در پی اقدامی که جمهوری اسلامی آن را «تلافیجویانه» نامید، وزارت امورخارجه ایران برخی از اشخاص و نهادهای بريتانيا و اتحادیه اروپا را تحریم کرد و کاردار بریتانیا را به این وزارتخانه فراخواند.
یک روز پس از آنکه شورای وزیران امور خارجه اتحادیه اروپا پنجمین بسته تحریمی خود علیه مقامات و نهادهای وابسته به جمهوری اسلامی را تصویب کرد، جمهوری اسلامی در اقدامی مشابه ۱۳ نهاد و ۲۳ فرد را در اروپا و بریتانیا تحریم کرد.
در بخشی از بیانیه وزارت خارجه جمهوری اسلامی که به تحریم مقامات و نهادهای بریتانیایی اختصاص داشت، از عنوان «رژیم انگلیس» استفاده شد که به نظر میرسد واکنشی است به «رژیم» نامیدن حکومت مستقر در ایران در ادبیات رسانهها و مقامات غربی.
چند وقت پیش، حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه جمهوری اسلامی در مصاحبه با خبرنگار شبکه رادیویی «انپیآر» به استفاده از واژه «رژیم» در مورد حکومت جمهوری اسلامی ایران اعتراض کرده بود.
در بیانیهای که شامگاه سهشنبه از سوی وزارت امورخارجه ایران منتشر شد، تحریم این اشخاص و نهادها در چارچوب قواعد مرتبط و بهعنوان عمل متقابل و «حمایت از تروریسم و گروههای تروریستی، خشونت علیه مردم ایران و دخالت در امور داخلی ایران» عنوان شده است.
در فهرست نهادها و افراد تحریم شده توسط جمهوری اسلامی نام برخی از فرماندهان و شرکتهای صنایع نظامی در اروپا، بنیاد مسیحیان هلند، ایزابل رم وزیر مشاور در امور صنعت فرانسه و برخی از نمایندگان آلمان و پارلمان اروپا دیده میشود.
در مجموع ایران ۱۳ نهاد، ۱۵ فرد اروپایی و ٨ فرد بریتانیایی را تحریم کرد که در لیست افراد تحریم شده توسط جمهوری اسلامی نام جمی ام فلای مدیر رادیو فردا نیز دیده میشود. تحریم شدگان توسط جمهوری اسلامی از دریافت ویزای ورود به ایران محروم میشوند و حسابهای بانکیشان هم مسدود میشود.
همزمان با شدت گرفتن تنش میان ایران و بریتانیا، ایزابل مارش کاردار موقت سفارت این کشور در تهران روز سهشنبه دوم اسفند به وزارت امور خارجه احضار شد.
در این دیدار، جمهوری اسلامی تحریمهای صورت گرفته از سوی این کشور را «بی پایه و اساس و تداوم سیاست ایران هراسی» خواند و خواستار توقف این «رویکرد غیردوستانه» دولت بریتانیا شد.