورد با موضوع عدم رعایت حجاب شرعی که در قالب پیامک و توقیف خودرو و پلمب و ممانعت از حضور در اماکن عمومی صورت میگیرد، تماما غیرقانونی» دانست.
همچنین، معین خزائلی، حقوقدان، به صدای آمریکا گفته که قانونی در ایران وجود ندارد که نیروی انتظامی بخواهد با استناد به آن حجاب اجباری را اجرا کند.
همزمان با اجرای طرح موسوم به «نور» برای اعمال حجاب اجباری بر زنان و دختران در روز شنبه، گزارشهای متعددی از برخوردهای مأموران با مردم انتشار یافت. از جمله، خبرگزاری فارس، وابسته به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی اعلام کرد که نفیسه لطیفیان و نگار عابدزاده، همسر و فرزند احمدرضا عابدزاده، دروازهبان پیشکسوت فوتبال، به دلیل استفاده از پوشش اختیاری، به طور موقت بازداشت شدند.
فرماندهی انتظامی در استانهای مختلف ایران یک روز پس از تأکید علی خامنهای بر لزوم فشار بیشتر برای اجبار در آنچه «رعایت موازین اسلامی» نامید، اعلام کردند که از روز شنبه ۲۵ فروردین، سختگیریها برای اعمال حجاب اجباری افزایش خواهد یافت.
رهبر جمهوری اسلامی در روزهای گذشته نیز برداشتن حجاب را به منزله بازگشت به دوره پهلوی دانسته و آن را «برگشت به وضعیت فضاحتبار طاغوت» نامیده بود.
سحر ناصری، فعال سیاسی و کنشگر حقوق بشر به صدای آمریکا گفته که مبارزه زنان در ایران تنها علیه حجاب اجباری نیست، بلکه برای برابری و عدم تبعیض است.