دادستانی فدرال آمریکا تاکیشی آبیساوای ۶۰ ساله را که گفته میشود از روسای باندهای تبهکاری یاکوزا در ژاپن است به تلاش برای فروختن اورانیوم و پلوتونیوم به جمهوری اسلامی متهم کرد.
دادستانها میگویند این مرد ژاپنی که هماکنون در زندانی در بروکلین نیویورک به سر میبرد قصد داشته با فروش این ذرات نادر هستهای به ایران، جمهوری اسلامی را در مسیر ساخت بمب اتمی یاری کند.
وزارت دادگستری آمریکا اعلام کرد که آبیساوا و افرادش، در تایلند نمونههای کوچکی از مواد هستهای را برای فروش به یک مامور مخفی اداره مبارزه با موادمخدر آمریکا که خود را جای «یک قاچاقچی مواد و اسلحه که با یک فرمانده ایرانی مرتبط است» جا زده بود، نشان دادند.
براساس این اعلام نمونههای کوچک مواد هستهای توسط پلیس و ماموران دولت تایلند ضبط و سپس تحویل بازرسان آمریکایی شد و یک آزمایشگاه در آمریکا تایید کرد که این نمونهها حاوی اورانیوم و پلوتونیومی است که برای ساخت سلاح جنگی کاربرد دارد.
متیو جی. اولدن، دادستان فدرال آمریکا روز چهارشنبه ۲ اسفندماه همزمان با اعلام اتهامهای تاکیشی آبیساوا گفت: وزارت دادگستری آمریکا همه آنهایی را که به دنبال قاچاق چنین مواد و تجهیزاتی هستند و امنیت ملی آمریکا و ثبات جهانی را تهدید میکنند، تعقیب میکند و به پیشگاه قانون میکشاند.
تاکیشی آبیساوای در بهار سال ۲۰۲۲ هم به قاچاق مواد مخدر و سلاح متهم شده بود و اگر در جریان دادگاه رسیدگی به اتهامات جدیدش، گناهکار شناخته شود، ممکن است به حبس ابد در آمریکا محکوم شود.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی، روز دوشنبه سیام بهمن گفت که جمهوری اسلامی بهرغم فشارهای سازمان ملل متحد همچنان به غنیسازی اورانیوم با غلظتی بسیار فراتر از نیازهای تجاری ادامه میدهد.
آقای گروسی به خبرگزاری رویترز گفت اگرچه سرعت غنیسازی اورانیوم توسط جمهوری اسلامی نسبت به اواخر سال گذشته میلادی اندکی کاهش یافته، اما حکومت ایران همچنان ماهانه حدود هفت کیلوگرم اورانیوم با غلظت ۶۰ درصد غنیسازی میکند.
غنیسازی ۶۰ درصدی اورانیوم نزدیک سطح لازم برای تولید جنگافزار هستهای است و نیازی به اورانیوم با چنین غنای بالایی برای مصارف تجاری وجود ندارد. حکومت ایران تلاش برای تولید جنگافزار هستهای را رد میکند اما تا کنون هیچ دولتی اقدام به غنیسازی اورانیوم با چنین غنایی بدون تولید جنگافزار هستهای نکرده است.
مقامات جمهوری اسلامی در سالهای گذشته با استناد به گفتههای علی خامنهای بارها تاکید کردهاند که به دنبال ساخت سلاح هستهای نیستند اما در چند ماه گذشته مسئولان حکومت ایران در برنامههای مختلف تلویزیونی بیشتر از پیش درباره زمان تولید سلاح هستهای مورد پرسش خبرنگاران و مجریان حکومتی قرار گرفتهاند.