لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۶ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۵۹

سقوط بی‌سابقه بورس تهران؛ اقتصاد ایران «از تعادل خارج شده» است


ریزش شاخص‌ها در بازار بورس تهران
ریزش شاخص‌ها در بازار بورس تهران

شاخص بورس تهران در روز یک‌شنبه ۱۰۰ هزار واحد و در روز دوشنبه بیش از ۱۲۵ هزار واحد کاهش یافت؛ فعالان بازار سهام این وضعیت را «سنگین‌ترین ریزش تاریخ بورس ایران» توصیف می‌کنند.

مطابق قانون ابطال معاملات در ایران، کاهش بیش از پنج درصد شاخص کل بازار سهام، ابطال معامله‌های روز را ممکن می‌کند و با ریزش بیش از پنج درصدی شاخص در بازار روز دوشنبه ۱۸ اردیبهشت و حدود ۳ و هفت دهم درصدی در روز یک‌شنبه «زمزمه ابطال معاملات» در بورس مطرح شده است.

بنا بر گزارش‌ها از بازار بورس، تنها در ۲۰ دقیقه نخستین معاملات روز دوشنبه ۱۸ اردیبهشت، شاخص کل بازار سهام ۸۰ هزار واحد ریزش داشت و کانال دو میلیون و ۴۰۰ هزار را از دست داد.

وب‌سایت اقتصادی «تجارت‌نیوز» گزارش داده که بر اثر حاکم شدن «جو هیجانی» بر بازار، «سهام‌داران تنها به فکر فرار» هستند و تنها در روز دوشنبه «سه هزار و ۶۵۵ میلیارد تومان» از بازار بورس خارج شده است.

ارزش معاملات خرد نیز در بازار روز دوشنبه بورس به «۱۰ همت» رسید و با افت «چهار و چهار دهم درصدی» نسبت به روز یک‌شنبه «تقریبا نصف» شد.

سیامک قاسمی، کارشناس اقتصادی، دولت ابراهیم رئیسی را «دولت "ترین"ها» نامید و در توییتی با اشاره به «سریع‌ترین رشد نرخ دلار، «بالاترین رشد نقدینگی»، «بالاترین تورم تاریخی» و «بیشترین ریزش تاریخی بورس در یک روز» نوشت: «اقتصاد ایران چه در صعود و چه در سقوط از تعادل خارج شده است و این عدم تعادل و ناترازی هیچ راه حل اقتصادی ندارد و همه چیز به تصمیمات سیاسی وابسته است.»

برخی تحلیلگران، وضعیت روز دوشنبه بازار بورس را با مرداد ۱۳۹۹ مقایسه کرده و گفته‌اند که روش‌های مدیریتی نادرست پیشین و «دستکاری در بازار» موجب شده که ایران «یکی از بدترین عملکردهای تاریخ» بازار سهام تجربه کند.

گروهی از کاربران در رسانه‌های اجتماعی نیز وضعیت کنونی بازار بورس را نتیجه مدیریت طیف موسوم به «مافیای امام صادقی‌ها» می‌دانند و می‌گویند آنها «بازارگردان‌ها و شرکت‌ها را مجبور کرده‌اند فقط فروشنده باشند» و این «مصداق بارز دستکاری و در تاریخ بورس بی‌سابقه است.

بر همین اساس، درخواست‌ها و گمانه‌زنی‌ها درباره برکناری مجید عشقی، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار که فارغ‌التحصیل مدیریت از دانشگاه امام صادق است، قوت گرفته است.

در ماه‌های گذشته، جمشید اسدی، اقتصاددان، در گفت‌وگو با صدای آمریکا گفته بود سرمایه‌گذاران به آینده بازار بورس ایران اعتماد ندارند و پیش‌بینی کرده بود که «افزایش سهام دیگر در جمهوری اسلامی صورت نمی‌گیرد»، چرا که «فعالیتی نیست، آینده‌ای برای اقتصاد نیست و این را سرمایه‌گذار خرد و کلان» می‌دانند.

جمشید اسدی: سرمایه‌گذاران به آینده بازار بورس ایران اعتماد ندارند
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

XS
SM
MD
LG