رئیس اطلاعات ملی آمریکا در نشستی در مجلس سنا با عنوان "تهدیدهای جهانی"، ضمن بر شمردن تهدیدهای ناشی از فعالیتهای روسیه، چین، کره شمالی، ایران و همینطور تروریسم داعش، حملات سایبری را درصدر تهدیدهای پیش روی ایالات متحده در سال جاری میلادی دانست.
جیمز کلپر در این نشست که روز سه شنبه در کمیته نیروهای مسلح سنا به ریاست جان مک کین برگزار شد، با تاکید بر تواناییهای اطلاعاتی آمریکا، حملات سایبری و فعالیتهای خرابکارانه با استفاده از فناوریهای نوین را در صدر فهرست تهدیدهای جهانی علیه منافع ملی آمریکا در سال ۲۰۱۶ قرار داد.
وی، که همراه ژنرال وینسنت استوارت مدیر آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا برای ارائه توضیح در این نشست دعوت شده بود، فهرستی از تهدیدهای مختلف جهانی، از جمله بیثباتی در برخی مناطق جهان، سیل فزاینده پناهجویان و آوارگان، تروریسم و افراطگرایی، سیاستهای توسعهطلبانه برخی کشورها و همچنین برخی بیماریهای فراگیر مانند ویروس زیکا، ارائه کرد.
به گفته رئیس اداره اطلاعات ملی آمریکا، حملات سایبری به منظور سرقت اطلاعات و همچنین برخی فعالیتهای خرابکارانه در فضای سایبری علیه منافع ایالات متحده، که در چند سال گذشته شاهد آن بودیم، در سال جاری میلادی نیز ادامه خواهد یافت.
آقای کلپر به روسیه، چین، کره شمالی و ایران، و برنامههای این کشورها در ارتقای تواناییهای سایبری خود به منظور جاسوسی از دستگاههای مختلف آمریکایی اشاره کرد و گفت علاوه بر اینها، فعالیتهای گروههای افراطی، به ویژه گروه داعش، در اینترنت برای تبلیغات و همچنین جذب نیرو، از دیگر چالشهای پیش رو در این حوزه است.
تهدید گروه "دولت اسلامی" یا داعش، نه تنها در عراق و سوریه، بلکه در سراسر جهان از جمله ایالات متحده، بخش عمده ای از صحبتهای رئیس اطلاعات ملی آمریکا در کمیته نیروهای مسلح سنا را به خود اختصاص داد، که گفت "داعش در حال حاضر در موضع دفاعی قرار گرفته، اما همچنان یک تهدید بزرگ است."
جیمز کلپر در بخش دیگری از سخنان خود، به سیاستهای مسکو، به ویژه در بحران اوکراین و سوریه، و همچنین رویکرد پکن در مناقشات مربوط به دریای جنوبی چین اشاره کرد. وی مدرنیزه کردن ارتش و تقویت قابلیتهای نظامی روسیه را در راستای تلاشهای ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه برای گشترش نفوذ مسکو در جهان است.
وی در مورد فعالیتهای هستهای کره شمالی نیز گفت پیونگ یانگ تاسیسات غنی سازی اورانیوم خود را توسعه داده و فعالیتهای رآکتور تولید پلوتونیم را از سر گرفته که نشان دهنده آغاز مراحل تهیه مواد مورد نیاز برای ساخت سلاح هستهای در هفتهها و ماههای آینده است.
ایران همچنان حامی تروریسم
رئیس اداره اطلاعات ملی آمریکا در فهرست تهدیدهای جهانی کنونی به نام ایران نیز اشاره کرد و با تاکید بر آن که توافق جامع اتمی شفافیت بسیار بیشتری از ماهیت برنامه ایران فراهم کرده است، گفت تهران به تعهدات خود در توافق پایبند بوده و با اجرای آن در ماه گذشته، روند لغو تحریمها علیه این کشور نیز آغاز شده است.
جیمز کلپر در ادامه گفت، با این حال ایران همچنان حامی تروریسم بوده و عاملی در بروز بی ثباتی در منطقه از طریق حمایت از گروههای نیابتی خودش مانند حماس و حزب الله است، و در بحرانهای سوریه و یمن، نقش عمدهای در سال ۲۰۱۵ داشته است.
به گفته او رهبر جمهوری اسلامی ایران نیز همچنان ایالات متحده را تهدید علیه خود میداند و نشانهای از تغییر در این مواضع او مشاهده نشده است.
ژنرال وینسنت استوارت رئیس آژانس اطلاعات دفاعی ایالات متحده نیز دیگر مقام شرکت کننده در نشست روز سه شنبه کمیته نیروهای مسلح سنا بود که فهرست نسبتا مشابهی از چالشها و تهدیدهای پیش روی آمریکا در سال ۲۰۱۶ ارائه کرد.
وی علاوه بر فعالیتهای نظامی، فضای و سایبری روسیه، چین و کره شمالی، به تحرکات داعش اشاره کرد و ضمن ارائه توضیحی مختصر از ایدولوژی، ویژگیها، ظرفیتها و عملیات تروریستی این گروه در غرب، گفت "داعش مهم ترین تهدید ترویستی علیه ایالات متحده است."
پس از توضیحات این دو مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا، سناتور جمهوریخواه جان مک کین رئیس کمیته نیروهای مسلح سنا و سناتور دموکرات جک رید از اعضای ارشد این کمیته، پرسشهایی را در این زمینه مطرح کردند.
سناتور مک کین، که نشست امروز را با ابراز نگرانی از آنچه "عدم وجود استراتژی روشن" دولت آمریکا خواند آغاز کرد، در بخشی از اظهارات خود به فعالیتهای ایران نیز اشاره کرد و گفت "ایران با دستیابی به توانایی موشکهای بالیستیک و حمایت از تروریسم و فعالیتهای شرورانه در عراق و سوریه و لبنان، همچنان نظام منطقهای و خاورمیانه را به چالش میکشد."
سناتور جک رید نیز در آغاز نشست، توافق جامع اتمی ۲۳ تیر ماه را تحول قابل توجهی در رابطه جامعه جهانی با ایران دانست و گفت این توافق عناصر خطرناک برنامه هستهای ایران را تحت نظارتهای بسیار سنگینی قرار داده است.
این سنانور ارشد دموکرات، در پایان نشست نیز از جیمز کلپر درباره ارزیابی او از توافق جامع اتمی با ایران پرسید، که وی در پاسخ، اجرای آن در ماه گذشته را پیشرفتی کلیدی خواند و گفت تهران تعهداتی که برایش در نظر گرفته شده بود را انجام داده و ما نیز با دقت نظارت خواهیم کرد که این پایبندی ادامه یابد.