پرونده جمهوری اسلامی ایران در وقایع منجر به تشدید تنش با غرب در اجلاس سران هفت قدرت صنعتی جهان که ماه آینده در فرانسه برگزار می شود مطرح خواهد شد.
خبرگزاری رویترز به استناد بیانیهای که دولت بریتانیا پس از نخستین تماس تلفنی پرزیدنت ترامپ با بوریس جانسون نخست وزیر جدید بریتانیا منتشر کرد، از اتفاق نظر هر دو رهبر در این باره خبر داده است.
بیانیه دولت بریتانیا می گوید در مذاکرات تلفنی پرزیدنت ترامپ با آقای جانسون، هر دو رهبر درباره تنش جاری با جمهوری اسلامی ایران، گفتگو و تبادل نظر کردند و اتفاق نظر داشتند که پرونده ناشی از این تنش را در اجلاس ماه آینده سران کشورهای قدرتمند صنعتی جهان، موسوم به گروه هفت، در فرانسه مطرح کنند.
پیشتر هوگان گیدلی معاون سخنگوی کاخ سفید به خبرنگاران گفته بود، پرزیدنت ترامپ در تماسهایی که با مقامات دولت جدید بریتانیا داشته است از اقدامات لندن در مقابله با عملیات بی ثبات کننده جمهوری اسلامی ایران حمایت کرده است.
آقای گیدلی گفت: پرزیدنت ترامپ پیوند خوبی با مقامات دولت جدید بریتانیا دارد و می خواهد به آنها در هر زمینه ای کمک کند. آنها یکی از بزرگترین و قویترین شرکا و متحدین ما هستند. جهان هم اکنون متوجه شده که ما درباره ایران چه می گفتیم. در حالی که دولت پیشین آمریکا در حال کنار آمدن با ایران بود، ایرانی که بزرگترین حامی تروریسم در جهان است.
معاون سخنگوی کاخ سفید اضافه کرد: پرزیدنت ترامپ کمپین فشار حداکثری را بر آنها [رژیم ایران] اعمال کرده و هم اکنون شاهدیم که اقتصاد آنها در حال فروپاشی است. وقتی که آنها تحت فشارند به چنین اقداماتی دست می زنند، چه علیه آمریکا و چه علیه بریتانیا که کشتی آنها را توقیف کردند. پرزیدنت ترامپ از شرکا و متحدین مان محفاظت خواهد کرد، همانگونه که سوگند خورده از شهروندان آمریکا در خارج حفاظت کند.
سپاه پاسداران انقلاب اسلامی روز جمعه ۲۸ تیر اعلام کرد که نفتکش بریتانیایی «استنا ایمپرو» را توقیف کرده است. این نفتکش از بندر فجیره امارات متحده عربی به مقصد الجبیل در عربستان سعودی در حرکت بود.
توقیف این نفتکش، به تلافی توقیف نفتکش ایرانی «گریس ۱» انجام شده که ماه گذشته و در حین انتقال ۲ میلیون بشکه نفت ایران به سوریه، از سوی نیروی دریایی بریتانیا و مقامهای جبلالطارق توقیف شده بود.
در واکنش به این اقدام، وزارت دفاع بریتانیا اعلام کرد که نیروی دریایی این کشور ماموریت یافته است تا کشتیهای دارای پرچم بریتانیا را در حین عبور از تنگه هرمز، اسکورت کند.