لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۱۹ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۴۰

واکنش «برایان هوک» به گزارش رویترز درباره دستور خامنه‌ای برای کشتن حدود ۱۵۰۰ معترض در ایران


نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران در وزارت خارجه آمریکا در نخستین واکنش به گزارش تحقیقی رویترز درباره دستور علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی ایران در کشتار حدود ۱۵۰۰ معترض گفت که جامعه جهانی باید خاطیان این کشتار را مجازات و رژیم را منزوی کند.

حساب توئیتری وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه ۲ دی با انعکاس نظر برایان هوک، به نقل از او نوشت: «گزارش رویترز در مورد این قتل عام که به دستور خامنه‌ای انجام شد، بر ضرورت مجازات خاطیان و منزوی کردن رژیم به خاطر کشتن ۱۵۰۰ شهروند ایرانی، تاکید دارد.»


همچنین، ریک اسکات، نماینده جمهوریخواه ایالت فلوریدا در مجلس سنای آمریکا، در واکنش به گزارش ویژه رویترز در مورد کشته شدن ۱۵۰۰ تن از مردم ایران به دستور مستقیم علی خامنه‌ای گفت که مردم ایران فریادی برای آزادی از اهریمن سرداده‌اند.

مایکل پریجنت، پژوهشگر ارشد مسائل خاورمیانه در موسسه هادسن، در واکنش به کشته شدن ۱۵۰۰ معترض به دستور خامنه‌ای گفت وقتی اینترنت را قطع کردند مشخص بود می‌خواهند دست به اعمال خشونت‌بار بزنند و افزود که این گزارش رویترز مشخص می‌کند که این خشونت در واقع اتفاق افتاده و به صورت سازمان‌یافته بوده است.

آقای پریجنت روز دوشنبه دوم دی ماه در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «کاری که می‌شود کرد، ‌افزایش کارزار فشار حداکثری علیه رژیم است. می‌توان دنبال دارایی‌های شخصی رهبر جمهوری اسلامی رفت که شبکه‌‌ای از شرکت‌های صوری دارد که ارزش آن حدود ۱۸۰ میلیارد دلار است.»

جیسون برادسکی، رئیس شورای سیاست‌گذاری گروه اتحاد علیه ایران هسته‌ای هم گفت گزارش ویژه رویترز در مورد کشته شدن ۱۵۰۰ معترض ایرانی به دستور علی خامنه‌ای باید در دادگاه کیفری بین‌المللی دنبال شود.

آقای برادسکی روز دوشنبه دوم دی ماه در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا گفت: «گزارش ویژه رویترز به نظر من حاوی دو نکته است. یکی این که رژیم به واقع از مردم خود در هراس است و این اعتراض‌ها را تهدید بسیار بزرگی برای ثبات جمهوری اسلامی می‌داند. دیگر این که این نیز یکی دیگر از شواهد و مدارک پیشینه طولانی و ۴۰ ساله موارد ارتکاب به جنایت علیه بشریت توسط رژیم است.»

خبرگزاری رویترز روز دوشنبه ۲ دی در گزارشی ویژه از کشته شدن حدود ۱۵۰۰ نفر در اعتراضات آبان‌ماه در ایران خبر داد و به نقل از سه منبع وزارت کشور در ایران نوشت که علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی چند روز پس از اعتراضات سراسری در ایران در ماه گذشته «بی‌قرار شده بود» و با جمع کردن مقامات ارشد امنیتی و دولتی خود، دستور داد که «هر کاری لازم است برای متوقف کردن آن‌ها انجام دهید.»

رویترز شرح این دستور را از سوی سه منبع نزدیک به محفل خامنه‌ای و یک مقام چهارم گزارش داده و نوشته است که این دستور «خونین‌ترین سرکوب معترضان از زمان انقلاب اسلامی در سال ۱۹۷۹» را در پی داشته است.

بنابر این گزارش در حدود کمتر از دو هفته ناآرامی در ایران که از ۱۵ نوامبر(۲۴ آبان ماه) آغاز شد، «حدود۱۵۰۰ نفر کشته شدند. تعداد تلفات، که توسط سه مقام وزارت کشور ایران به رویترز داده شده است ، شامل حداقل ۱۷ نوجوان و حدود ۴۰۰ زن و همچنین برخی از اعضای نیروهای امنیتی» است.

در گزارش رویترز کشته شدن یک پسر ۱۶ ساله با اصابت گلوله در یکی از شهرهای غربی ایران نیز شرح داده شده است.

رویترز نوشت که این آمار ارائه شده به این خبرگزاری «براساس اطلاعات جمع‌آوری شده از نیروهای امنیتی، عزاداری‌ها، بیمارستان‌ها و پزشکی قانونی» بدست آمده است.

