لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۱۰:۴۸

ایران اعترافات جعلی در پرونده «ترور دانشمندان هسته‌ای» را تائید کرد؛ سکوت دولت روحانی درباره اعدام جمالی فشی


مازیار ابراهیمی به تازگی به بی بی سی گفته که بعد از اعترافات اجباری، آزاد شدند. اما در آن پرونده مجید جمالی فشی (راست) اعدام شد. دولت ایران درباره او سکوت کرده است.
مازیار ابراهیمی به تازگی به بی بی سی گفته که بعد از اعترافات اجباری، آزاد شدند. اما در آن پرونده مجید جمالی فشی (راست) اعدام شد. دولت ایران درباره او سکوت کرده است.

علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران، سخنان مازیار ابراهیمی، از متهمان به ترور دانشمندان هسته‌ای ایران را، تایید کرد و گفت از این افراد «دلجویی و عذرخواهی» شده و اضافه کرد که این اتفاق «در دولت ما رخ نداده» است. با این حال، ابهام درباره این پرونده همچنان زیاد است، بخصوص که در این پرونده فردی به نام «مجید جمالی فشی» بعد از روند محاکمه عجیب، ناگهان اعدام شد.

به گزارش ایرنا، ربیعی در پاسخ به سوالی پیرامون سخنان ابراهیمی گفته است که «اعترافاتی از سوی افرادی انجام شده که درست هم بوده است ولی اعترافاتی هم انجام شده که کار کارشناسی درباره آنها انجام نشده است.»

سخنگوی دولت روحانی اضافه کرده است که «کارشناس این پرونده‌ها، کارشناس ضدجاسوسی نبوده است و کارشناسان حوزه دیگری بوده‌اند که در این پرونده کار کرده‌اند.» در ادبیات رسمی جمهوری از «بازجو» با عنوان «کارشناس» یاد می‌شود.

اشاره ربیعی به سخنان مازیار ابراهیمی، از متهمان ترور دانشمندان هسته‌ای ایران است که چند هفته پیش از سوی تلویزیون بی‌بی‌سی فارسی منتشر شده بود.

مازیار ابراهیمی در سال ۹۱ به اتهام دست داشتن در «ترور دانشمندان هسته‌ای» بازداشت و در سال ۹۳ آزاد شد. ابراهیمی در جریان آن مصاحبه، گفته بود که آن داستان در تلویزیون ایران «ساخته و پرداخته ذهن بازجوهایی خشن در وزارت اطلاعات بود.»

ابراهیمی به همراه ۱۱ نفر دیگر در یک برنامه تلویزیونی اعتراف کرده بودند که «دانشمندان اتمی ایران را ترور» کرده‌اند. این افراد پس از حدود ۳.۵ سال زندان همگی آزاد شدند.

ابهام درباره یک اعدام مشکوک

در فاصله سال‌های ۸۸ تا ۹۰ شمسی، چهار تن از دانش‌آموختگان فیزیک در ایران ترور شدند. مسعود علی‌محمدی، مجید شهریاری، و داریوش رضایی‌نژاد افرادی بودند که بر اثر این حمله‌ها کشته شدند و فریدون عباسی دوانی، که در دولت دوم محمود احمدی‌نژاد رئیس سازمان انرژی اتمی ایران بود، مجروح شد.این پرونده‌ها به «ترور دانشمندان هسته‌ای» مشهور شد.

جمهوری اسلامی دستگاه‌های اطلاعاتی اسرائیل را متهم کرده‌ است که در برنامه‌ریزی و انجام این ترورها دست داشته‌ است.

در همین پرونده فردی به نام «مجید جمالی فشی» هم به اتهام ترور دانشمندان هسته‌ای ایران اعدام شد. صدا و سیمای جمهوری اسلامی اعتراف‌های جمالی‌فشی را هم پخش کرده بود.

با این حال پس از پخش اعتراف‌های جمالی فشی، سوال‌هایی درباره آن مطرح شده بود. از جمله آن‌که تصویری که از «پاسپورت اسرائیلی» جمالی فشی منتشر شده بود، در واقع تصویر دستکاری شده یک نمونه پاسپورت روی سایت ویکی‌پدیا بود. عکس جمالی فشی روی پاسپورت هم شرایط مورد نظر عکس‌های پاسپورت را - نگاه به روبه‌رو - رعایت نکرده بود.

با اینکه مقام سخنگوی دولت روحانی از اشتباه و حتی عذرخواهی از افراد دستگیر شده در این پرونده گفته، اما هیچ اشاره ای به «جمالی فشی» نشده است. او رزمی‌کار ایرانی، دارنده مدال برنز جهانی کیک‌بوکسینگ بود. او که سودای مهاجرت به خارج از ایران را داشت، ناگهان در تلویزیون جمهوری اسلامی مدعی سفر به اسرائیل شد و اعتراف کرد که در ترور مسعود علی‌محمدی نقش داشت. در ۲۶ اردیبهشت ۹۱ رسانه های وابسته به نهادهای امنیتی در ایران عکسی از مجید جمالی فشی منتشر کردند و خبر دادند او اعدام شد.

شکنجه های طاقت فرسا؛ اجبار بعد از بی گناهی

ابراهیمی در جریان مصاحبه خود گفته بود که «شکنجه‌های طاقت فرسا او را در یک ناگزیری قرار داده بود. اینکه روایتی جعلی را به شکل اعترافی تلویزیونی، تکرار کند.»

آقای ابراهیمی به بی‌بی‌سی‌گفت که او مجبور شد ۱۳۰ میلیون تومان خسارت بگیرد و در ازای آن، شکایت از وزارت اطلاعات را پس بگیرد. شکایت او از صدا و سیما و کیهان و فارس به جایی نرسید.

سخنان مازیار ابراهیمی با واکنش‌هایی در داخل ایران مواجه شد. از جمله محمود علوی، وزیر اطلاعات، وعده داد که به زودی در این باره توضیح دهد.

محمود صادقی، نماینده مجلس، هم شنبه ۲۵ مردادماه در صفحه توئیتر خود با انتشار تصویری از برگه سوالات خود از وزیر اطلاعات نوشت که «درباره علت آزادی فردی که قبلا اعترافات او به عنوان فرمانده عملیات ترور دانشمندان هسته‌ای از سیمای جمهوری اسلامی پخش شده بود، به هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی تقدیم شد.»

در برگه منتشر شده از این سوالات این نماینده مجلس از وزیر اطلاعات خواسته است تا در خصوص «علت آزادی» و «صحت» گفته‌های مازیار ابراهیمی و «ادعای اعترافات» او با «شکنجه» توضیح دهد.

موضوع اعترافات اجباری در تلویزیون حکومتی ایران پیش از این نیز بارها مطرح شده است. این روش از اعتراف گیری از سوی مجامع حقوق بشری بارها مورد انتقاد قرار گرفته است هر چند این روش همچنان نیز از سوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی ادامه دارد.

اعترافات اجباری اسماعیل بخشی و سپیده قلیان که از تلویزیون دولتی ایران پخش شد از جمله آخرین نمونه‌های این نوع اعترافات است. سعید ملک پور فعال اینترنتی نیز از دیگر زندانیانی بود که مقابل دوربین اعترافات اجباری نشست. اعترافاتی که بعدها سعید ملک‌پور عنوان کرد تحت شکنجه صورت گرفته است.

https://gdb.voanews.com/6A93B43A-98B2-45DB-8109-0792592FEB29.gif

XS
SM
MD
LG