با گذشت نزدیک به هشت ماه از روی کار آمدن دولت سیزدهم جمهوری اسلامی و به رغم وعده حل «فوری» مشکلات اقتصادی، وضعیت بازار و معیشت عمومی از شتاب قیمتها و کاهش بیشتر توان خرید مردم حکایت دارد، تا آنجا که حتی برخی از حامیان ابراهیم رئیسی نیز به صف منتقدانش پیوستهاند.
جدیدترین دادههای منتشره از سوی مرکز آمار ایران از سال گذشته، نشان میدهند که «تورم کم درآمدها» در سال ۱۴۰۰ بیشتر از ثروتمندان بوده است. به عبارت دیگر، تورم مشاهده شده در سبد هزینهای اقشار کمدرآمد به مراتب بیشتر از تورم برای دهکهای پردرآمد بوده است که از دلایل اصلی آن میتوان به افزایش شدید خوراکیها در سبد هزینه اقشار کمدرآمد اشاره کرد.
روزنامه «خراسان» چاپ مشهد، روز چهارشنبه ۲۴ فروردینماه با اشاره به این آمار تاکید کرده است که اقلامی همچون سیب زمینی بیش از ۷۰ درصد، برنج ایرانی درجه یک بیش از ۶۰ درصد، روغن مایع و مرغ بیش از ۵۰ درصد، تخم مرغ در حدود ۵۰ درصد، برنج خارجی بیش از ۴۰ درصد و گوشت گوسفند حدود ۳۰ درصد در سال ۱۴۰۰ نسبت به سال ۹۹ گرانتر شدهاند.
رسانههای ایران همچنین به نقل از دستاندرکاران امر دارو و درمان از جمله اعضای انجمنهای دارویی و حتی رئیس غذا و دارو از کمیاب شدن و افزایش قیمت داروها، شامل «افزایش ۴۰ درصدی ۵۶۰ قلم دارو» خبر دادهاند.
بر اساس آخرین گزارش رسمی اعلامی از سوی وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران در مردادماه سال گذشته درباره وضعیت فقر در سال ۹۹، از هر ۳ ایرانی یک نفر «زیر خط فقر» قرار دارد.
روزنامه «رسالت» چاپ تهران نیز امروز در یادداشتی با اشاره به عملکرد دولت جدید جمهوری اسلامی در حوزه «مسائل کلان»، نوشت که اقدامات انجام شده، برای مردم «محسوس و ملموس» نیستند.
این رسانه نزدیک به حزب موٰتلفه اسلامی و تریبون محافظهکاران سنتی نزدیک به حاکمیت ایران در ادامه در مورد «مسائل خُرد و روزمره»، نیز «برآیند» دولت ابراهیم رئیسی در این قسمت را «نامطلوب و ضعیف» دانست.
رسالت در ادامه مطلب خود که با عنوان «لزوم خِردورزی در حل مسائل خُرد» انتشار یافته، آورده است: «مردم بیش از رشد فروش نفت، رشد قیمتها را لمس کردهاند و بیش از افزایش حقوقها، افزایش نرخ خدمات را تجربه کردهاند.»
افزایش شدید قیمتها در ایران علاوه بر موارد سرمایهای همچون خانه و یا حتی خودرو، به اقلام خوراکی روزمره همچون برنج، گوشت و میوه نیز رسیده است، تا آنجا که در روزهای اخیر «گوجه فرنگی» در برخی شهرهای ایران به کیلویی ۴۰ هزار تومان نیز رسید.
اما در این میان، روزنامه «کیهان» چاپ تهران عملکرد بخشهای سیاست خارجی و اقتصادی دولت ابراهیم رئیسی را مثبت ارزیابی کرده و نوشته است که رسانههای طیف اصلاحطلب حکومت ایران، «رسما خودشان را به نادانی زدهاند و اصرار خاصی هم بر نشنیدن و نفهمیدن» این اقدامات دارند.
این رسانه که توسط نماینده آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی اداره میشود، در پاسخ به انتقادهای فزاینده از دولت جمهوری اسلامی، مسئول وضعیت کنونی را «دولت سابق» اعلام کرده و نوشته است: «دولت ظرف همین ۷-۸ ماه موفق شده از سرعت رشد نرخ تورم بکاهد و تورم را به ۴۲ درصد کاهش دهد.»
ابراهیم رئیسی خردادماه ۱۴۰۰ در میانه تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری، وعدههای اقتصادی از جمله «تغییر وضع موجود به نفع مردم»، «تک رقمی شدن تورم» یا «در اولویت بودن سفره مردم» را داده بود.