لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۴۷

دولت در تبعید یمن از گفتگوی آمریکا و حوثی‌ها در عمان خبر داد


تجمع گروهی از شبه نظامیان شیعه حوثی در صنعا پایتخت یمن در اعتراض به حملات هوایی ائتلاف به رهبری عربستان سعودی
تجمع گروهی از شبه نظامیان شیعه حوثی در صنعا پایتخت یمن در اعتراض به حملات هوایی ائتلاف به رهبری عربستان سعودی

دولت در تبعید یمن از گفتگوی برخی چهره‌های شاخص شورشیان حوثی آن کشور با نمایندگان ایالات متحده در عمان، به منظور یافتن راه حلی برای پایان دادن به بحران در یمن، خبر داد. این در حالی است که نیروهای ائتلاف به رهبری عربستان سعودی، به حملات هوایی علیه مواضع حوثی‌ها در یمن همچنان ادامه می‌دهند.

راجح بادی سخنگوی دولت عبد ربه منصور هادی رئیس جمهوری قانونی یمن که به ریاض گریخته است، در گفتگو با خبرگزاری رویترز که روز یکشنبه منتشر شد، گفت «ما مطلع شدیم که ملاقات‌هایی به درخواست طرف آمریکایی صورت گرفته است و این که نمایندگان حوثی‌ها توسط یک هواپیماهای اختصاصی آمریکایی به مسقط پرواز رفته‌اند.»

به گفته آقای بادی، دولت قانونی یمن در این ملاقات حضور ندارد؛ با این حال وی ابراز امیدواری کرد که این گفتگوها در چارچوب تلاش‌های بین‌المللی برای اجرای قطعنامه ۲۲۱۶ شورای امنیت سازمان ملل در یمن باشد. این قطعنامه که در ماه آوریل به تصویب رسید، از همه طرف‌های یمنی، از جمله حوثی‌ها، می‌خواهد «فورا و بدون قید شرط» به خشونت‌ها پایان دهند.

پس از فرار منصور هادی به عربستان سعودی در اوایل فروردین ماه، وی از ریاض خواست که به دولت او در مقابله با شبه‌نظامیان شیعه حوثی، که گفته می‌شود مورد حمایت ایران هستند، کمک کند. اندکی بعد، عربستان با هدف بازگرداندن منصور هادی به قدرت، با تشکیل یک ائتلاف منطقه‌ای، حملات هوایی علیه مواضع حوثی‌ها را آغاز کرد.

ایالات متحده و همچنین شبه‌نظامیان حوثی یمن، هنوز به این اظهارات سخنگوی دولت منصور هادی واکنشی نشان نداده‌اند. در صورت تائید گفته‌های او، مذاکرات عمان نخستین دور از گفتگوهای شبه‌نظامیان حوثی‌ و ایالات متحده – که مهم‌ترین حامی ریاض در نبرد حلیه حوثی‌ها است – از آغاز درگیری‌ها خواهد بود.

به گزارش رویترز، محمد عبدالسلام سخنگوی شیعیان حوثی روز ۲۳ ماه مه (دوم خرداد ماه) اعلام کرده بود که به همراه هیئتی رسمی به مسقط خواهد رفت تا راه‌های برون رفت از بحران یمن را با «دولت عمان» بررسی کند.

این در حالی است که روزنامه واشنگتن پست هفته گذشته در گزارشی نوشت دست کم چهار شهروند آمریکایی توسط شبه نظامیان حوثی در زندانی در صنعا نگهداری می شوند، و تلاش ها برای آزادی آنها ناموفق بوده است.

مسقط پیشینه میانجیگری در برخی از اختلافات بین‌المللی، از جمله میان ایران و ایالات متحده، را در کارنامه خود دارد. محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز هفته گذشته سفری کوتاه به عمان داشت که به گزارش رسانه‌های ایران، با مقامات عمانی درباره روابط دوجانبه و تحولات منطقه‌ای گفتگو کرد.

عربستان سعودی، ایران را به حمایت از شیعیان حوثی و دخالت در امور داخلی یمن متهم می کند. اتهامی که ایران آن را رد می کند.

به دنبال بالا گرفتن درگیری‌ها بین شورشیان حوثی و نیروهای طرفدار علی عبدالله صالح رئیس جمهوری پیشین یمن از یک سو، و نیروهای طرفدار منصور هادی، تنها از ۲۸ اسفند سال گذشته و بر اساس برآورد سازمان ملل متحد، تا کنون نزدیک به ۲ هزار نفر جان خود را از دست داده‌اند.

همزمان، اسماعیل ولد شیخ احمد نماینده ویژه سازمان ملل متحد در امور یمن، به تلاش‌های برای تعیین تاریخ برگزاری مذاکرات صلح بین گروه‌ها و جناح‌های سیاسی یمن در شهر ژنو سوئیس افزوده است. تاریخ قبلی برای انجام این مذاکرات به درخواست منصور هادی به زمانی نامعلوم به تعویق افتاد.

XS
SM
MD
LG