کیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو روز پنجشنبه در توئیتی از ورود محموله صد هزار واحدی واکسن «سوبرانا ۲» ساخت کوبا برای «انجام فاز سه مطالعات انسانی» خبر داد. به گفته آقای جهانپور قرار است این آزمایشها بر روی ۵۰ هزار داوطلب انجام شوند.
انستیتو واکسن فینلای کوبا برای تسریع روند تولید این واکسن با انستیتو پاستور ایران قرارداد بسته است.
آمار دانشگاه جانز هاپکینز نشان می دهد در جمعیت ۱۱.۳ میلیون نفری کوبا، ۵۸ هزار و ۳۵۷ مورد ابتلا به ویروس کرونا مشاهده شده است. از همین رو، برای انجام آزمایشهای گسترده، به کشورهای دیگر از جمله ایران روی آوردهاند.
میزان اثربخشی این واکسن تا زمانی که آزمایشهای بالینی فاز سوم تکمیل نشوند مشخص نخواهد شد.
تصمیم برای استفاده از واکسنهای کوبایی و روسی در ایران پس از آن اتخاذ شد که آیت الله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، در یک سخنرانی تلویزیونی ورود واکسنهای ساخت بریتانیا و آمریکا را ممنوع اعلام کرد. این تصمیم با انتقادهای زیادی همراه شد و شبکه اجتماعی توییتر، سخنان خامنهای را به دلیل ادعاهای «گمراهکننده» از دسترس خارج کرد.
پیشتر، دکتر امیرحسین گنجبخش، رئیس بخش بیوفتونیک انستیتوی ملی بهداشت آمریکا، در گفتگو با صدای آمریکا از این سیاست انتقاد کرده بود.
دکتر گنجبخش سیستم واکسیناسیون ایران را اسیر دیدگاه «نگاه به شرق» رهبر جمهوری اسلامی میداند که در نهایت مردم ایران قربانی آن میشوند. آقای گنجبخش معتقد است جامعه پزشکی ایران باید به سوگند بقراط وفادار باشد و بهبود و سلامتی بیماران را در اولویت قرار دهد.
به گفته دکتر گنجبخش این حق مردم است که واکسنهایی را که سازمان بهداشت جهانی تأیید کرده است، بطلبند؛ چرا که هزینه این واکسنها در مقابل پولهایی که [حکومت ایران] برای مقاصد دیگر خرج میکند، ناچیز است.