به گزارش رسانههای ترکیه، آنکارا برای اجتناب از تشدید تنشها، حملات هوایی در سوریه را به حال تعلیق در آورده است.
وزیر خارجه ترکیه روز جمعه ۶ آذر گفت آنکارا میخواهد به بحران ناشی از سرنگونی جنگنده هوایی روسیه در فضای دیپلماتیک پایان دهد. او از روسیه خواست، به رفع تنش بین دو کشور کمک کند.
همزمان با تنش بین روسیه و ترکیه، مقام های روسیه روز جمعه گفتند رئیس جمهوری ترکیه خواستار ملاقات با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه شده است.
به گزارش رویترز، دیمیتری پسکوف سخنگوی کاخ کرملین روز جمعه در یک کنفرانس خبری در مسکو گفت پیشنهاد دیدار در سطح سران دو کشور، از سوی ترکیه داده شده است.
مسکو مشخص نکرده این دیدار قرار است چه زمانی اتفاق بیافتد، اما روز دوشنبه آینده (۳۰ نوامبر) پوتین و اردوغان در کنار رهبران جهان در نشست بینالمللی تغییرات اقلیمی در پاریس شرکت خواهند کرد.
ولادیمیر پوتین و فرانسوا اولاند، روسای جمهوری روسیه و فرانسه روز پنجشنبه در مسکو با یکدیگر دیدار و گفتگو کردند. این دو رهبر بر سر آینده بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه اختلاف نظر دارند.
در این دیدار، رئیس جمهوری فرانسه گفت که بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در آینده این کشور جایی ندارد اما ولادیمیر پوتین گفت سرنوشت بشار اسد را مردم سوریه باید تعیین کنند.
فرانسوا اولاند در جریان دیدارش از مسکو گفت ما یک دشمن مشترک به نام "داعش" داریم. او گفت: "به مسکو آمده ام تا ببینیم چگونه باید [در مورد داعش] واکنش نشان دهیم، تا راهی برای هماهنگ کردن اقداماتمان علیه تروریست ها پیدا کنیم، و همچنین البته راه حلی سیاسی برای سوریه بیابیم."
او گفت برای حمله به "تروریست ها" نیاز است که یک ائتلاف بزرگ ایجاد شود. از سوی دیگر، آقای پوتین گفت که روسیه آماده است با فرانسه در مبارزه با تروریست ها همکاری کند.
وزیر خارجه ترکیه روز پنجشنبه گفت آنکارا بابت موضوعی که حق با اوست، از مسکو عذرخواهی نخواهد کرد.
مولود چاووش اوغلو با اشاره به گفتوگوی تلفنی روز گذشته خود با سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه گفت، با این حال ما در آن گفتوگو ابراز تاسف کردهایم.
واکنش او در حالی است که جتهای جنگنده نیروی هوایی ترکیه روز سه شنبه یک فروند هواپیمای بمبافکن سوخو۲۴ ارتش روسیه را سرنگون کردند.
به گفته آنکارا، این جت روسی حریم هوایی ترکیه را نقض کرده بود. مسکو این ادعای ترکیه را رد کرده و گفته این اقدامی "برنامه ریزی شده" به قصد "تحریک" روسیه بوده است.
والنتینا ماتوینکو، رئیس مجلس اعلای روسیه روز چهارشنبه گفت که مسکو انتظار دارد ترکیه به خاطر هدف قرار دادن هواپیمای جنگی سوخو۲۴ روسی "در داخل سوریه" عذرخواهی کند.
خانم ماتوینکو افزود: "ما انتظار داریم ترکیه مراتب عذرخواهی خود را اعلام کند، مسئولیت این اقدام غیرقانونی را بپذیرد و بابت خساراتی که به روسیه وارد کرده، به مسکو و خانواده های قربانیان، غرامت پرداخت کند."
این مقام روسیه تهدید کرد: "این جنایت بدون پاسخ نخواهد ماند. و به طور حتم اثر چشمگیری بر روابط ما با ترکیه خواهد داشت."
در حالیکه مسکو اصرار دارد ترکیه برای سرنگونی هواپیمای روسیه عذرخواهی کند، این درخواست روز پنجشنبه از سوی مقام های ترکیه رد شد.
با این حال، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه به شبکه فرانس ۲۴ در روز پنجشنبه گفت که ترکیه خواهان تنش با روسیه نیست و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه تماس تلفنی او را بی پاسخ گذاشته است.
به گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه مستقر در بریتانیا، هواپیماهایی که این کاروان را بمباران کردند، روسی بودند.
یک مقام وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون میگوید، گزارشهای دایر بر حمله هوایی روسیه به کاروان کمکهای انساندوستانه در سوریه را بررسی میکند.
بمباران کاروان کمکهای انساندوستانه در نزدیکی شهر اعزاز در مرز سوریه با ترکیه، محلی که روز گذشته هواپیمای سوخوی روسیه، توسط ترکیه سرنگون شد، صورت گرفته است.
بنا به گزارشهای محلی، در حمله هوایی به کاروان کمکهای انساندوستانه در نزدیکی منطقه باب السلام، در مرز سوریه با ترکیه، دست کم سه تن کشته و ۶ تن زخمی شدند.
جان کری، در تماس تلفنی با وزیر خارجه روسیه از این کشور خواسته آرامش خود را حفظ کند و گفت و گو با ترکیه را ادامه دهد.
تظاهرکنندگان خشمگین بطرف ساختمان سفارت ترکیه تخم مرغ و گوجه فرنگی پرتاب کردند.
بعضی از معترضان خشمگین بر این باورند که روسیه باید تلافی جویی کند. در حالیکه شماری دیگر معتقدند افزایش تنش مشکلی را حل نمی کند و باید خویشتنداری نشان داد.