روزنامه جمهوری اسلامی میگوید دولت ابراهیم رئیسی از طریق حذف ارز ترجیحی و مطالبات طاقتفرسای مالیاتی، فشار حداکثری به مردم وارد میکند.
این روزنامه محافظهکار روز پنجشنبه هفتم بهمن با اشاره به بحثانگیز بودن بودجه تنظیمی برای سال آینده، هشدار داده است که این بودجه «در صورت تصویب بدون انجام اصلاحات، معیشت مردم را دچار تکانههای شدید خواهد کرد و باعث نارضایتی شدید مردم در مقابل افزایش فشارهای وارده خواهد بود.»
این در حالی است که اعتراضات معیشتی در ایران طی ماههای گذشته شدت گرفته و پیشتر نیز رسانههای متعدد نسبت به بروز اعتراضات گسترده درپی افزایش تورم و گرانی ناشی از برنامهها وسیاستهای اقتصادی دولت، هشدار دادهاند.
نویسنده ستون تحلیل سیاسی این روزنامه متمایل به طیف سنتی محافظهکار جمهوری اسلامی با انتقاد از نبود عزم جدی برای ریشهیابی و حل معضلات اقتصادی، معتقد است دولت رئیسی با استفاده از راه حل مقطعی کمک هزینهها به مصاف مشکلات رفته است؛ درحالیکه به اعتقاد نویسنده «صدقههای یارانهای، دردی از مردم را دوا نخواهد کرد.»
تلاش دولت رئیسی برای حذف ارز ترجیحی انتقادات بسیاری را نسبت به افزایش تصاعدی قیمت کالاهای اساسی برانگیخته است. درحالیکه طرفداران این طرح، افزایش کمکهزینه، یارانه و کالابرگ برای کمک به دهکهای پایین را به عنوان راه حل این مشکل معرفی کردهاند.
برنامهریزان اقتصادی جمهوری اسلامی تجربهای طولانی در استفاده از کالابرگ و یارانه دارند. طی جنگ هشت ساله ایران با عراق، سهمیهبندی و اقتصاد کوپنی مهمترین ابزار مهار قیمتها بود در حالی که دولت احمدی نژاد یک دهه پیش، پرداخت وجه نقد را در مقابل قطع یارانه انرژی به مرحله اجرا گذاشت.
اگرچه پرداخت وجه نقد ماهانه به هر فرد برای بسیاری از خانوادههای کمدرآمد و پرجمعیت رقم قابل توجهی بود اما کاهش چندبرابری ارزش پول ملی ایران طی چندساله گذشته و به تبع آن افزایش آسانسوری قیمت اغلب کالاها، عملا باعث شد تا این کمک هزینه، کارآمدی خود را از دست بدهد.
ارزش این کمک نقدی در اولین سال پرداخت یعنی سال ۱۳۹۰ شمسی، درحدود ۳۸ دلار بود، در دی ماه سال ۹۶ این کمک هزینه چیزی معادل ۱۰ دلار بود، درحالیکه ارزش فعلی این یارانه چیزی در حدود یک ونیم دلار است.