لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۴۲

گسترش بحران آموزش در ایران؛ «مهد روستاها» با قطع بودجه و حذف وعده غذایی گرم تعطیل شدند


مهدکودک نازگل در روستای نازدشت، در خراسان جنوبی
مهدکودک نازگل در روستای نازدشت، در خراسان جنوبی

رییس سازمان تعلیم و تربیت کودک از تعطیل شدن بخش «عمده» مهدهای بهزیستی خبر داده و گفته که نیمی از مهدهای کودک‌بهزیستی «مهد روستایی» بودند که با قطع بودجه و یک وعده غذای گرم آنها در دوران کرونا، «عمده» مهد روستاها تعطیل شدند.

مجتبی همتی‌فر، آمار کودکان را ۷ میلیون و ۳۰۰ هزار نفر اعلام کرد و گفته «تنها ۹۰۰ هزار نفر» از آنها تحت پوشش سازمان تعلیم و تربیت کودک هستند.

سازمان ملی تعلیم و تربیت کودک یک سازمان دولتی زیرمجموعه وزارت آموزش و پرورش است که ساماندهی امور مربوط به مهدهای کودک، کودکستان‌ها، مراکز پیش‌دبستانی و سایر مراکز نگهداری و آموزش کودکان زیر ۶ سال را بر عهده دارد. رئیس سازمان معاون وزیر آموزش و پرورش محسوب می‌شود.

این مقام دولتی تاکید کرده است که طبق اساسنامه سازمان همه کودکان ۴ تا ۶ ساله باید تا سال ۱۴۰۷ تحت پوشش سازمان تعلیم و تربیت کودک قرار بگیرند.

این هدف‌گذاری در حالی است که به گفته همتی‌فر؛ سازمان بهزیستی ردیف بودجه‌ای برای حمایت از مهدهای کودک در مناطق محروم و روستایی را از سال ۹۹ حذف کرده است.

دور ماندن کودکان از آموزش و تحصیل منحصر به این گروه سنی نیست به‌طوری‌که در نخستین روز مهرماه انجمن صنفی معلمان فارس در پیامی با عنوان «مهرماه و جاماندگان از مهر»؛ نوشت که بازگشایی مدارس را در حالی آغاز می‌کنيم که «چندین هزار کودک به دلایل‌مختلف از تحصیل بازمانده‌اند.»

این انجمن، کودکان کار را «قربانیان کوچک فقر» دانسته که از جمله بازماندگان از تحصیل هستند.

در این پیام تاکید شده بود که در حالی که طبق اصل ۳۰ قانون اساسی جمهوری اسلامی «دولت موظف است وسایل آموزش‌وپرورش رایگان را برای همه ملت تا پایان دوره متوسطه فراهم سازد» شاهد بازماندن کودکان از تحصیل هستیم.

این روند اما ریشه‌های اقتصادی دارد و دورافتادگی جامعه کودکان از آموزش به حدی بوده است که نهادهای رسمی جمهوری اسلامی نیز آن را تایید کرده‌اند.

در همین رابطه آخرین گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس از بررسی روند ترک تحصیل و بازماندگی تحصیل کودکان نشان می‌دهد که آمار دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل طی ۷ سال ۲۶ درصد افزایش یافته و فقط در سال تحصیلی ۱۴۰۱-۱۴۰۰، بیش از ۹۱۱ هزار نفر از چرخه تحصیل جا ماندند و در مقابل نرخ جذب کودکان به چرخه آموزش همواره ناچیز بوده است.

اطلاعات مرکز آمار ایران نیز حکایت از آن دارد که تعداد دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل در مقطع ابتدایی، در فاصله سه دوره تحصیلی رو به افزایش بوده است، چنان که در سال تحصیلی ۱۳۹۶-۱۳۹۵ تعداد بازماندگان از تحصیل در مقطع ابتدایی نزدیک به ۱۶۲ هزار تن بوده که در سال تحصیلی ۱۴۰۰ - ۱۳۹۹ به بیش از ۲۱۰ هزار تن افزایش یافته است.

آمارها همچنین نشان می‌دهد که ۷۰ درصد «ترک تحصیلی‌ها» مربوط به دهک‌های درآمدی پایین یک تا ۵ هستند.

XS
SM
MD
LG