رئیس جمهوری آمریکا یک روز بعد از تایید خبر خروج نیروهای ایالات متحده اعلام کرد که جیم متیس، وزیر دفاع آمریکا، در ماه فوریه بازنشسته خواهد شد.
پرزیدنت دونالد ترامپ پنجشنبه شب در توئیتی نوشت: «ژنرال جیم متیس بعد از دو سال خدمت در دولت من به عنوان وزیر دفاع، با افتخار در آخر فوریه (بهمن ماه) بازنشسته خواهد شد.»
وی افزود: «در طول دوره مدیریت متیس پیشرفت فوق العادهای، به خصوص در حوزه خریدهای جنگی، صورت گرفت.»
رئیس جمهوری آمریکا اعلام کرد که جانشین آقای متیس را به زودی معرفی خواهد کرد.
به گزارش فاکس نیوز، همزمان با اعلام رئیس جمهوری آمریکا، پنتاگون یک نسخه از استعفانامه آقای متیس را منتشر کرد. او در نامه خود به پرزیدنت ترامپ نوشت که «یک کشور قوی به یک شبکه جامع متحدان متکی است» و بر لزوم احترام به متحدان آمریکا و مقابله کشورهایی چون چین و روسیه تاکید کرد.
وی افزود: «چون شما مستحق آن هستید وزیر دفاعی داشته باشید که نظراتش با شما و دغدغههای شما همسوتر باشد، معتقدم که برای من بهتر است که از سمت خودم کنار بروم.»
خروج آمریکا از سوریه
تصمیم روز چهارشنبه پرزیدنت ترامپ برای خروج نیروهای آمریکا از سوریه با واکنش های زیادی روبرو شده است.
پرزیدنت ترامپ امروز هم در توئیتی نوشت که خروج نیروهای آمریکایی از سوریه، مسئله تازهای نبود و او سالها مایل به انجام این کار بوده است.
او در توئیت دیگری اضافه کرد: «دلیلی وجود ندارد که آمریکا به عنوان پلیس منطقه هزاران میلیارد دلار پول هزینه کند و جان سربازان آمریکایی را به خطر اندازد و در عین حال چیزی هم به دست نیاورد.
واکنش ها به تصمیم پرزیدنت ترامپ
تصمیم رئیس جمهوری ایالات متحده با واکنشهای مختلفی در جهان مواجه شده است. ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، گفته است که با ارزیابی پرزیدنت ترامپ درباره شکست گروه موسوم به «دولت اسلامی» (داعش) در سوریه موافق است؛ اما اضافه کرده که تاکنون نشانهای از خروج نیروهای آمریکایی از سوریه وجود نداشته است.
پیش از این یک سخنگوی کرملین گفته بود که این اقدام آمریکا میتواند مسیر یافتن یک راه حل سیاسی برای بحران سوریه را هموار کند.
یک سخنگوی دولت بریتانیا هم گفته است که لندن وظیفه خود میداند از شکست و نابودی کامل داعش اطمینان حاصل کند. او اضافه کرده که خروج آمریکا به معنای پایان کار ائتلاف بینالمللی علیه داعش نیست و گفتوگوها با آمریکا و دیگر اعضای ائتلاف ادامه پیدا خواهد کرد.
وزیر دفاع بریتانیا پیشتر گفته بود که ادعای شکست داعش در سوریه از سوی پرزیدنت ترامپ اشتباه است و او «به شدت» با این ادعا مخالف است.
خبرگزاری رویترز روز گذشته گزارش کرده بود که دونالد ترامپ برای این تصمیم با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه، تلفنی صحبت کرده است. همچنین مکالمههایی با دیگر متحدان آمریکا در این زمینه انجام شده است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، نیز با اشاره به اینکه طی روزهای گذشته با دونالد ترامپ و مایک پمپئو صحبت کرده و آنها او را در جریان این تصمیم قرار داده بودند، گفته است که اسرائیل این تصمیم آمریکا و تاثیر آن بر امنیت اسرائیل را بررسی میکند.
دنی دانون، نماینده اسرائیل در سازمان ملل متحد، هم گفته است که آن کشور نگرانیهای خاص خود از حضور نیروهای ایرانی در سوریه دارد و به اقدامات خود در آن کشور «چه با حضور نظامیان آمریکایی یا روسی و چه بدون آنها ادامه خواهیم داد.»
آمریکا نزدیک به دو هزار نیروی نظامی در سوریه مستقر کرده است. بخش عمدهای از این نیروها در شمال سوریه حضور دارند و با گروههای کرد همکاری میکنند. بر اساس آنچه کاخ سفید اعلام کرده، نظامیان آمریکایی ظرف شصت تا صد روز آینده از سوریه خارج خواهند شد.
برخی رسانهها پیش از این به نقل از یک «مقام آمریکایی» که نامی از او برده نشده، نوشته بودند که تمامی کارکنان وزارت خارجه این کشور ظرف ۲۴ ساعت از سوریه خارج میشوند.
نیروهای کرد اما با این تصمیم آمریکا مخالفند. «دیدبان حقوق بشر سوریه» به نقل از منابع نزدیک به «نیروهای دموکراتیک سوریه» نوشت که آنها این اقدام را «خنجر زدن از پشت» به خود و یگانهای مدافع خلق کرد میدانند.
ترکیه هفته گذشته اعلام کرده بود که قصد دارد عملیاتی نظامی علیه نیروهای کرد مسلح در شمال سوریه انجام دهد.
اما واکنشها در داخل آمریکا متفاوت است. از جمله لیندزی گراهام، سناتور جمهوریخواه، این تصمیم را اشتباه توصیف کرد و گفت که این مشابه اشتباهی است که پیشتر باراک اوباما هم مرتکب شده بود.
به گفته او خروج این نیروها از سوریه میتواند به داعش انگیزه بازگشت دهد و به تلاشها برای مقابله با حکومت ایران هم لطمه وارد کند.
باب کورکر، رئیس جمهوریخواه کمیته سیاست خارجی سنا، و مارکو روبیو، از سناتورهای جمهوریخواه، هم به انتقاد از این تصمیم پرداختهاند.