پیش از این برایان هوک نماینده ویژه آمریکا در امور ایران گفته بود که از آغاز اعتراضات ایران شاید ۱۰۰۰ نفر کشته شده باشند؛ ولی رژیم ایران اجازه اطلاع‌رسانی دقیق نمی‌دهد.

آماری که رویترز ارائه داده است بیشتر از آماری است که از سوی گروه‌های حقوق بشری و ایالات متحده گزارش شده بود. سازمان عفو بین الملل در آخرین گزارش خود آمار کشته شدگان اعتراضات آبان ماه را ۳۰۴ نفر اعلام کرد.

​با گذشت بیش از چندین هفته از اعتراضات آبان ماه هنوز مقامات حکومت ایران آمار دقیقی از کشته شدگان و زخمی‌های این اعتراضات ارائه نداده‌اند.

سازمان حقوق بشر ایران نیز در پی انتشار گزارش رویترز خواستار اقدام فوری سازمان ملل شد.

دستور خامنه ای برای «متوقف کردن اعتراضات» چه بود؟

رویترز به نقل از سه منبع نزدیک به خامنه ای نوشت که، در این جلسه رهبر ۸۰ ساله که حرف آخر را در مورد همه امور حکومتی در کشور می‌زند، صدای خود را بلند کرد و از نوع برخورد با ناآرامی‌ها انتقاد کرد. او همچنین از سوزاندن تصاویر خود و تخریب مجسمه آیت‌الله خمینی، خشمگین بود.

رویترز نوشت که در جلسه ای که آن شب در «اقامتگاه رسمی» خامنه ای در یک مجتمع حفاظت شده در مرکز تهران برگزار شده بود، مقامات ارشد از جمله معاونان امنیتی، حسن روحانی، و اعضای کابینه حضور داشته‌اند.

رویترز به نقل از یکی از منابع خود گزارش داد که خامنه ای در این جلسه گفته بود: «جمهوری اسلامی در خطر است. هر کاری می‌توانید بکنید. شما حکم من را [در اختیار] دارید.»

در ادامه این گزارش آمده است که خامنه ای در این جلسه در صورت متوقف نکردن اعتراضات مقامات حاضر را «مسئول عواقب اعتراضات» دانسته بود.

یکی از منابع به رویترز گفت «دشمنان می‌خواستند جمهوری اسلامی را سرنگون کنند و نیاز به واکنش سریع بود.»

رویترز به نقل از یک مقام چهارم نیز درباره جلسه ۲۶ آبان ماه نوشت که خامنه ای به صراحت گفت که تظاهرات «نیاز به پاسخی قوی دارد.»

این سه منبع به رویترز گفتند: «خامنه‌ای نسبت به این اعتراضات به ویژه در شهرهای کوچک و طبقه کارگر که پایگاه اصلی قدرت رای دهی به جمهوری اسلامی محسوب می شود، خشمگین و نگران بوده است.»

رویترز در گزارش خود همچنین به نقل از تصاویر ویدئویی منتشر شده در رسانه‌های اجتماعی و شاهدان عینی می‌نویسد که مردم با به آتش کشیدن تصاویر خامنه‌ای و سر دادن شعارهایی خواستار سرنگونی جمهوری اسلامی و رهبران آن، و بازگشت شاهزاده رضا پهلوی به ایران بوده‌اند.

در پی افزایش ناگهانی قیمت بنزین، ایران شاهد اعتراضات گسترده مردم علیه جمهوری اسلامی بود. روز جمعه ۲۴ آبان ماه پس از انتشار ناگهانی خبر گرانی بنزین، در شهرهای مختلف ایران صورت گرفت و تنها یک روز بعد از آغاز اعتراضات، جمهوری اسلامی شنبه شب ۲۵ آبان اینترنت را تقریبا به طور کامل قطع کرد.

پرزیدنت دونالد ترامپ نیز روز سه‌شنبه ۱۲ آذر بار دیگر به برخوردها دولت ایران با مردم معترض واکنش نشان داد و در حاشیه گردهمایی سران کشورهای عضو ناتو گفت: «این بسیار تاسف‌بار است که معترضان در ایران فقط به دلیل این که اعتراض کرده‌اند، کشته شدند.»

رئیس جمهوری آمریکا در حاشیه این گردهمایی چند بار به موضوع معترضان ایران و حمایت آمریکا از مردم ایران اشاره کرد و گفت: «معترضان در ایران به دنبال آزادی هستند و ما به طور کامل از آن‌ها حمایت می‌کنیم.»

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG