گزارشی از آسا فیتچ از دوبی در روزنامه وال استریت جورنال
مرگ یک فعال محیط زیستی ایرانی کانادایی در زندان در تهران به افزایش انتقادها از رفتار ایران با بازداشت شدگان و نگرانی از شکنجه مخالفان رژیم منجر شده است.
کاووس سید امامی که ۶۳ سال داشت هفته گذشته در شرایطی مشکوک در زندان اوین جان سپرد. او چهارم بهمن ماه بازداشت شده بود. مراسم خاکسپاری او بدون کالبدشکافی مستقل سه شنبه زیر فشار شدید در روستای امامه در چهل کیلومتری شمال تهران برگزار شد.
پیکر کاووس سید امامی سه شنبه صبح در پزشکی قانونی کهریزک به فرزندش تحویل داده شد.
خانواده، دوستان، روستاییان، دانشجویان آقای سید امامی و همکاران دانشگاهی اش مسیر تا آرامگاه روستا را زیر آسمان خاکستری و نم نم باران طی کردند. مامورهای امنیتی و اطلاعاتی در لباس شخصی جمعیت را زیر نظر داشتند و به خانواده سید امامی هشدار داده بودند مراقب باشند مراسم به اعتراض علیه رژیم بدل نشود.
بر مزار او دسته های گل و عکس خندان اش به چشم می خورد.
کاووس سید امامی که به جاسوسی متهم شده بود دست کم سومین فردی است که در یکی دو ماه اخیر و پس از اعتراضات سراسری در ایران در زندان جان سپرده است.
این موارد مرگ به نگرانی ها درباره سلامت افراد بازداشتی در ایران از جمله شهروندان دو تابعیتی و چند ایرانی آمریکایی که همه به جاسوسی متهم هستند، افزوده است. عفو بین الملل خواستار تحقیقات مستقل درباره مرگ آقای سید امامی شده و نسبت به عدم شفافیت حول و حوش وضعیت او که ممکن است تلاشی برای سرپوش گذاشتن بر شواهد شکنجه باشد ابراز نگرانی کرده است.
در حال حاضر دست کم پنج آمریکایی شامل دو تاجر، یک مرد اهل سن دیه گو، یک پژوهشگر دانشگاه پرینستون و مراد طاهباز که همزمان با کاووس سید امامی دستگیر شده بود در ایران در زندان هستند.
ایران در گذشته از اتباع خارجی زندانی به عنوان مستمسک برای مبادله زندانی استفاده کرده است.
در حال حاضر دست کم پنج آمریکایی شامل دو تاجر، یک مرد اهل سن دیه گو، یک پژوهشگر دانشگاه پرینستون و مراد طاهباز که همزمان با کاووس سید امامی دستگیر شده بود در ایران در زندان هستند.
منتقدان نظام حاکم بر ایران می گویند مرگ بازداشت شدگان در زندان در فضای مقاومت فزاینده مردم علیه حاکمیت تلاشی برای مایوس کردن آن ها از انجام تظاهرات در آینده است.
مگدلنا مغربی، معاون مدیر بخش خاورمیانه و آفریقای عفو بین الملل، می گوید: «افزایش موارد مرگ در بازداشت و مخالفت مقامات با انجام تحقیقات مستقل و شفاف عمیقا ناراحت کننده است و نشانگر نهایت بی حرمتی به حیات انسانی و روند پاسخگویی موجود در نظام قضایی ایران است.»
بهنام بن طالبلو، کارشناس ارشد بنیاد دفاع از دموکراسی ها در واشنگتن، می گوید هدف رژیم از استفاده از خودکشی به عنوان علت مرگ شرمگین کردن خانواده و پرهیز از تحقیقات بیشتر است.
به گفته هادی قائمی، مدیر اجرایی کمپین بین المللی حقوق بشر ایران، «این یک نظام زندان خارج از کنترل و قوه قضاییه ای است که به طور فعال در سرپوش گذاشتن ها تبانی می کند.»
در پی بازداشت معترضان تظاهرات سراسری در ایران، سینا قنبری بیست و سه ساله در زندان اوین و وحید حیدری در زندان اراک در بازداشت جان سپردند.
خانواده کاووس سید امامی خودکشی او را به عنوان علت مرگ در زندان نمی پذیرند و می خواهند درباره علت بازداشت و شرایط بازجویی و نگهداری او در زندان تحقیقاتی مستقل صورت بگیرد.
کاووس سید امامی عضو هیات مدیره انجمن محیط زیستی «حیات وحش میراث پارسیان» بود.