گروهی متشکل از ۱۷ عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا روز پنجشنبه نامه مشترکشان به استیون منوشن، وزیر خزانه داری ایالات متحده، را منتشر کردند. آنها در این نامه از دولت پرزیدنت ترامپ خواستهاند که تحریمهای کنونی علیه ایران را بازنگری و تعدیل کند تا به این ترتیب اقلام وتجهیزات پزشکی بیشتری «به ویژه برای سرطان، بیماریهای مزمن، و سایر بیماریهای نادر» بتواند به ایران وارد شود.
در این نامه آمده است: «افرادی که به طور خاص تحت تاثیر قرار گرفتهاند شامل دهها هزار بیمار مبتلا به سفتشدگی بافتهای گوناگون (ام.اس)، هموفیلی، اچآیوی/ایدز، صرع، و یا سرطانهایی مانند سرطان خون - که شایع ترین نوع سرطان کودکان در ایران است - هستند.» در این نامه همچنین تاکید شده است که به دلیل وضع «شروط بسیار دقیق» تازه برای بانکهای خارجی در پی تعیین ایران به عنوان «مایه نگرانی اصلی در زمینه پولشویی»، «سازوکار بشردوستانه» جدیدی که در ماه اکتبر توسط وزارت خزانهداری برای صدور اجازه ورود دارو به ایران ارائه شد «ناکافی» است.
در این نامه که به امضای باربارا لی، جیمز مکگاورن، جِیمی رَسکِن، الحان عمر، رو کانا، رشیده طلیب، جَن شِکَوسکی، و چند تن دیگر رسیده، آمده است: «احتمال این که بانکها به صورت داوطلبانه خودشان را در معرض شرایط جدید لازم برای مشارکت در تجارت بشردوستانه با ایران قرار دهند، بسیار کم است.»
برایان هوک، نماینده ویژه ایالات متحده در امور ایران، اوایل این هفته در یک مصاحبه با تلویزیون بلومبرگ در دوحه، قطر، به موضوع تحریمها و تجهیزات پزشکی پرداخت.
برایان هوک گفت: «تحریمهای ما علیه رژیم [ایران]، خوراک، دارو، و تجهیزات پزشکی را مستثنی کرده است تا این اقلام به دست مردم ایران برسند. مشکل، بانکها هستند. ما با پدیدهٔ رعایتِ بیش از حدِ مقررات روبهرو هستیم و این پدیده، به میزان عمدهای ریشه در شفاف نبودن بخش مالی ایران دارد.»
آقای هوک تاکید کرد که بانکهای بینالمللی همچنین نسبت به همکاری با ایران بسیار محتاط هستند؛ زیرا «این رژیم پیشینهای طولانی در تاسیس شرکتهای صوری دارد؛ شرکتهایی که در ظاهر شبیه سازمانهای نیکوکارانه هستند، اما محصولات پزشکی را دریافت میکنند، آنها را در بازار سیاه میفروشند، و از دسترس مردم ایران خارج میکنند.»